Alabama song – Gilles Leroy

Zelda en F. Scott Fitzgerald vormden het eerste echte glamourkoppel. In Alabama Song vertelt Gilles Leroy het verhaal van hun huwelijk dat aan elkaar hing van losbandige uitspattingen, haat, emotionele afhankelijkheid, concurrentiestrijd, literaire diefstal en drugsgebruik ? het liefst allemaal voor het oog van de media. Reeds als jonge vrouw doet Zelda haar best zichzelf een slechte reputatie te bezorgen.

De buitengewoon aantrekkelijke krullenbol drinkt, rookt, rijdt motor, tilt haar rok te hoog op en wordt uitgerekend verliefd op een yankee, F. Scott Fitzgerald. Hij is vooral geobsedeerd door zijn voornemen de beroemdste schrijver van Amerika te worden. Een jaar later trouwen ze en zo begint een excessief leven tussen New York, de Côte d’Azur en Alabama. Als eersten ter wereld maken ze van het beroemd zijn een beroep. Hij een echte dandy die met Hemingway optrekt, zij extravert en dikwijls briljant, beiden meestal dronken.

De sterauteur en zijn Southern Belle tonen de wereld ver vóór Marilyn Monroe en Paris Hilton alles waarmee de covers van de boulevardpers bezaaid zijn. Wanneer Zelda na tal van affaires en schandalen voor de zoveelste keer naar een psychiatrische inrichting wordt gebracht, zorgt Fitzgerald dat ze daar geen typemachine krijgt, zodat ze hem niet nog eens met een eigen boek voor gek kan zetten. Leroys roman over de Fitzgeralds neemt ons mee in een wereld van glamour en zelfdestructie. We beginnen te begrijpen waarom begenadigde kunstenaars vaak zo veel moeite hebben goed met hun talenten om te gaan.

Titel: Alabama song / Gilles Leroy                                                                                                                                                                                                                                                               Vertaling:  Prescilla van Zoest                                                                                                                                                                                                                                          Prijs:19,90                                                                                                                                                                                                                                                          Verschenen bij: Uitgeverij Cossee

Recent

22 februari 2018

Boek van een ramp

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer