Place Lamartine – Jeroen Blokhuis

‘Een sloeber als jij en ik’

Recensie door Martin Lok

‘Elk portret dat met gevoel is geschilderd is een portret van de schilder, niet van de geportretteerde. De geportretteerde is louter toeval, de gelegenheid.’ Dat schrijft Oscar Wilde in Het portret van Dorian Gray, zijn geweldige roman over de woekerende verwoesting van ijdelheid. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor literaire portretten. Ook die zijn waarschijnlijk eerder een portret van de auteur dan van de geportretteerde. Deze gedachte dringt zich op bij lezing van Place Lamartine, de debuutroman van Jeroen Blokhuis.

Lees meer

De hoed van tante Jeannot – Eric de Kuyper

Lang leve tante Jeannot!!!!!

Recensie door Huub Bartman

‘In The Red Shoes vraagt de dansproducer (die in de film Diaghilev moet voorstellen) aan de debuterende ballerina: Why do you want to dance? Zij antwoordt hem met de tegenvraag: Why do you want to live? Deze dialooglijn drong pas later tot hem door, toen hij de film opnieuw zag, maar de teneur ervan had hij als kind reeds gevoeld.’

De hoed van tante Jeannot is een prachtige titel van een autobiografisch boek, waarin filmregisseur Eric de Kuyper (1942) een beeld schetst van zijn kindertijd in de jaren veertig en vijftig in Brussel.

Lees meer

De uitgeklede versie

Poëzierecensie door Menno Hartman

De kunstgreep is oud: de verwoording van het verlangen als de realisatie ervan. De herhaling die inderdaad iets versterkends heeft, blijft intrigerend. Er bestaat iets als een parallellisme, als in de psalmen. Maar misschien legt de creativiteit van de schrijver het geheugen van de lezer die hij altijd ook is – hij begint nooit vanuit niets als dichter – tijdelijk stil.

Lees meer

Oogst week 5

Door Ingrid van der Graaf
Lees meer

Sterke verhalen, fijn voor de fans

Recensie door Geurt Franzen

Tja, P.G. ‘Plum’ Wodehouse (1881-1975), wat moet je daar nou mee? Zit er nog iemand, behalve de trouwe leden van de P.G. Wodehouse Society, op een vertaling van diens werk te wachten? Uitgeverij IJzer denkt in ieder geval van wel. In Mr. Mulliners sterkste verhalen heeft de uitgever elf verhalen van de Brits/Amerikaanse schrijver die nog niet eerder in Nederland in boekvorm gepubliceerd zijn opgenomen.

Lees meer
Advertentie
Blog
Stefan Ruiters

Ode aan een boeken- stad

Stefan Ruiters

De wekker ging om half zeven. Het stormde en de regen sloeg tegen de ramen. Met tegenzin stapte ik een uur later in de auto en reed door het donker richting oosten. Op de snelweg lagen grote plassen water en achterin de auto stonden twintig dozen vol met boeken. Literatuur, geschiedenis, filosofie, kunst- en fotoboeken.

Lees meer

Recent

De wetten van de melancholie – Georgi Gospodinov
5 februari 2016

Een reis zonder begin en zonder einde

Recensie door Carlijn Brouwer

De wetten van de melancholie laat zich nog het beste omschrijven als een land dat je voor het eerst bezoekt: je weet niet wat je ziet en probeert het te vergelijken met iets dat je kent.

4 februari 2016

Achtergrond bij de achtergrond 1

Menno Hartman

Een van onze recensenten –

3 februari 2016

A.L. Snijders op tournee

13 February 2016 - 11 March 2016 / 16.00 / Theater Concordia / Enschede
A.L. Snijders gaat op tournee met voordrachten uit eigen werk en de presentatie van door hem bewonderde kunstenaars, muzikanten en auteurs als Carel Helder en Jente Posthuma.
Bleib gesund! – Heere Heeresma
3 februari 2016

Knorrige betweter

Recensie door Lodewijk Brunt

Als Heere Heeresma het Nederlandse recensentenvolkje eind jaren zeventig een gebrek aan geestelijke breeding en integriteit verwijt, kaatst criticus Aad Nuis de bal onmiddellijk terug: Ja, als er in de Verzamelde Brieven van Heeresma een greintje inzicht te bespeuren viel, een spoortje, hoe klein ook, van een oorspronkelijke gedachte (…).

Go East – Stine Jensen
28 januari 2016

De ‘veroostering' van een westerse denker

Recensie door Sharon Hagenbeek

Stine Jensen bevond zich in een persoonlijke crisis en besloot zodoende haar energie te steken in yoga, de sport die bekend staat als middel voor het (terug) vinden van de persoonlijke balans.

28 januari 2016

Oogst week 4

Carolien Lohmeijer

In de boeken van de Roemeense, maar in Hongarije opgegroeide schrijver György Dragomán, nemen geweld, dreiging en machtswellust een prominente plek in.

Bij de buren

Advertentie

Recensenten

Martin Lok

Martin Lok (1965) werkt bij de rijksoverheid aan het verduurzamen van de economie. Hij studeerde bosbouw aan de Landbouwuniversiteit en Kunstgeschiedenis. Vooral Nederlandse, Italiaanse, Russische, Franse en Spaanse schrijvers spreken hem aan. Favoriete boeken uit zijn boekenkast zijn De Tijgerkat van Tomaso di Lampedusa; De Kartuizer van Parma van Stendhal; Ga niet weg van Margaret Mazzantini; To a God Unknown van John Steinbeck; De dag van de uil van Leonardo Sciascia; 

Lees meer

Huub Bartman

Huub Bartman studeerde geschiedenis. Zijn specialisatie is contemporaine geschiedenis. Hij is als docent geschiedenis verbonden aan het Bertrand Russell College voor H/V in Krommenie.  Zijn belangstelling op historisch gebied gaat vooral uit naar de 20e eeuwse Europese geschiedenis en dan vooral naar de ontwikkelingen in Duitsland en Rusland. Ook de doorwerking van het Grieks-Romeinse verleden in de geschiedenis van West-Europa via vooral het Christendom heeft zijn aandacht. Op historisch gebied heeft hij de afgelopen jaren het werk van Orlando Figes en  Simon Sebac Montefiore over Rusland met veel aandacht gelezen.

Lees meer

Geurt Franzen

Geurt Franzen (1958) studeerde Nederlands MO-A en pr en voorlichting. Hij is journalist, columnist en tekstschrijver van beroep. Tussen 1999 en 2006 recenseerde hij vertaalde literatuur voor dagblad De Gelderlander. Van 1987 tot 2011 begeleidde hij een leesclub in de vorm van workshops proza-analyse. Zijn literaire belangstelling beslaat een breed terrein. Hij heeft een lichte voorkeur voor  hedendaagse Britse en Amerikaanse literatuur en een zwak voor John Fante en William Faulkner. Hij debuteerde in 2014 met de roman Duiveldans

Lees meer

Carlijn Brouwer

Carlijn Brouwer (1989) studeerde Klassieke Talen en Franse Taal- en Letterkunde. Naast haar bed liggen de meest uiteenlopende titels opgestapeld, want voor haar werk in de boekhandel probeert ze bij te blijven. Dat lukt niet, want er moet ook nog menig klassieker gelezen worden. Haar voorkeur gaat uit naar Nederlandse, Franse, Duitse en Spaanse literatuur.  Bovendien heeft ze een grote fascinatie voor ‘Oostblokliteratuur’ en alles rondom de DDR/BRD en de Muur. Een greep uit de auteurs die ze met veel plezier leest: Vladimir Nabokov, Jean Echenoz, Javier Marías, Kader Abdolah, Hanna Bervoets, Willem Frederik Hermans, …

Lees meer