Oogst week 18

Menno Hartman

Er zijn maar weinig politici van wie je met enige gerustheid een boek ter hand zou nemen. Ernst Hirsch Ballin is er wel een. In zijn politieke carrière viel hij op door de onmogelijkheid flauwekul te bazelen, wat sommige andere politici zoveel makkelijker afgaat. Dit is dus een boek dat de nieuwsgierigheid opwekt, door de titel, maar ook door de keuze van besproken historische figuren: Lodewijk Ernst Visser, Titus Brandsma en Anton de Kom. Persoonlijke helden voor Hirsch Ballin, helder beschreven in een hoopvol boek.

Lees meer

De oogst is voorbij – Geert van der Kolk

Een Nederlandse Graham Greene

Recensie door Rob van Dam

Wat een goed boek is dit! Spannend! Hartverscheurend! Leerzaam!
Lezer, Literair Nederland heeft gelukkig geen systeem van sterren of ballen om het oordeel van de recensent mee uit te drukken, maar beschouwt u het aantal uitroeptekens dat zojuist voorbij kwam gerust als indicatie van de bijzondere kwaliteiten van De oogst is voorbij, de laatste roman van Geert van der Kolk.
‘Andries Jordaan gaat in ontwikkelingshulp’, zo had het boek, in navolging van Heere Heeresma’s klassieker, ook kunnen heten. 

Lees meer

In het land van de gefrituurde chocoladetaart

Recensie door Joost van der Vleuten

Paul Theroux schrijft zoals hij reist: hij heeft een begin- en eindpunt, en een vervoermiddel (vaak de trein, hier de auto) en de route dicteert zijn verhaal. Dit keer blijft hij dicht bij huis: in 4 seizoenen doorkruist hij het Zuiden van de Verenigde Staten.

Het Zuiden, dat is Deltablues en gegrilde chilikip, moerassen katoenvelden, meerval en barbecue, maar ook slavernij, Ku Klux Clan en rassenrellen en het Amerikaanse broertje van apartheid: segregation.

Lees meer

Verbleekte vader

Recensie door Anky Mulders

Geven ontelbare feitjes uit iemands leven een helder beeld van die persoon? En is dat eigenlijk wel wat de schrijver wil? Gaat dit boek over de vader, of vooral over de zoon? De lezer die denkt in Oberhausen de vader van de ik, Martin Müller, of van de schrijver Maarten Moll te leren kennen, komt bedrogen uit.

Lees meer

Zwelgend hart

Recensie door André van Dijk

Liefdesverdriet is een ongesteldheid, onvergelijkbaar met andere kwalen van het menselijk hart. Een heftige, zelfmedelijdende golf van eigenwaan overspoelt onze gewoonlijk medemenselijke houding en zorgt voor een vervreemding van alles wat neigt naar helderheid en relativering. Dit moet bij schrijver/dichter Chrétien Breukers (1965) met factor twee vermenigvuldigd worden, gezien de mededeling op de achterflap van zijn jongste bundel De zomer haalt nog één keer uit.

Lees meer

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

 

Column
Door Inge Meijer

Ongebonden

Door Inge Meijer

Het klinkt misschien overdreven, maar als iets me ontgaat waarvan ik geloofde de eerste te zijn die erover ingelicht zou worden, dan zie ik dat als een persoonlijk tekort. Zoiets als met een dierbare vriendin die jou niet laat weten dat ze op vakantie gaat omdat je waarschijnlijk te lang geen aandacht aan haar hebt besteed.

Lees meer

Recent

30 april 2016

Indrukwekkende opening ILFU door PJ Harvey

Door Ingrid van der Graaf

Literatuur leeft!

29 april 2016

Oogst week 17

door Carolien Lohmeijer

Bij uitgeverij Cossee is onlangs Morgenvroeg in New York verschenen, het debuut van de Franse Adrien Bosc (1986).

Een weekendje oorlog – Frans van Deijl
28 april 2016

Spelletje in Normandië loopt uit de hand

Recensie door Adri Altink

Vier mannen uit dezelfde buurt, allemaal met twijfels over hun persoonlijke en maatschappelijke leven, besluiten een weekend weg te gaan.

Het boek van Memory – Petina Gappah
27 april 2016

De weg van waarheid en begrip

Recensie door Els van Swol

De ik-persoon heet Memory.

Aan open zee – Atte Jongstra
26 april 2016

Vechten tegen een waanbeeld

Recensie door Michiel van Diggelen

Van Atte Jongstra is inmiddels wel bekend, dat hij geen ouderwetse verteller is die een verhaal schrijft met een kop en een staart.

25 april 2016

Filter Vertaalprijs voor Jan Gielkens

Tijdens het International Literature Festival Urecht (ILFU) werd vrijdagavond bekendgemaakt dat Jan Gielkens de Filter Vertaalprijs 2016 heeft gewonnen met zijn vertaling van Grimms Wörter (2011), De woorden van Grimm: een liefdesverklaring van Günter Grass (2015).

Bij de buren

Steun ons...

Aandacht voor literatuur is in kranten en op televisie niet vanzelfsprekend meer. Maar wel belangrijk! Met een team van zo’n 50 recensenten en 3 redactieleden werken wij hard om deze lacune op te vullen. Dit doen wij vrijwillig en zo objectief mogelijk. Wij zijn u ontzettend dankbaar voor uw steun.

Lees meer

Fotosynthese 3 De relativiteit van het beeld

Aangezien deze rubriek geïnspireerd is door het werk van Rudy Kousbroek (en dan met name zijn Fotosynthese-serie: Opgespoorde wonderen, Verborgen verwantschappen en Het raadsel der herkenning), is het niet meer dan logisch om hier ook stil te staan bij zijn werk.

Recensenten

Rob van Dam

Schoolmeester, natuurliefhebber en lezer. Vertaler voor het Benedictijns Tijdschrift. Op cultureel gebied traditionalist.
Houdt van o.a. W.F. Hermans en Julian Barnes, F. Hotz en Nescio, R.S. Thomas en Ida Gerhardt, Nijhoff en Carmiggelt, Multatuli en K. van het Reve.

Lees meer

Joost van der Vleuten

Joost van der Vleuten: Studeerde Nederlandse taal- en Letterkunde en publiceerde over Gerrit Achterberg, Geerten Gossaert, P.C. Boutens en Leo Vroman. Leest Nederlandse poëzie (van K. Michel tot Tonnus Oosterhof, van Ingmar Heytze tot Hagar Peeters), maar ook buitenlandse – vaak ouder en gecanoniseerd werk (Arthur Rimbaud, Marian Moore, Seamus Heaney, Antjie Krog, Philip Larkin, Fernando Pessoa…). Bij proza is er een voorkeur voor  Hermans, Grunberg, Arion, Eggers, Houellebecq, Sebald, Naipaul, Kousbroek, Lahiri, Adiga.

Lees meer

Anky Mulders

Anky Mulders heeft het tekstschrijven in de zakelijke dienstverlening op een laag pitje gezet om meer tijd te hebben voor het schrijven van haar eigen verhalen. Zij leest at random, naast literatuur ook geregeld non-fictie. Plus de Donald Duck. Al een jaar of dertig legt zij voor zichzelf veelvuldig haar bevindingen over gelezen boeken vast. Gewaardeerde schrijvers: J.J. Voskuil, Maarten ’t Hart, Sipko Melissen, Connie Palmen, Pieter Waterdrinker, Frida Vogels, Saki, Haruki Murakami, Kafka, Tolstoi, Dostojewski, Sartre, Nietzsche, James Salter, Karl Ove Knausgård.

Lees meer

André van Dijk

André van Dijk is grafisch ontwerper en lezer/schrijver. Vanaf 1986, na het lezen van Geld van Martin Amis ontstaat er een niet aflatende leeshonger. Ook Under The Volcano van Malcolm Lowry heeft hier aan bijgedragen. Boeken vormgeven, in alle soorten en maten, zorgt voor een beroepsmatige verbinding, terwijl als actief recensent de twee andere zaken bij elkaar komen: lezen én schrijven. Beter kan haast niet. Andere passies: Duitse literatuur (Goethe, Mann, Walser), Engelse (McEwan, Barnes, Amis) en Amerikaanse (Roth, Wolfe, Proulx).

Lees meer