Terras#10 Metalen – onder redactie

Teksten als legeringen

Recensie door Ingrid van der Graaf

Terras is een tijdschrift voor internationale literatuur en kunst en een platform voor vertaalde literatuur, daarin onderscheidt het zich van vele andere tijdschriften. Zoals de redactie aangeeft op hun site, is het streven nieuwe literaire uitzichten te bieden.

Waar de redactie zeker wel in slaagt is altijd weer een intrigerend thema te vinden voor elke editie. Terras #10 heeft als titel Metalen meegekregen. Een thema, dat niet eenvoudigweg als leidraad dient, maar wordt gebruikt om literatuur en kunst vanuit de invalshoek van bijvoorbeeld een stad (Brussel), een begrip (Maken en breken) en nu dus een grondstof (Metalen), te benaderen en te doorgronden, wat tot verrassende stukken kan leiden.

Lees meer

Poëzieblad Awater eigen podium tijdens Woordnacht

Door Ingrid van der Graaf

Toch nog even over Woordnacht, dat jaarlijkse literatuurfestival te Rotterdam dat na jaren met een tweede editie komt. Dit literatuurfestival geeft ruimte aan zestig Nederlandstalige schrijvers, dichters en performers die tijdens één avond en tot ver na middernacht literatuur zullen spelen, voordragen, het erover hebben, debatteren, acteren en interviewen.

En wist u dat het grootse Poëzieblad van Nederland, Awater daar een eigen podium heeft waar zij haar oktobereditie presenteert met een programma over prijswinnende dichters, interviews en voordrachten?

Lees meer

Charlotte Köhler Stipendium voor Jan Sietsma

Het Charlotte Köhler Stipendium, een jaarlijks stipendium voor beginnend literair talent, is dit jaar toegekend aan Jan Sietsma (1981), vertaler uit het Duits. Jan Sietsma krijgt de prijs, waar een bedrag van 5000 euro mee gemoeid gaat, voor zijn vertaling van Athenaeum: fragmenten, essays en kritieken van de Duitse dichter en denker Friedrich Schlegel.
Lees meer

Oogst week 39

Het verlangen naar een vruchtbare vallei in het noorden was lang geleden geboren nadat het volk, toen nog als Khoisan bekend, door blanke mannen met vuurwapens was verdreven uit de Kaap – daar waar Afrika ten einde gaat, daar waar ze sinds heugenis als nomaden hadden geleefd. Hun eerste trektocht, meer een vlucht, voerde hen met hun kuddes dwars door de Noordelijke Kaap, om pas maanden later vlak onder de Oranjerivier tot stilstand te komen.

Lees meer

Twee verschillende landen

Recensie door Els van Swol

Het feit dat het dit jaar vierhonderd jaar is geleden dat William Shakespeare overleed, gaat niet ongemerkt voorbij. Naast de vele opvoeringen van zijn toneelstukken zitten er af en toe ook originele bijdragen tussen, zoals The Hogart Shakespeare Series van Penguin Random House. In deze serie komen maar liefst acht hedendaagse adaptaties uit van beroemde stukken van de grootmeester.

Lees meer

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

 

Column
Door Rob van Dam

Een bescheiden voorstel

Door Rob van Dam

Poëzie en porno, beide beloven veel en stellen doorgaans teleur. Zoals een goudzoeker tonnen bagger door zijn zeef laat gaan voor een handvol goudklompjes, zo leest de poëzieliefhebber ontelbare gedichten waarvan er maar weinig beklijven. Gelukkig merk je vaak na een paar regels al of een gedicht iets voor jou is en kun je snel door naar het volgende.

Lees meer

Recent

28 september 2016

Constantijn Huygens-prijs 2016 voor Atte Jongstra

Deze week werd bekend gemaakt dat de Constantijn Huygens-prijs is toegekend aan Atte Jongstra voor zijn hele oeuvre.

De vergeten geschiedenis van mijn grootvader Sulayman Hadj Ali – Meltem Halaceli
28 september 2016

Onderzoek naar het leven van een grootvader

Recensie door Reinier van Houwelingen

Titels met geheime, verborgen of vergeten geschiedenissen zijn populair bij uitgevers.

26 september 2016

Hommage aan Remco Campert in de Rode Hoed

4 October 2016 / 20.00uur, café open 19.00uur / Rode hoed, Keizersgracht 102 / Amsterdam

Een eerbetoon aan de grote dichter, romancier en columnist Remco Campert naar aanleiding van het verschijnen van het vierde dundrukdeel bij Van Oorschot getiteld Campert compact.

Begrijpend lezen – Alejandro Zambra
26 september 2016

Een boek als een magneet

Recensie door Anky Mulders

Weinig boektitels dekken de lading zo treffend als dit Begrijpend lezen van Alejandro Zambra.

Jheronimus Bosch – Griffo
22 september 2016

Hoe lang kun je demonen bedwingen?

Recensie door Teunis Bunt

Jeroen Bosch is hot dit jaar, niet alleen in de kunstwereld, maar ook in de stripwereld.

Mijn gedichtenschrift – Benno Barnard
21 september 2016

Een ervaren en vernuftige poëzielezer

Recensie door Reinder Storm


Mijn gedichtenschrift
van Benno Barnard is een boek van feestelijke rijkdom.

19 september 2016

Onvergelijkbare Nacht van de Poëzie

Door Ingrid van der Graaf
19 september 2016

De kracht van herhaling

16 september 2016

Nog pas gisteren

15 september 2016

Maatje, zag je mij? 

14 september 2016

Oogst week 37

14 september 2016

'.. ons moet wat doen'

13 september 2016

Op de vlucht naar moed

Bij de buren

Steun ons...

Aandacht voor literatuur is in kranten en op televisie niet vanzelfsprekend meer. Maar wel belangrijk! Met een team van zo’n 50 recensenten en 3 redactieleden werken wij hard om deze lacune op te vullen. Dit doen wij vrijwillig en zo objectief mogelijk. Wij zijn u ontzettend dankbaar voor uw steun.

Lees meer

Fotosynthese 4 - De vreugde van de menigte

Propaganda voldoet aan wetmatigheden, een ervan is dat voor twijfel geen rol is.

Recensenten

Ingrid van der Graaf

Ingrid van der Graaf (redacteur, recensent) volgde enkele jaren lessen aan de Schrijversvakschool Amsterdam. Aandachtig lezer van debuterende schrijvers (Merijn de Boer, Roos van Rijswijk, Rebecca de Wit, Gilles van der Loo) poëzie (o.a.Esther Naomi Perquin, Vasalis, Heytze, Starik). Privédomein. Zuid-Europese literatuur, waaronder Saramago, Lobo Antunes, Italo Svevo, Natalia Ginzburg, Sandro Veronesi. Liefhebber van J.J. Voskuil, Frida Vogels, Minke Douwez. Amerikaanse literatuur Philip Roth (Sabbaths theater Een braaf meisje), Paul Auster.

Lees meer

Els van Swol

Els van Swol behaalde haar bachelor Algemene Cultuurwetenschappen na werkzaam te zijn geweest als muziekbibliothecaris en muziekredacteur. Voor NBD Biblion schrijft zij aanschafinformaties non-fictie. Zij leest alles wat los en vast zit, en slaat als het even kan geen toneelvoorstelling van Shakespeare over. Ze laat zich graag verrassen door met name hedendaagse Nederlandstalige literatuur.

Lees meer

Reinier van Houwelingen

Reinier van Houwelingen (1984) is werkzaam als Neuroloog in opleiding. Hij leest graag literaire fictie, met een voorkeur voor literatuur uit Europa en Latijns-Amerika. Diepgang en een goed uitgewerkt personage vindt hij belangrijk en hij bewondert veel klassieke auteurs, maar ook bijvoorbeeld de hedendaagse meesterschrijver Javier Marías.
Lees meer

Anky Mulders

Anky Mulders heeft het tekstschrijven in de zakelijke dienstverlening op een laag pitje gezet om meer tijd te hebben voor het schrijven van haar eigen verhalen. Zij leest at random, naast literatuur ook geregeld non-fictie. Plus de Donald Duck. Al een jaar of dertig legt zij voor zichzelf veelvuldig haar bevindingen over gelezen boeken vast. Gewaardeerde schrijvers: J.J. Voskuil, Maarten ’t Hart, Sipko Melissen, Connie Palmen, Pieter Waterdrinker, Frida Vogels, Saki, Haruki Murakami, Kafka, Tolstoi, Dostojewski, Sartre, Nietzsche, James Salter, Karl Ove Knausgård.

Lees meer