Stilte en eenvoud centraal op 8e gedichtendag

Poëzieprogramma met Leonard Nolens

Ter gelegenheid van Gedichtendag 2007 schreef Leonard Nolens de Gedichtendagbundel Een fractie van een kus. Deze bundel, uitgegeven door Querido, is vanaf 25 januari voor 2 euro te koop in de boekhandel. Het verschijnen van Een fractie van een kus en de zestigste verjaardag van Nolens dit jaar, worden gevierd met een speciaal poëzieprogramma, op woensdag 24 januari in Paradiso te Amsterdam en op donderdag 25 januari in de Arenberg Schouwburg te Antwerpen. In Amsterdam zijn daarbij aanwezig: Dirk van Bastelaere, H.C. ten Berge, Geert Buelens, Bart Deckers, Charles Ducal, Anna Enquist, Rutger Kopland, Gerrit Kouwenaar, Frans Kuipers, Bart Meuleman, Alfred Schaffer, Miriam Van hee en Rogi Wieg. En in Antwerpen lezen Dirk van Bastelaere, Bart Deckers, Anna Enquist, Stefan Hertmans en Bart Meuleman.  

Gedichtenbal in Paradiso

Het Nolensprogramma in Amsterdam is onderdeel van het Gedichtenbal. Dit is tevens de opening van het Amsterdamse festival Weerwoord. Op deze avond worden tevens de nominaties van de VSB-Poëzieprijs bekendgemaakt. 

NS en de Gedichtendagtrein

In stilte luisteren naar poëzie, dat kan op Gedichtendag in de trein. Op het traject Schiphol – Eindhoven en retour dragen Tsead Bruinja, Ruben van Gogh, Erik Jan Harmens, Hagar Peeters, Simon Vinkenoog voor uit eigen werk. Ook laten zij enkele van hun favoriete gedichten horen, waaronder poëzie van Joseph Brodsky en muziek van Spinvis.

Activiteiten op Gedichtendag

Op Gedichtendag worden er overal in Nederland en Vlaanderen vele poëzieactiviteiten georganiseerd. Op dit moment zijn er meer dan 300 activiteiten aangemeld, een recordaantal sinds het ontstaan van Gedichtendag in 2000. Enkele opvallende activiteiten:

• De Gedichtendagprijzen, die dit jaar naar Dirk van Bastelaere, Anneke Brassinga en Saskia de Jong gaan, worden uitgereikt op woensdag 24 januari in Athenaeum Boekhandel in Amsterdam.

• Traditiegetrouw de Poëziemarathon in Groningen, met dit jaar o.a. Remco Campert, Thé Lau, Martin Bril, Sieger M.G., Anneke Claus, Ronald Ohlsen en Eva Gerlach;

• Ook traditiegetrouw, de opening van de plenaire vergadering van de Tweede Kamer met een gedicht. Voorzitter Gerdi Verbeet zal 'Ze wacht' van Rutger Kopland voordragen;

• Carel ter Linden, emeritus-predikant van de Haagse Kloosterkerk en auteur van onder andere 'Wandelen over het water', debuteert op 25 januari als dichter op 0909GEDICHT (09094334248);

• Poëzievoordrachten in de Domkerk te Utrecht met o.a. Gedichtendagprijswinnares Anneke Brassinga;

• Nieuwslezer Sacha de Boer is de speciale gast van Het Poëziecircus in Stadskasteel Oudaen te Utrecht. Zij zal ‘stiltegedichten’ voordragen van onder meer Martinus Nijhoff en Bert Schierbeek en heeft bij elk gedicht een foto gekozen uit haar eigen oeuvre.

• Op vrijdag 26 januari worden de WoordDansers geïnaugureerd als de Rotterdamse stadsdichters in Arminius te Rotterdam. 

Op

Recent

19 september 2018

Omdenken in optima forma

14 september 2018

Een meer van wanhoop

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 oktober 2008

Niet overtuigend maar wel sterk in het laatste deel
Recensie door Menno Hartman

Coen Peppelenbos debuteerde onlangs met de roman Victorie, een roman in drie delen. In het eerste deel wordt Merijn – broer van de hoofdpersoon – gevolgd nadat bekend is geworden dat de hoofdpersoon, Victor, dood is.

Het tweede deel van de roman gaat over Sarah. We volgen er de gedachten van een leraar Engels, die in zijn huis dit meisje vasthoudt, het vriendinnetje van Merijn en waarin duidelijk wordt dat deze Ten Haaf, Merijn gedood heeft door een grote steen naar hem te gooien, nadat hij hem met een camera had gezien.

Lees meer