Als je me maar blijft schrijven – Herman Franke & Manon Uphoff

Gesignaleerd door de redactie:

Manon Uphoff en Herman Franke leerden elkaar midden jaren negentig via hun uitgeverij kennen. Er ontstond een vriendschap die duurde tot Franke in 2009 overleed aan prostaatkanker.

‘Het leven is hard en de dood is een groot democraat,’ schreef Herman Franke in augustus 2009. Met deze zin opende hij de brief waarmee hij schrijfster Manon Uphoff berichtte dat hij ongeneeslijk ziek was. ‘Misschien heb ik nog een jaar of wat om een slotdeel van mijn helaas niet meer doorlopende roman te schrijven, maar misschien gaat het allemaal veel sneller.’ Twaalf maanden later overleed hij. Manon Uphoff en Herman Franke leerden elkaar kennen tijdens een boekpresentatie bij hun destijds gezamenlijke uitgeefhuis. Hun zielsverwantschap groeide door de jaren heen uit tot een hechte literaire vriendschap, waarin ze elkaar brieven schreven over literaire, politieke en relationele kwesties. In deze briefwisseling zijn de brieven uit het laatste vriendschapsjaar gebundeld, een jaar waarin twee schrijvers door het lot gedwongen afscheid van elkaar te nemen terwijl de wereld genadeloos doordraait. De brieven van Herman Franke worden geleidelijk korter, zeer tegen zijn zin: ‘Het schrijvend denken + de motoriek van het typen, ik kan er niet zonder, ze vormen mijn wezen (..) Als je me maar blijft schrijven, Manon.’ En dat doet ze, met brieven waarin ze hun vriendschap viert.

 

Als je maar blijft schrijven

Herman Franke & Manon Uphoff
Blz: 122
Prijs: 16,00
Onlangs verschenen: Uitgeverij Podium

Recent

17 januari 2018

Rusland, mijn Rusland

12 januari 2018

Voelen met verstand

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 januari 2008

Vertraagd licht en andere verhalen, PBnf

Het blijft altijd lastig een verhalenbundel te bespreken hoewel door deze verhalenbundel een rode draad loopt.

Op de flaptekst staat: De personages in deze verhalen treden elke dag de wereld monter tegemoet, om dan altijd weer te ontdekken dat het leven tegenstrijdige eisen stelt. De situaties waarin ze terechtkomen zijn verwarrend – tragisch voor hen, vaak hilarisch voor de lezer. In deze subliem geschreven verhalen komen heel verschillend mensen vooral zichzelf tegen, op een manier die zowel herkenbaar eigentijds als bijzonder indringend is.

Lees meer