21 februari 2012

Als je me maar blijft schrijven – Herman Franke & Manon Uphoff

Gesignaleerd door de redactie:

Manon Uphoff en Herman Franke leerden elkaar midden jaren negentig via hun uitgeverij kennen. Er ontstond een vriendschap die duurde tot Franke in 2009 overleed aan prostaatkanker.

‘Het leven is hard en de dood is een groot democraat,’ schreef Herman Franke in augustus 2009. Met deze zin opende hij de brief waarmee hij schrijfster Manon Uphoff berichtte dat hij ongeneeslijk ziek was. ‘Misschien heb ik nog een jaar of wat om een slotdeel van mijn helaas niet meer doorlopende roman te schrijven, maar misschien gaat het allemaal veel sneller.’ Twaalf maanden later overleed hij. Manon Uphoff en Herman Franke leerden elkaar kennen tijdens een boekpresentatie bij hun destijds gezamenlijke uitgeefhuis. Hun zielsverwantschap groeide door de jaren heen uit tot een hechte literaire vriendschap, waarin ze elkaar brieven schreven over literaire, politieke en relationele kwesties. In deze briefwisseling zijn de brieven uit het laatste vriendschapsjaar gebundeld, een jaar waarin twee schrijvers door het lot gedwongen afscheid van elkaar te nemen terwijl de wereld genadeloos doordraait. De brieven van Herman Franke worden geleidelijk korter, zeer tegen zijn zin: ‘Het schrijvend denken + de motoriek van het typen, ik kan er niet zonder, ze vormen mijn wezen (..) Als je me maar blijft schrijven, Manon.’ En dat doet ze, met brieven waarin ze hun vriendschap viert.

 

Als je maar blijft schrijven

Herman Franke & Manon Uphoff
Blz: 122
Prijs: 16,00
Onlangs verschenen: Uitgeverij Podium

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

Literair Nederland - 10 jaar geleden

29 oktober 2007

Roman met cartoonachtige taferelen
Door Rabin Gangadin

De opvatting dat de zintuiglijke waarneembare wereld de enige werkelijkheid is, is tegenwoordig niet meer vol te houden. In die andere dimensie van werkelijkheid speelt niet alleen de nieuwe natuurkunde, maar ook de religieuze ervaring een belangrijke rol.
De ervaring van mensen die contact zouden hebben gehad met een werkelijkheid die uitstijgt boven de alledaagse werkelijkheid, betreft een waarneming van het transcendente, a.h.w.

Lees meer