25 november 2007

De poezie van de beeldende kunst bij tentoonstelling 'In het teken van poezie'

De volgende kunstenaars hebben hun medewerking al toegezegd aan ‘In het teken van poëzie’: Allie van Altena, Marjan Bijlenga, Gilbert van Drunen, Pietsjanke Fokkema, Arie de Groot, Caren van Herwaarden, Tjibbe Hooghiemstra, Arno Kramer, Pieter Kusters, Elizabeth Lecourt, Hieke Luik, Petra Mol, Gijs van Noort, Hans van der Pas, Meinbert Gozewijn van Soest, Marli Turion en Terry Thompson zelf.

Voor curator Terry Thompson is poëzie het klassieke intieme literaire genre van rijke, gelaagde associaties. Poëzie in haar meest zuivere vorm is nooit letterlijk, illustratief, of louter persoonlijk maar universeel. Zij is drager van een emotionele sfeer en stimulator van geborgen herinneringen. Een goed gedicht dwingt ons te reflecteren over de ‘grote’ levensvragen als liefde, dood, de zin van het leven, heden, verleden. Dit door het universele te laten zien in het alledaagse of zelfs in het banale. Ook in de beeldende kunst kunnen werken geduid worden als poëtisch. Werk dat in staat is beelden uit ons universeel geheugen op te roepen en raakt aan onze diepste emoties. Werk dat dezelfde associatie- en reflectiemogelijkheden kent. Men zou deze inherente poëzie kunnen omschrijven als beeldtaal van het onderbewuste.

In eerste instantie werd de keuze van de kunstenaars voor deze tentoonstelling bepaald door het poëtische karakter van hun werk. Voorts ligt de nadruk op werk op papier, alhoewel de getoonde werken in stijl, onderwerp, stemming en medium zullen verschillen.

De Amerikaanse kunstenaar Terrry Thompson woont en werkt in Amsterdam. Zijn eigen werk wordt wel omschreven als ‘poëtisch abstract’ en bestaat uit tekeningen, schilderijen en beelden. Thompson exposeert regelmatig, met name in Amerika en in Nederland waaronder tweemaal in Galerie De Meerse in 2000 en 2006.

Het Oude Raadhuis is gevestigd aan de Hoofdweg 675 te Hoofddorp en telefonisch bereikbaar op 023-55642767. Openingstijden: dinsdag t/m zondag tussen 12.00 en 20.00 uur. http://www.hetouderaadhuis.nl – www.hetouderaadhuis.nl.

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

31 juli 2017

Het gitzwarte leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer