Oogst week 43

Door Ingrid van der Graaf

Deze week drie vertaalde boeken waaronder een herdruk van de Russische Nobelprijswinnaar 2015 Svetlana Alexijevitsj, over Tsjernobyl. Van de Mexicaanse schrijver Emiliano Monge een boek over het harde leven  op de dorre hoogvlakten van Mexico, uitgegeven bij de Wereldbibliotheek. De Duitse schrijver Frank Witzel schreef een mix van fictie en werkelijkheid met zijn boek Hoe een manisch-depressieve tiener in de zomer van 1969 de Rote Arm Fraction bedacht. En van eigen bodem de nieuwste roman van Karin Giphart, De gijzelaar.

Lees meer

Drie dagen – Nina Roos

Een knap romandebuut

Recensie door Martin Lok

Nina Roos (1981) tekent en schrijft poëzie en verhalen. Recent verscheen haar eerste roman, Drie dagen, waarin ze drie dagen lang drie mensen volgt: Vincent, de directeur van Vochtwerking Compleet, zijn vrouw Isabeau en zijn broer Mart. Ze komen om de beurt tot leven in gebeurtenissen, gesprekken en gedachten, die door Roos in een strakke compositie van drie keer drie hoofdstukken (drie dagen) worden gepresenteerd.

De compositie verraadt de hand van de tekenaar.

Lees meer

Een man, een vogel

Recensie door Rob van Dam

Hij leek me heel gelukkig.’ De met zoveel moeite afgerichte havik is ontsnapt en White, schrijver en valkenier, ziet dat het beest dan pas, letterlijk en figuurlijk, in zijn element is. In een notendop geven die woorden de ambivalentie weer van het temmen van zo’n vogel.

Lees meer

Wie is er geen Cassandra

Recensie door Hettie Marzak

In 1978 debuteerde Elly de Waard met haar bundel Afstand, waarin zij een eigen stem liet klinken dwars tegen het geluid van de Vijftigers in. Zij pleitte voor een meer lyrische poëzie, waarin op directe wijze uitdrukking werd gegeven aan emoties en gevoelens. Ook het ritme kreeg een prominente plaats toebedeeld, want De Waard stelt dat gedichten voorgedragen moeten kunnen worden: ‘Dichters die hun eigen werk niet kunnen voordragen […] hebben te weinig naar zichzelf geluisterd.’

Lees meer

Veel meer dan boeken op de Buchmesse

Door Reinder Storm

De tijd vliegt. Daarom proberen we er vat op te krijgen, bijvoorbeeld door het gebruik van een kalender. Op de Buchmesse is er een speciale galerij voor: een enorme gang met aan de wand honderden verschillende kalenders in alle soorten, maten en kleuren. Buchmesse betekent namelijk veel meer dan boeken.

Lees meer

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

 

Kansen en onmogelijkheden

Rob van Dam

Vallende kastanjes en overal eikels en beukenootjes, op de grond en aan de bomen. Voor het vierde jaar in successie beleven de Nederlandse beuken en eiken een ‘mastjaar’: overvloedige productie van zaad. Normaal schijnt dat om het jaar te gebeuren. Goed nieuws voor de Vlaamse Gaaien in mijn tuin en voor de wilde zwijnen.
Herfst in Thijsse’s Hof, de ‘Planten- en vogeltuin in het Bloemendaalsche Bosch’, zoals het parkje zichzelf noemt. Aandoenlijke groepjes kleine kinderen gaan rond, om opdrachten te doen. Er is een heel parcours voor hen uitgezet. Ze krijgen ‘biologieles in de geest van Thijsse’, de geluksvogels.

Vroeger was ik vooral van de vogels, maar ik richt me de laatste tijd op de plantenwereld. Of hebben de vogels míj verlaten en raak ik verstrikt in de opdringende vegetatie? Ja, hoe ontspruiten je voorkeuren, waarin vinden je interesses hun grond?
Ik kan nog geen esdoorn van een iep onderscheiden, geen boerenwormkruid van kamille. In Thijsse’s Hof zetten ze naambordjes bij de planten en dat scheelt me een hoop geblader in de flora.

Lees meer

Recent

20 oktober 2016

Frankfurter Buchmesse dag 3

Door Reinder Storm

De dag waarop ‘verbinding’

19 oktober 2016

Optimisme en Mesdag 2.0 op de Buchmesse

Door Reinder Storm

Eigenlijk is het simpel.

De sneeuw kimono – Mark Henshaw
19 oktober 2016

Een en al puzzel

Recensie door Lodewijk Brunt

Tadashi Omura, rechtsgeleerde uit Tokyo, vertelt over het legpuzzelfanatisme van zijn vader, met name diens voorliefde voor himitsu-e-puzzels.

18 oktober 2016

Een weelde aan schrijvers

Reinder Storm is op eigen risico naar Frankfurt vertrokken om daar de Buchmesse te bezoeken.

Panter in de kelder – Amos Oz
18 oktober 2016

Je verraadt alleen van wie je houdt 

Recensie door Geurt Franzen

Panter in de kelder van de Israëlische schrijver Amos Oz (1939) verscheen in Nederland voor het eerst in 1998 en is nu opnieuw uitgebracht.

Zwarte Venus - Vijftig gedichten uit Les Fleurs du Mal – Charles Baudelaire
17 oktober 2016

Poète maudit plaatst zich buiten de samenleving

Recensie door Reinder Storm

De reputatie van de Franse dichter Charles Baudelaire (1821-1867) heeft zich losgezongen van het alledaagse.

13 oktober 2016

Oogst week 41

Door Ingrid van der Graaf
12 oktober 2016

Geen daden maar woorden festival

Door Charlotte Out
11 oktober 2016

De dood op afstand houden

Bij de buren

Steun ons...

Aandacht voor literatuur is in kranten en op televisie niet vanzelfsprekend meer. Maar wel belangrijk! Met een team van zo’n 50 recensenten en 3 redactieleden werken wij hard om deze lacune op te vullen. Dit doen wij vrijwillig en zo objectief mogelijk. Wij zijn u ontzettend dankbaar voor uw steun.

Lees meer

Fotosynthese 4 - De vreugde van de menigte

Propaganda voldoet aan wetmatigheden, een ervan is dat voor twijfel geen rol is.

Video

Twee gesprekken, twee schrijvers

 Jeroen van Kan met Margriet de Moor en Emma Cline, intuïtieve schrijvers die beiden niet op internet zitten, niet googlen maar ‘Real Live Search’ doen voor hun boeken.

Omslagen

Recensenten

Martin Lok

Martin Lok (1965) werkt bij de rijksoverheid aan het verduurzamen van de economie. Hij studeerde bosbouw aan de Landbouwuniversiteit en Kunstgeschiedenis. Vooral Nederlandse, Italiaanse, Russische, Franse en Spaanse schrijvers spreken hem aan. Favoriete boeken uit zijn boekenkast zijn De Tijgerkat van Tomaso di Lampedusa; De Kartuizer van Parma van Stendhal; Ga niet weg van Margaret Mazzantini; To a God Unknown van John Steinbeck; De dag van de uil van Leonardo Sciascia; 

Lees meer

Rob van Dam

Geboren 1951. Schoolmeester, natuurliefhebber en lezer.

Lees meer

Hettie Marzak

Is werkzaam als docent Nederlands en taaltrainer voor mensen die een beroepsdiploma willen behalen. Ze heeft Nederlands, NT2 en Duits gestudeerd. Als hobby studeerde ze klassiek Grieks. Geschiedenis heeft ook haar belangstelling. Daarnaast corrigeert ze scripties voor studenten en geeft ze Engelse literatuurgeschiedenis aan belangstellenden. Ze leest graag poëzie, kunstgeschiedenis en geschiedenisboeken en literatuur. Enkele van haar favoriete auteurs zijn o.a.: William Faulkner, Rainer Maria Rilke, Hella Haasse en Gerrit Komrij en verzamelt ze alles in boekvorm over Koning Arthur.

Lees meer

Lodewijk Brunt

Lodewijk Brunt is emeritus hoogleraar Stedelijke vraagstukken aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft zowel op zijn vakgebied gerecenseerd in o.a. VN, HP, NRC, Parool maar ook over de schone letteren, inclusief poëzie. De laatste jaren is hij met vertaalwerk bezig, met name uit het Hindi. Samen met Dr Dick Plukker heeft hij gedichten vertaald, filmliedjes en (zeer) korte verhalen. De vertaling van een roman staat op stapel. Door zijn kennis van India (en het Hindi/Urdu), waar hij vele jaren onderzoek heeft verricht, is hij goed op de hoogte van het werk van Indiase auteurs.

Lees meer