Dwars door het ijs – Cormac James

Vast in het ijs

Recensie door Vic Veldheer

Dit is het tweede boek van de Ierse schrijver Cormac James. Eerder werd een aantal verhalen gepubliceerd in tijdschriften en in 2000 verscheen zijn eerste roman Track & Field. Zijn tweede boek Dwars door het ijs, uit 2014, is nu in vertaling verschenen. Het gaat over een expeditie in 1850, naar de sporen van een eerder verloren gegane expeditie naar de Noordpool. Die expeditie, die onder leiding van Sir John Franklin in 1845 vanuit Londen was uitgevaren, spreekt tot de verbeelding en tot op de dag van vandaag wordt er nog gezocht naar sporen ervan.

Lees meer

Wonderwezens – Ingrid Biesheuvel, John Rabou

Kijk, lees en geniet!

Recensie door Helma Hartman

In de afgelopen tijd is er op verschillende plaatsen aandacht geweest voor fantasiewezens, al of niet door elkaar beïnvloed. Vorig jaar, november 2016, kwam er een film uit van J.K. Rowlings nieuwste boek: Fantasic Beasts, and where to find them. De Utrechtse vakgroep mediëvistiek zond een jubileumnummer van haar magazine Madoc de wereld in, waarin fantasiewezens uit middeleeuwse legendes te zien waren. En nu is er dit, letterlijk en figuurlijk, fantastische boek Wonderwezens van Ingrid Biesheuvel en John Rabou.

Lees meer
Column
Door Els van Swol

Nog niet afgestompt

Door Els van Swol

Monique Champagne, de hoofdpersoon in het boek Vissen redden van Annelies Verbeke, staat te koken in de keuken en zingt ondertussen uit volle borst met de muziek van de radio of een cd mee. Nummers uit de Tweede Wereldoorlog die over liefde gaan. ‘Ze dreef haar stem tot het uiterste, waardoor haar keel soms dichtkneep en slechts een pijnlijk hoesten voortbracht.’ Het zegt veel over Monique, wier relatie is gestrand en die haar eigen verdriet ontkent, en over de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Het leven ging toen zo goed en zo kwaad als het ging door. Je kocht zelfs, las ik eens in een boek van Henk Hofland, Sinterklaascadeautjes bij de Bijenkorf. Je klampte je aan het leven van alledag vast als aan reddingsboei, vol hoop op een toekomst van vrede.

Lees meer

Terug naar vroeger

Recensie door Thomas van Lier

Begin-veertiger Simone Waterman leidt een comfortabel leven: met haar creatieve vriend Raaf en twee dochters Mia en Linde woont ze in Amsterdam, waar ze als bakfietsmoeder het huishouden van haar gezin bestiert. Simone begint echter te twijfelen. Sinds ze is gestopt met acteren, mist ze een doel in haar leven.

Lees meer

Het barre landschap van de menselijke geest

Recensie door Daan Pieters

Paul Kingsnorth situeert zijn jongste roman Beest op het Engelse platteland, meer bepaald in de moors, de woeste heide. Verwacht echter geen tutterig theekransje met scones, want er staat rauw natuurgeweld op het menu. De hoofdpersoon, van wie we pas na ruim veertig bladzijden te weten komen dat hij Edward Buckmaster heet (‘Ik heet Edward ik heet Edward Buckmaster er zijn cirkels om me heen ik ben een steen die in een vijver valt’), is een mysterieuze kluizenaar die zich heeft teruggetrokken in een vervallen boerderij.

Lees meer

steun-ons@2x

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

 

Column
Zomercolumn door Inge Meijer

Chinese verhalen

Zomercolumn door Inge Meijer

Elk jaar weer die lijstjes met laatste 'dingen doen' voor de vakantie. Laatste dingen waarvan er nooit één ding echt het laatste is, er is altijd nóg een laatste. Ik ben van de lijstjes. Mijn lief verzorgt de kampeerspullen waarvan er elk jaar wel iets ontbreekt, dus dat geeft al gedoe. Als de lijstjes zijn afgewerkt, boeken gesorteerd op 'wel mee' - 'niet mee', rollen we na een glas wijn in bed. Na een onwezenlijke slaap, staan we in alle vroegte op en 'hup' in de auto, die altijd voller bepakt is dan we dachen. Waarna Mijn lief elk jaar, voor de zekerheid, en net voor we de snelweg opdraaien, nog even de check uitvoert van 'paspoort, deur op slot, gas uit'? Wat in mij de twijfels doet losbreken maar waarop ik altijd zeg: "Ja, hoor." Om bij de eerste de beste stopplaats (en Mijn lief uit beeld), snel de inhoud van mijn tas om te keren en 'ja', ik heb mijn paspoort.

Lees meer

Recent

Ik heet Lucy Barton – Elizabeth Strout
12 juli 2017

Het geluid van een brekend hart

Recensie door Martin Lok

Net als bij geliefden kan de liefde tussen een ouder en kind pijnlijk zijn.

Klare lucht zwart – David Vann
10 juli 2017

Ongewone intensiteit

Recensie door Hans Muiderman

De schrijver zet direct de toon.

8 juli 2017

Uitbreiding van de redactie

Net als andere jaren draait Literair Nederland in de maanden juli en augustus op een ‘zomerritme’.

Herfsttijloos – T. van Deel
3 juli 2017

Over kleine dingen die tot bezinning leiden

Recensie door Hettie Marzak

Willem Wilmink schreef voor Kees Stip een spitsvondig gedicht dat begint met de regel: ‘Hoe kan een naam zijn dichter sturen!’, waarin hij het aloude ‘nomen est omen’

3 juli 2017

Schrijven en het plezier van mooie zinnen

Interview door Ingrid van der Graaf

Wat is de drijfveer van iemand te willen schrijven, om schrijver te worden.

Zingend naar huis – R.A. Basart
30 juni 2017

Een magere oogst van vier decennia poëzie

Recensie door Maarten Buser

Met flinke tussenpozen heeft R.

Bij de buren

Steun ons...

Aandacht voor literatuur is in kranten en op televisie niet vanzelfsprekend meer. Maar wel belangrijk! Met een team van zo’n 50 recensenten en 3 redactieleden werken wij hard om deze lacune op te vullen. Dit doen wij vrijwillig en zo objectief mogelijk. Wij zijn u ontzettend dankbaar voor uw steun.

Lees meer

Fotosynthese 6 - Uitzicht op eeuwig leven

‘Het is beter zonder geloof, veel beter,’ zei Franca Treur eens in een gesprek –

Video

Van de schoonheid en de troost – Rutger Kopland en Wim Kayzer (2000)

Dichter Rutger Kopland (1934-2012) over herinneringen van een grote tuin, hoge bomen en het geluk van een jeugd. Met mooi gelezen werk en prachtige beelden van de omgeving. Goed om deze dichter nog eens te kunnen horen. Het geluid van de documentaire klinkt soms wat hol, maar luisterend naar de dichter, vallen alle bijgeluiden weg. Portugees ondertiteld, voor wie het nodig heeft.

 

 

 

Omslagen

Recensenten

Vic Veldheer

Vic Veldheer is socioloog en was verbonden aan het Sociaal en Cultureel Planbureau. Sinds zijn pensionering (2013) woont hij Italië, waar hij de tijd heeft om te lezen. Hij leest graag psychologische romans, biografieën, autobiografieën en geschiedenisboeken over de 19e en 20ste eeuw. Hij is ook een liefhebber van poëzie, van onder andere Gerrit Achterberg, Hans Andreus, Remco Campert, Rutger Kopland, Hans Lodeizen en Leonard Nolens.

Lees meer

Thomas van Lier

Thomas van Lier (1984) studeerde Nederlandse Taal & Cultuur en is als docent Nederlands werkzaam op een middelbare school in Utrecht. Al tijdens zijn studie schreef hij over culturele onderwerpen voor onder meer Metropolis M en HP/De Tijd. Thomas’ literaire voorkeur gaat uit naar romans die een kritisch licht werpen op maatschappelijke ontwikkelingen, gezien vanuit het perspectief van het individu. Favoriete schrijvers zijn onder meer Arnon Grunberg, Michel Houellebecq, Willem Elsschot en Ernest Hemingway

Lees meer

Daan Pieters

Daan Pieters (1978) is vertaler en houdt zich vooral bezig met Spaans- en Franstalige literatuur, maar probeert ook de hoogtepunten van de wereldliteratuur in andere talen te volgen. Resultaat is een steeds hoger groeiende stapel ongelezen boeken die hij wellicht nooit zal bedwingen, maar schrijvers als Sebald, Houellebecq of Ilja Leonard Pfeijffer hebben altijd voorrang.

Lees meer

Martin Lok

Martin Lok (1965) studeerde bosbouw aan de Landbouwuniversiteit en kunstgeschiedenis. Nederlandse, Italiaanse, Russische, Franse en Spaanse schrijvers spreken hem aan. Favoriete boeken zijn o.a. De Tijgerkat van Tomaso di Lampedusa; De Kartuizer van Parma van Stendhal; To a God Unknown van John Steinbeck;De ontdekking van de Hemel van Harry Mulisch; Het Bureau van Han Voskuil en Verloren illusies en Neef Pons van Honoré de Balzac.

Lees meer