Agenda

Afsluiting Boekenweek 24 maart in Deventer

Door Ingrid van der Graaf

Dit jaar eindigt de Boekenweek 2012 eens helemaal anders. De landelijke finale vindt niet in Amsterdam plaats maar in het Overijsselse Deventer. Waardoor het evenement nog meer een  landelijke beleving zal worden. Volgens CPNB-directeur Eppo van Nispen steekt deze stad aan de IJssel ‘met kop en schouders’ uit boven andere steden die hiervoor in aanmerking kwamen: ‘Enthousiaste, geleerde en gepassioneerde mensen zijn daar enorm bezig met boeken en met de Boekenweek.’ Aldus Van Nispen.

Van oudsher is Deventer een stad voor het geschreven woord. Bekende wetenschappers, uitgeverijen, drukkerijen, antiquariaten en al 24 jaar een Boekenmarkt die is uitgegroeid tot de grootste van Europa, kenmerken deze stad. Iedere zomer is er een drukbezocht Tuinfeest met dichters en poëzie. Vanaf 2003 is er jaarlijks een uitgebreid programma tijdens de Boekenweek 10-daagse waaraan alle culturele instellingen van de stad deelnemen.

Tijdens de afsluitingsavond van de Boekenweek treden onder meer de volgende schrijvers op: Nico Dijkshoorn, Tom Lanoye, Joost Zwagerman, Stine Jensen, Nico Dijkshoorn, A.L. Snijders,  Willem Jan Otten, Franca Treur en Tommy Wieringa. Het belooft echt een feest voor lezers,  literatuurliefhebbers  en oude en nieuwe vrienden te worden. Geadviseerd wordt je beste vriend(in) of juist diegene waarmee je vriendschap wilt sluiten mee te nemen. Schrijvers treden op en dicussies worden niet geschuwd. Kortom een  feest om je te verwonderen. En volgens zeggen wordt het een avond waarop het een beetje zal schuren!

De locatie
De Lebuïnuskerk in Deventer is een imposant gebouw. Een plek waar je overdonderd wordt door de afmetingen. Dé plek voor een eredienst voor de vriendschap. Dit feit leidt als  vanzelf naar de titel: De Vriendendienst. Een kerkritueel waarin de een de ander iets geeft, als bewijs voor de speciale band die er is of kan ontstaan.

Programma
De afsluiting krijgt de allure en de uitstraling van het Boekenbal. Maar  is in tegenstelling tot het openingsbal een publieksevenement. Na een gezamenlijk programma waaiert iedereen uit om boekenprogramma’s bij te wonen, een glas te drinken, aangesproken te  worden, of kennissen en vrienden te ontmoeten om met hen te worden meegesleept door muziek, tekst en ander vermaak.

Kaartverkoop 
 Voor vrienden zijn er speciale duokaarten te koop! Voor hen wacht een kleine beloning. Bestel Duokaarten voor € 25,00.
Enkele kaarten kosten € 15,00.
Iedereen krijgt de kans om deze avond vriend te worden met iemand. De Vriend van de Avond, wordt beloond met een stortvloed van digitale vrienden die zich die avond opgeven.

De Stichting Deventer Boekenweek is organisator van het Lezersfeest onder auspiciën van het CPNB.

zaterdag 24 maart, vanaf 19.30 uur.
De Lebuïnuskerk
Deventer