ANNE-GINE GOEMANS bekroond met anton wachterprijs 2008

De Anton Wachterprijs 2008 voor het beste literaire debuut is toegekend aan Anne-Gine Goemans, Ziekzoekers (De Geus). Waarmee De Geus -met de Nobelprijs voor Le Clezio – een tweede keer in de prijzen valt deze week. De vakjury met onder anderen Maarten ’t Hart heeft dit boek verkozen uit een inzending van meer dan honderd titels. Drie auteurs werden genomineerd. De jury sprak hierbij van ‘eervolle vermeldingen’. Anne-Gine Goemans is verkozen op literaire gronden, die tijdens de uitreiking van de Anton Wachterprijs op zaterdag 8 november aanstaande nader kenbaar worden gemaakt.

Ziekzoekers van Anne-Gine Goemans gaat over een kwekersfamilie in de Bollenstreek. De zoon neemt het bedrijf over van de vader en vanuit verschillende (tijds)perspectieven worden de familierelaties blootgelegd. Dit gebeurt op soms hilarische en pijnlijke wijze. Alle familieleden in het boek verlangen naar genegenheid, maar door allerlei misverstanden en gebeurtenissen zijn ze niet in staat die aan elkaar te geven.

Nominaties

Uitgevers konden vanaf maart 2008 titels van debuterende auteurs inzenden. Op 21 september jongstleden werden na lezing en overleg door de vakjury drie boeken geselecteerd. Naast Ziekzoekers waren dit: Begeerte heeft ons aangeraakt van Bert Natter (Thomas Rap) en Drie van Maarten Schinkel (J.M. Meulenhoff). Een kort juryoordeel van deze drie boeken is binnenkort te lezen op www.antonwachterprijs.nl.

Literaire vakjury

De Anton Wachterprijs is ingesteld in 1977. Winnaar van de tweejaarlijkse prijs wordt gekozen op basis van unanimiteit en op grond van overwegingen die in het juryrapport publiek worden gemaakt. De jury van de Anton Wachterprijs bestaat momenteel uit Maarten ’t Hart, Jo Huizinga (voorzitter), Joke Linders, Wam de Moor en Martin Ros.

Uitreiking

De uitreiking vindt plaats op zaterdag 8 november aanstaande in Harlingen (Lahringen), de geboortestad van Simon Vestdijk en van zijn alter ego Anton Wachter. Locatie: Grote Kerk, Kerkpad 3 te Harlingen.

Recent

22 februari 2018

Boek van een ramp

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer