Azijnmeisje – Anne Tyler

Twee verschillende landen

Recensie door Els van Swol

Het feit dat het dit jaar vierhonderd jaar is geleden dat William Shakespeare overleed, gaat niet ongemerkt voorbij. Naast de vele opvoeringen van zijn toneelstukken zitten er af en toe ook originele bijdragen tussen, zoals The Hogart Shakespeare Series van Penguin Random House. In deze serie komen maar liefst acht hedendaagse adaptaties uit van beroemde stukken van de grootmeester. Nederlandse vertalingen ervan worden op de markt gebracht door Nijgh & Van Ditmar.

Tot nu toe zijn er drie boeken verschenen: van Jeanette Winterson (naar The Winter’s Tale), Howard Jacobson (The Merchant of Venice) en recent van Anne Tyler (The Taming of the Shrew).

Lees meer

De vergeten geschiedenis van mijn grootvader Sulayman Hadj Ali – Meltem Halaceli

Onderzoek naar het leven van een grootvader

Recensie door Reinier van Houwelingen

Titels met geheime, verborgen of vergeten geschiedenissen zijn populair bij uitgevers. Ze prikkelen  de nieuwsgierigheid en appelleren tevens aan een gevoel van rechtvaardigheid: de vergeten geschiedenis dient openbaar gemaakt, gekocht en gelezen te worden. De woordcombinatie wordt gebruikt in romantitels (denk aan Donna Tartts The secret history) maar ook bij historische werken. Terwijl zowel voor de fictieve als voor de werkelijke geschiedenis eerder geldt dat vergeten de norm is en niet vergeten worden de uitzondering.

Lees meer

Constantijn Huygens-prijs 2016 voor Atte Jongstra

Deze week werd bekend gemaakt dat de Constantijn Huygens-prijs is toegekend aan Atte Jongstra voor zijn hele oeuvre. De prijs bedraagt 10.000 euro en wordt uitgereikt tijdens het Schrijversfeest, de afsluiting van het internationaal literatuurfestival Writers Unlimited / Winternachten, op 22 januari 2017 in Den Haag.

Jongstra behandeld zijn onderwerpen met een tegendraadsheid die fenomenaal is en hij is niet wars van een voetnoot hier en daar.

Lees meer

Hommage aan Remco Campert in de Rode Hoed

Een eerbetoon aan de grote dichter, romancier en columnist Remco Campert naar aanleiding van het verschijnen van het vierde dundrukdeel bij Van Oorschot getiteld Campert compact. Een keuze uit Camperts werk door zijn biografe Mirjam van Hengel. Meer dan honderd verhalen publiceerde hij, zo’n vijftien romans en novellen, honderden columns, cursiefjes, autobiografische notities en minstens zo veel gedichten.

Lees meer

Een boek als een magneet

Recensie door Anky Mulders

Weinig boektitels dekken de lading zo treffend als dit Begrijpend lezen van Alejandro Zambra. En even weinig lezers zullen de uitdaging kunnen weerstaan om te proberen bij de multiplechoicevragen het juiste antwoord te kiezen.

Tussen 1967 en 2002 moesten Chileense jongeren in het laatste jaar van de middelbare school een toets maken om toegelaten te worden tot een universiteit.

Lees meer

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

 

Column
Door Rob van Dam

Een bescheiden voorstel

Door Rob van Dam

Poëzie en porno, beide beloven veel en stellen doorgaans teleur. Zoals een goudzoeker tonnen bagger door zijn zeef laat gaan voor een handvol goudklompjes, zo leest de poëzieliefhebber ontelbare gedichten waarvan er maar weinig beklijven. Gelukkig merk je vaak na een paar regels al of een gedicht iets voor jou is en kun je snel door naar het volgende.

Lees meer

Recent

Jheronimus Bosch – Griffo
22 september 2016

Hoe lang kun je demonen bedwingen?

Recensie door Teunis Bunt

Jeroen Bosch is hot dit jaar, niet alleen in de kunstwereld, maar ook in de stripwereld.

Mijn gedichtenschrift – Benno Barnard
21 september 2016

Een ervaren en vernuftige poëzielezer

Recensie door Reinder Storm


Mijn gedichtenschrift
van Benno Barnard is een boek van feestelijke rijkdom.

Nietsdankussen – Cinthia Winter
20 september 2016

Geschiedenis van een beladen liefde 

Recensie door Thomas van Lier

‘Jij bent ook míjn grote liefde, Cin.

19 september 2016

Onvergelijkbare Nacht van de Poëzie

Door Ingrid van der Graaf


Onbehaaglijk koude rillingen die via de ruggengraat omhoog kruipen en kippenvel krijgen bij het horen van een gedicht.

Ik ben al 11 jaar geen 16 meer – Roos Rebergen
19 september 2016

De kracht van herhaling

Recensie door Hettie Marzak

Deze dichtbundel is de eerste publicatie van Roos Rebergen, waarmee niet duidelijk is of het een debuut mag heten want Rebergen schrijft al jarenlang liedteksten die zij samen met haar band Roosbeef tijdens optredens ten gehore brengt en op cd’s uitgeeft.

Het innerlijk toneel. Feiten – Marcel Cohen
16 september 2016

Nog pas gisteren

Recensie door Rob van Dam

Herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog, opgetekend door hen die uit eigen geheugen putten, worden zeldzaam.

15 september 2016

Maatje, zag je mij? 

14 september 2016

Oogst week 37

Door Ingrid van der Graaf
14 september 2016

'.. ons moet wat doen'

Bij de buren