17 november 2007

Festival Mooie Woorden 2007

Er zijn optredens van bekende schrijvers als Al Galidi, Thomas Lieske, Ronald Giphart en P.F. Thomése. Maar er zijn ook nieuwe namen te ontdekken zoals Sander Terbruggen (poëzie- debuteert in 2008 bij Uitgeverij Holland), Quirien van Haelen (light-versedichter) en de jonge dichters/ schrijvers van Het Poëziecircus.

Mooie woorden zijn vaak de basis van prachtige liedjes. Daarom ook dit jaar veel muziek tijdens Festival Mooie Woorden, uiteenlopend van singer-songwriter/ folk (Paper Tiger, zaterdag/ Edo Donkers, zondag) en cabaretliedjes (Nasja Covers en Michiel Lieuwma, zaterdag) tot Utrechtse hiphop (Rijmtijd, zaterdag).

Echte muziekliefhebbers mogen vooral Ekko met de Avond van het Kippenvel met de Song!Writer! Special niet missen, waarin verschillende schrijvers op zoek gaan naar de perfecte song. Een bijzonder muziekproject is In a Cabin With: muziekcomposities opgenomen vanuit 'cabins' overal in Europa door Maarten Besseling en gastmuzikanten zoals Thickshag en Erny Green. Tijdens het festival zijn de resultaten te horen.

Ook theaterliefhebbers treffen een gevarieerde programmering op Festival Mooie Woorden 2007. De Utrechtse theatergroep Nooduitgang doet een theatrale lezing van State of Emergency. Dit stuk is geschreven door de jonge toneelschrijver Joram Tornij en gaat pas in 2008 in première.

Theatergroep TAZ, vorig jaar ook te zien op het festival, is deze vierde editie te zien met Zussen: een stuk over de overvloed aan keuzes in de westerse maatschappij en de gevolgen daarvan. En tussendoor fladdert Theatergroep Passevite met Pantser: een stuk (losjes) gebaseerd op Nescio's Dichtertje, de Uitvreter en Titaantjes.

Dit jaar kan de festivalbezoeker ook weer zelf aan de slag met mooie woorden. Zelf songs of raps schrijven, op zoek naar Utrechtse verhalen of naar het geluid van regen of de smaak van een appel: het is allemaal mogelijk bij één van de schrijfworkshops op zaterdag en zondag!

Festival Mooie Woorden

Allround literair festival

24 en 25 november in Utrecht

Recent

21 november 2017

Reizen in een binnenwereld

20 november 2017

Het leven ontwijken

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Een aantal jaren geleden heb ik een boek gelezen getiteld De kunst van het niets doen. Veel mensen reageerden met: "Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen." Daar ging het boek echter helemaal niet over. Dat boek ging over Taoïsme en de gebeurtenissen in je leven op je af laten komen, van alle kanten bekijken, en dan weer verder gaan met je leven. Niet steeds in willen grijpen, dingen naar je hand willen zetten of bezweren. In het nu leven, de weg gaan die klaarblijkelijk zo moet zijn. Bij dit boek reageren mensen hetzelfde "Dat is toch dat boek van die dominee die niet in God gelooft? Dat is toch die atheïst?." Opschudding alom.

Een aantal jaren geleden heb ik een boek gelezen getiteld De kunst van het niets doen. Veel mensen reageerden met: "Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen." Daar ging het boek echter helemaal niet over. Dat boek ging over Taoïsme en de gebeurtenissen in je leven op je af laten komen, van alle kanten bekijken, en dan weer verder gaan met je leven. Niet steeds in willen grijpen, dingen naar je hand willen zetten of bezweren.

Lees meer