25 november 2010

Adolf H. Twee levens- Eric-Emmanuel Schmitt

‘Parallel aan het levensverhaal van Adolf Hitler, de dictator, ontrolt zich het imaginaire levensverhaal van Adolf H., kunstschilder van beroep. Wat zou er zijn gebeurd als Hitler een geslaagd kunstenaar was geworden, als hij zijn seksuele en andere frustraties had overwonnen ? hoe zou de wereld er dan hebben uitgezien? In zijn meest omvangrijke roman tot nu toe, waarvan er in Frankrijk inmiddels 550 000 exemplaren zijn verkocht, zoekt Eric-Emmanuel Schmitt het antwoord op de vraag: wat maakt een mens tot wat hij is? In hoeverre wordt ons lot door de omstandigheden bepaald?

Adolf H. Twee levens is een diepzinnige denkoefening over de verhouding tussen kunst en politiek, het verband tussen genialiteit en waanzin.’

Eric-Emmanuel Schmitt (1960) geniet wereldwijd bekendheid. De vijf novelle’s uit zijn Cyclus van het onzichtbareMilarepa, Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran, Oscar en oma Rozerood, en Het kind van Noach – zijn in meer dan 32 talen vertaald.

Over Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran: ‘Schmitt is […] een natuurtalent. Zijn dialogen zijn virtuoos en geestig, zijn taalgebruik helder en licht, zijn personages sterk.’ (NRC Handelsblad)

Adolf H. Twee levens

Auteur: Eric-Emmanuel Schmitt
Vertaald door: Marijke Arijs
Verschenen bij: Uitgeverij Atlas
Prijs: € 19,90

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer