Oogst week 17

Door Marijn Sikken

Zo sober als het omslag van Laat het stil zijn is vormgegeven, zo summier is de omschrijving die de website van Uitgeverij Koppernik nieuwsgierige lezers biedt. Het is voor het eerst dat deze uitgever een debuutroman publiceert, niet alleen een mijlpaal voor debutante Femke Brockhus (1989) dus, maar ook voor haar uitgever. Laat het stil zijn belooft een fragmentarische roman te zijn over herinneren en vergeten, de ruimte tussen dromen en leegte en hoe ergens op de grens twee zussen moeder en dochter worden.

Lees meer

Liever niet – Armando

Zijn gedichten tonen een vijandig en onherbergzaam wereldbeeld

Recensie door Reinder Storm

Armando is al bijna negentig jaar. De veelzijdigheid  van zijn kunstenaarschap benadrukken, is een gemeenplaats geworden. Maar toch: hij schildert, schrijft, musiceert en acteert. Echter, Armano’s weerbarstige afzijdigheid staat zijn statuur in de weg. Anders zou hij met gemak ‘The grand old man’ van de Nederlandse kunsten kunnen worden genoemd – op meerdere van zijn kwaliteiten.

Als dichter debuteerde Armando in 1964 met een bundel die hij – toen al pesterig – Verzamelde gedichten noemde.

Lees meer

De twee werelden van Truman Capote

Recensie door Just Houben

Fronsen. ‘Dat betekent alleen maar meer siliconen, meer rekeningen van dokter Orentreich.’ Mooi detail waarmee Truman Capote het milieu van de rijken in New York neerzet in zijn verhaal ‘Mojave’. Het verhaal gaat over een blasé echtpaar dat zich bezighoudt met de nieuwtjes en roddels van vrienden en buitenechtelijke affaires.

Lees meer

Tijdschrift voor vertalers met verrassende opbrengst

Door Ingrid van der Graaf

Deze week was het Wereldboekendag (23 april), een dag die tot doel heeft het boek te promoten zodat literatuur zich wereldwijd zal verspreiden. Om wereldliteratuur voor iedereen toegankelijk te maken, zijn vertalers nodig. Zonder vertalers zouden we geen kennis kunnen nemen van een groot deel van de wereldliteratuur. Daartegenover is het voor jonge vertalers niet eenvoudig om ervaring op te doen.

Lees meer

Open kaart over Nederland in Atjeh

Recensie door Daan Pieters

Het valt nauwelijks nog te bevatten in onze gemediatiseerde samenleving, maar beeldt u zich eens in dat de Nederlandse overheid aan de andere kant van de wereld een jarenlange oorlog voert waar u nauwelijks iets over hoort. In Atjeh – het verhaal van de bloedigste strijd uit de Nederlandse koloniale geschiedenis schetst Anton Stolwijk een beeld van de Atjeh-oorlog, een van de vele grotendeels vergeten koloniale conflicten die ver van Europa werden uitgevochten.

Lees meer

steun-ons@2x

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

 

Column
Door Inge Meijer

Koeien

Door Inge Meijer

Er riep een koe door de koude nacht. Ik kon er niet van slapen. Het was een mooie roep; donker en dwingend. Het riep herinneringen op aan ongerepte weiden waarlangs je naar huis fietste na een nacht van doordrinken. Net als de misthoorn in de nacht van een trein het verlangen wekt om weg te trekken. Mijn lief sliep, zuchtend en stoom afblazend, waarbij de lucht zijn mond met een pfffff-end geluid verliet, als een band die leegliep. Het is niet erg wakker te liggen bedacht ik - om het piekeren de bezweren - en draaide wat. Maar José Eduardo Agualusa zat in mijn hoofd. En iets uit een klein essay van Maarten Asscher. Waarin hij schrijft hoe irritant het is als een Portugese José uitgesproken wordt als een Spaanse José. Dat het te pedanterig is om dit te corrigeren, betweter die je dan bent. Een Portugese José spreek je zangerig uit als 'zjosé en niet als het harde 'gossé' voor de Spaanse.

Lees meer

Recent

Probeer om te keren – Marijn Sikken
24 april 2017

Knappe roman in sobere stijl geschreven

Recensie door Hettie Marzak

De debuutroman van Marijn Sikken, die in 2011 niet alleen de publieksprijs van de schrijfwedstrijd ‘Write now!’

21 april 2017

Oogst week 16

Door Ingrid van der Graaf

Nhung Dam (1984) is een jonge Vietnamese die in Nederland opgroeide.

Oden voor komende nacht – Jacques Hamelink
20 april 2017

Een bundel die afstand schept

Recensie door Maarten Buser

In een zeldzaam interview in De Groene Amsterdammer noemt dichter Jacques Hamelink (1939) zichzelf ‘[o]precht onthecht’.

Mevrouw OVO – Elma van Haren
19 april 2017

Achter het masker van mevrouw OVO

Recensie door Geurt Franzen

Dat mevrouw OVO een onzichtbaar rugzakje meetorst, gevuld tijdens een langdurige carrière langs inrichtingen en psychiaters, dat is de lezer van Mevrouw OVO snel duidelijk.

Het vogelhuis – Eva Meijer
18 april 2017

De natuur zijn

Recensie door Hans Muiderman

Een roman als een landschapsschilderij uit het einde van de 19e eeuw.

Zonen van De Farao – Ru de Groen
18 april 2017

Een familiegeschiedenis in klassieke tijden

Recensie door Els van Swol

Zonen van Farao is een familiesaga die uit twee delen bestaat en afwisselend switcht tussen de jaren voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Bij de buren

Steun ons...

Aandacht voor literatuur is in kranten en op televisie niet vanzelfsprekend meer. Maar wel belangrijk! Met een team van zo’n 50 recensenten en 3 redactieleden werken wij hard om deze lacune op te vullen. Dit doen wij vrijwillig en zo objectief mogelijk. Wij zijn u ontzettend dankbaar voor uw steun.

Lees meer

Achtergrond december

Fotosynthese: Het is altijd lente in Nederland

In de literatuur speelt de natuur van oudsher een belangrijke rol.

Recensenten

Reinder Storm

Reinder Storm (1962), studeerde Nederlands en werkt in de bibliotheek. Leest rijp en groen door elkaar, zoekt bij voorkeur zijn eigen weg. Helden zijn Cheever, Dér Mouw, Gracian, Nolens, Palinurus, Pessoa en Willemsen.

Lees meer

Just Houben

Just Houben (1985) studeerde Nederlandse letterkunde. Op justread.nl schrijft hij over wat hij leest: een verzameling van oud en nieuw, actueel en bijna alweer vergeten, Nederlands of uit het buitenland. Hij houdt van stilisten uiteenlopend van Nescio tot David Foster Wallace. Sinds een aantal jaar is hij erg onder de indruk van het werk van Stephan Enter.

Lees meer

Ingrid van der Graaf

Ingrid van der Graaf ((web)redacteur, recensent, schrijver) ging naar Schrijversvakschool Amsterdam. Aandachtig lezer van debuterende schrijvers en van Portugese/Engelse/ Italiaanse/Amerikaanse literatuur. Zou willen schrijven als Minke Douwez. Leest nu: De geschikte jongen – Vikram Seth.  Recensies van Ingrid van der Graaf.

Lees meer

Daan Pieters

Daan Pieters (1978) is vertaler en houdt zich vooral bezig met Spaans- en Franstalige literatuur, maar probeert ook de hoogtepunten van de wereldliteratuur in andere talen een beetje te volgen. Het resultaat is een steeds hoger groeiende stapel ongelezen boeken die hij wellicht nooit meer zal bedwingen, maar schrijvers als Sebald, Houellebecq of Ilja Leonard Pfeijffer mogen altijd stiekem even voor.

Lees meer