Wim Deetman juryvoorzitter AKO Literatuurprijs 2008

Wim Deetman (Den Haag 1945) werd, nadat hij van 1978 tot 1981 Tweede Kamerlid was voor het CDA en van 1981 tot 1982 staatssecretaris van onderwijs, in 1982 benoemd tot minister van onderwijs in de kabinetten Lubbers I en II. Van 1989 tot 1996 was hij voorzitter van de Tweede Kamer en van 1996 tot 31 december 2007 burgemeester van Den Haag. Per 1 januari 2008 wordt hij lid van de Raad van State.

De jury van de AKO Literatuurprijs 2008 bestaat komend jaar uit de volgende literair recensenten:

Bas Belleman recensent Trouw, medewerker Filosofie Magazine

Frank Hellemans literair criticus Knack Magazine en docent communicatiegeschiedenis en journalistiek Katholieke Hogeschool Mechelen

Jeroen Overstijns criticus De Standaard der Letteren, manager DS Online

Marjoleine de Vos redacteur NRC Handelsblad, dichter

Jeroen Overstijns is sinds 2007 jurylid van de AKO Literatuurprijs.

Bas Belleman (1978) recenseert Nederlands proza voor dagblad Trouw. Hij debuteerde in 2003 met de dichtbundel Nu nog volop ventilatoren in de Sandwich-reeks van Gerrit Komrij. Die bundel werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut. Vorig jaar verscheen zijn tweede bundel Hout. In Filosofie Magazine schrijft hij een rubriek over eufemismen. Hij heeft in Maastricht Cultuur- en Wetenschapsstudies gestudeerd.

Frank Hellemans (1957) is literair criticus Nederlandstalig proza bij het Vlaamse weekblad Knack Magazine sinds 1987. Hij doceert communicatiegeschiedenis en journalistiek aan de Katholieke Hogeschool Mechelen. Zijn proefschrift over Mediatisering en literatuur verscheen in 1996. Hij publiceerde onlangs Echte mediaprimeurs. Een communicatiegeschiedenis (LannooCampus, Leuven, 2007, 2e druk). Hij was jurylid voor onder andere de NCR-Literatuurprijs, de Vlaamse Debuutprijs en de Zeeuwse Boekenprijs.

Marjoleine de Vos (1957) studeerde Nederlands in Amsterdam en werkt sinds 1987 als redacteur bij NRC Handelsblad waar ze geregeld schrijvers- en dichtersinterviews publiceerde en literaire beschouwingen schrijft. Ze nam eerder onder meer zitting in de jury van de PC Hooftprijs en van de Libris Prijs. Ook publiceerde ze onder meer de dichtbundels Zeehond graag (2000) en Kat van sneeuw (2003).

Voor het vierde achtereenvolgende jaar maakt een bevlogen lezer, die niet beroepshalve als literair recensent werkzaam is, deel uit van de jury. In 2008 is dat Marjan Veenman-Arts, docente Nederlands aan het Laurenscollege in Rotterdam. Voor het NPS-televisieprogramma De Avond van het Boek (uitgezonden op 11 maart 2007) schreef ze de mooiste motivatie voor de keuze van het Beste Nederlandse Boek Aller Tijden, waarmee ze publieksjurylid van de AKO Literatuurprijs werd.

De AKO Literatuurprijs bekroont boeken die gerekend worden tot het genre literair verhalend proza voor volwassenen en boeken in de categorie literaire non-fictie voor volwassenen (biografieën, essaybundels, reisverhalen e.d.) die zich naar de mening van de jury onderscheiden door de literaire kwaliteit van het proza.

De AKO Literatuurprijs 2007 ging naar A.F.Th. voor zijn roman Het schervengericht.

Voor de AKO Literatuurprijs 2008 komen boeken in aanmerking die verschenen zijn tussen 1 juli 2007 en 1 juli 2008.

De tiplijst zal worden bekend gemaakt in augustus van 2008; de toplijst in september. De prijsuitreiking vindt plaats rond 31 oktober 2008. (De exacte datum wordt in een later stadium bekend.)

De winnaar van de prijs ontvangt een sculptuur en een cheque ter waarde van € 50.000,-. Dit bedrag is beschikbaar gesteld door de Stichting Jacques de Leeuw.

De AKO Literatuurprijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor fictie en non-fictie. Voorzitter van het stichtingsbestuur is drs. Leo Voogt, directeur Museum Meermanno.

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

13 maart 2018

Tussenwezens

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer