10 oktober 2008

ANNE-GINE GOEMANS bekroond met anton wachterprijs 2008

De Anton Wachterprijs 2008 voor het beste literaire debuut is toegekend aan Anne-Gine Goemans, Ziekzoekers (De Geus). Waarmee De Geus -met de Nobelprijs voor Le Clezio – een tweede keer in de prijzen valt deze week. De vakjury met onder anderen Maarten ’t Hart heeft dit boek verkozen uit een inzending van meer dan honderd titels. Drie auteurs werden genomineerd. De jury sprak hierbij van ‘eervolle vermeldingen’. Anne-Gine Goemans is verkozen op literaire gronden, die tijdens de uitreiking van de Anton Wachterprijs op zaterdag 8 november aanstaande nader kenbaar worden gemaakt.

Ziekzoekers van Anne-Gine Goemans gaat over een kwekersfamilie in de Bollenstreek. De zoon neemt het bedrijf over van de vader en vanuit verschillende (tijds)perspectieven worden de familierelaties blootgelegd. Dit gebeurt op soms hilarische en pijnlijke wijze. Alle familieleden in het boek verlangen naar genegenheid, maar door allerlei misverstanden en gebeurtenissen zijn ze niet in staat die aan elkaar te geven.

Nominaties

Uitgevers konden vanaf maart 2008 titels van debuterende auteurs inzenden. Op 21 september jongstleden werden na lezing en overleg door de vakjury drie boeken geselecteerd. Naast Ziekzoekers waren dit: Begeerte heeft ons aangeraakt van Bert Natter (Thomas Rap) en Drie van Maarten Schinkel (J.M. Meulenhoff). Een kort juryoordeel van deze drie boeken is binnenkort te lezen op www.antonwachterprijs.nl.

Literaire vakjury

De Anton Wachterprijs is ingesteld in 1977. Winnaar van de tweejaarlijkse prijs wordt gekozen op basis van unanimiteit en op grond van overwegingen die in het juryrapport publiek worden gemaakt. De jury van de Anton Wachterprijs bestaat momenteel uit Maarten ’t Hart, Jo Huizinga (voorzitter), Joke Linders, Wam de Moor en Martin Ros.

Uitreiking

De uitreiking vindt plaats op zaterdag 8 november aanstaande in Harlingen (Lahringen), de geboortestad van Simon Vestdijk en van zijn alter ego Anton Wachter. Locatie: Grote Kerk, Kerkpad 3 te Harlingen.

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer