Amoz Oz geïnterviewd tijdens Nexus Conference 2015

Amoz Oz (1939) over het kwaad en hoe daar mee om te gaan aan de hand van zijn boek Judas (2014). Over ‘twee manieren om naar hetzelfde landschap te kijken’.
Oz groeide op in een kibboets, die hij omschrijft als een vreedzame periode in tegenstelling met de jaren waarin hij zijn dienstplicht vervulde. Hij nam actief deel aan schermutselingen aan de grens. Sindsdien neemt hij herhaaldelijk stelling voor de militaire zelfverdediging van Israël maar tegen militaire expansie. De twee zijden van geweld, waar ook zijn laatste essay Beste fanatici over gaat.

steun-ons@2x

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

 

Column
door Inge Meijer

De Spaanse griep

door Inge Meijer

De Spaanse griep, dat was nog eens een griep. Goed, ik blafte van me af, steunde klagelijk als ik mijn hoofd bewoog en woelde door mijn bed, verlaten door Mijn lief die ergens anders sliep. En dat al meer dan tien dagen. Dat is echte griep zei de dokter. Waarmee alles gerechtvaardigd leek. Mijn geklaag, gepruttel en gepiep, bedelend om koude washandjes en slokjes water aan wie er maar aan mijn bed verscheen; er was een reden voor. Maar de Spaanse griep van 1918 was nog eens een griep, zo gauw de eerste symptomen van blaffende hoest en koorts zich aandienden moest je in quarantaine. In Nederland stierven er zo’n 28.000 mensen aan deze Spaanse griep die welbeschouwd niet eens uit Spanje kwam maar uit de VS - waar 675.000 slachtoffers vielen -  maar omdat de kranten in Spanje er het eerst melding van maakten, werd het de Spaanse griep.

Lees meer