De poezie van de beeldende kunst bij tentoonstelling 'In het teken van poezie'

De volgende kunstenaars hebben hun medewerking al toegezegd aan ‘In het teken van poëzie’: Allie van Altena, Marjan Bijlenga, Gilbert van Drunen, Pietsjanke Fokkema, Arie de Groot, Caren van Herwaarden, Tjibbe Hooghiemstra, Arno Kramer, Pieter Kusters, Elizabeth Lecourt, Hieke Luik, Petra Mol, Gijs van Noort, Hans van der Pas, Meinbert Gozewijn van Soest, Marli Turion en Terry Thompson zelf.

Voor curator Terry Thompson is poëzie het klassieke intieme literaire genre van rijke, gelaagde associaties. Poëzie in haar meest zuivere vorm is nooit letterlijk, illustratief, of louter persoonlijk maar universeel. Zij is drager van een emotionele sfeer en stimulator van geborgen herinneringen. Een goed gedicht dwingt ons te reflecteren over de ‘grote’ levensvragen als liefde, dood, de zin van het leven, heden, verleden. Dit door het universele te laten zien in het alledaagse of zelfs in het banale. Ook in de beeldende kunst kunnen werken geduid worden als poëtisch. Werk dat in staat is beelden uit ons universeel geheugen op te roepen en raakt aan onze diepste emoties. Werk dat dezelfde associatie- en reflectiemogelijkheden kent. Men zou deze inherente poëzie kunnen omschrijven als beeldtaal van het onderbewuste.

In eerste instantie werd de keuze van de kunstenaars voor deze tentoonstelling bepaald door het poëtische karakter van hun werk. Voorts ligt de nadruk op werk op papier, alhoewel de getoonde werken in stijl, onderwerp, stemming en medium zullen verschillen.

De Amerikaanse kunstenaar Terrry Thompson woont en werkt in Amsterdam. Zijn eigen werk wordt wel omschreven als ‘poëtisch abstract’ en bestaat uit tekeningen, schilderijen en beelden. Thompson exposeert regelmatig, met name in Amerika en in Nederland waaronder tweemaal in Galerie De Meerse in 2000 en 2006.

Het Oude Raadhuis is gevestigd aan de Hoofdweg 675 te Hoofddorp en telefonisch bereikbaar op 023-55642767. Openingstijden: dinsdag t/m zondag tussen 12.00 en 20.00 uur. http://www.hetouderaadhuis.nl – www.hetouderaadhuis.nl.

Recent

17 januari 2018

Rusland, mijn Rusland

12 januari 2018

Voelen met verstand

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 januari 2008

Een verhalendebuut
door Bernadet

Het blijft altijd lastig een verhalenbundel te bespreken hoewel door deze verhalenbundel een rode draad loopt. Op de flaptekst staat: De personages in deze verhalen treden elke dag de wereld monter tegemoet, om dan altijd weer te ontdekken dat het leven tegenstrijdige eisen stelt. De situaties waarin ze terechtkomen zijn verwarrend – tragisch voor hen, vaak hilarisch voor de lezer.

Lees meer