Tentoonstelling Bijzondere Collecties van de UvA

Van 6 maart t/m 28 mei toont de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam de expositie: Boek zoekt lezer. Reclame uit de boekenwereld sinds de 17e eeuw. Een historisch overzicht laat zien hoe de Nederlandse lezer al eeuwenlang tot boekaankopen wordt verleid.

Sinds de 17e eeuw zetten uitgevers een breed scala aan middelen in, zoals catalogi, boekbanden en -omslagen, affiches, tijdschriften, signeersessies met auteurs en – sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw – natuurlijk de boekenweek. De aanleiding voor deze expositie is het feit dat de beroemde collectie van de Stichting Bibliotheek van het Boekenvak vijftig jaar geleden bij de Bijzondere Collecties werd ondergebracht. Deze tentoonsteling rond het thema propaganda en reclame voor het boek wordt mede samengesteld in het kader van Amsterdam Wereldboekenstad en de Boekenweek 2008.

Wat de reclame voor het boek betreft, is vooral de door de CPNB georganiseerde boekenweek bekend, met zijn boekenweekgeschenk, affiches en boekenbal. Hiermee zijn boeken tien dagen lang niet weg te slaan in de media. In de tentoonstelling zijn onder andere de originele illustraties van Annemarie van Haeringen te zien die zij maakte voor de kleuteruitgave van het Kinderboekenweekgeschenk van 2007. Van Haeringen is een van de belangrijkste Nederlandse illustratoren en haar werk werd tot nu toe met drie Gouden Penselen onderscheiden.

In de tentoonstelling hangen honderden prachtige affiches die laten zien welke beelden, teksten en vormen tot op vandaag zijn gebruikt in de boekreclame. En ook de aantrekkelijke catalogi van uitgeverijen en boekhandelaren, en de intekenlijsten, circulaires, boekhandelsetiketjes en pr-tijdschriften tonen hoe lezers al eeuwenlang worden verleid tot de aanschaf van een boek. Het overzicht gaat ook in op het auteursportret als verkoopmiddel. Dat kent een lange traditie: van in koper gegraveerd op geschept papier tot fotografisch op een glossy. De persoonlijkheid en niet te vergeten het uiterlijk van de auteur werden in het televisietijdperk een factor van betekenis. En wat doet het uiterlijk van het boek zelf voor de verkoop? Originele tekeningen voor omslagen van Salamanderpockets en recente omslagontwerpen van Studio Ron van Roon tonen dat uitgevers veel aandacht besteden aan dit facet van het boek.

De tentoonstelling schenkt bovendien aandacht aan de technische ontwikkelingen in de productie. Die zijn nog steeds bepalend voor vorm en functie van het boek. Van houten handpers (het boek in oplage) en lithografie (illustraties in kleur) tot het digitale boek (veel tekst makkelijk beschikbaar). Opmerkelijk is dat het bijzonder geproduceerde boek niet lijdt onder die laatste ontwikkeling: de status van het boek als object lijkt onveranderd hoog.

Bijzondere Collecties
In mei 2007 opende koningin Beatrix de ‘strak vernieuwde historische panden’ voor de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt in Amsterdam. De Bijzondere Collecties beheert meer dan 10 km onderzoeksmateriaal met zo’n duizend deelverzamelingen.

Zwaartepunten zijn handschriften, oude drukken, kaarten, boekgeschiedenis,

judaïca, protestantisme, hedendaagse typografie, universiteitsgeschiedenis en de collectie natuurlijke historie van de Artis Bibliotheek, die gevestigd is op de Plantage Middenlaan 45.

Het gebouw van de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek is intern verbonden met het Allard Pierson Museum, het archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam. De Oude Turfmarkt is een prominente plek in de stad waar de Universiteit van Amsterdam haar erfgoed presenteert. Voor meer informatie over de Bijzondere Collecties:

http://bc.uba.uva.nl/
Adres Bijzondere Collecties
Oude Turfmarkt 129
1012 GC Amsterdam
Toegang gratis

Tentoonstelling én Museumcafé zijn geopend:
maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur.
zaterdag en zondag: 13.00-17.00 uur.

Recent

4 december 2018

Verglijden van de tijd

3 december 2018

Er was eens ...

Literair Nederland - 10 jaar geleden

12 december 2008

Recensie door Dominique Rothengatter
Recensie door Dominique Rothengatter

Onderhoudende en dikwijls humoristische schets over Suriname

‘Suriname in het hart’, is een onderhoudend boek, dat in reportageachtige stijl een persoonlijke schets geeft van de ervaringen van een journalist en zijn gezin in het hedendaagse Suriname. Als lezer maak ik gaandeweg kennis met de taal, cultuur, journalistieke en de politieke situatie door de ogen van een ‘bakra’ (‘…een bleke Hollander…’). De rode draad door dit verhaal is de liefde voor Suriname van de freelance journalist Diederik Samwel en zijn vrouw Mirjam en hun kinderen Rover, Momo, Sigi en Donna voor dit relaxte maar ook eigenzinnige land.

Lees meer