21 december 2006

Een droom van een boek. De betoverende kracht van de Hypnerotomachia Poliphili, Venetië 1499

De Hypnerotomachia Poliphili is een boek dat vanwege zijn raadselachtige inhoud, de nog altijd onbekende auteur, maar vooral vanwege de 170 prachtige houtsneden en de bijzondere typografie in de loop van de eeuwen de status van cultboek heeft verworven. Eerder dit jaar verscheen voor het eerst in vijfhonderd jaar een Nederlandse vertaling in de Gouden Reeks van Athenaeum-Polak&Van Gennep. Voor deze vertaling ontving Ike Cialona onlangs de vertaalprijs van het Fonds van de Letteren.

Naast het museumexemplaar van de Hypnerotomachia Poliphili wordt in de tentoonstelling ook aandacht besteed aan het oeuvre van de beroemde drukker Aldus Manutius en aan de boekdrukkunst van zijn Venetiaanse tijdgenoten. Ook worden alle exemplaren van de Hypnerotomachia Poliphili die zich in Nederlandse publieke collecties bevinden getoond. De tentoonstelling biedt hiermee een prachtig inzicht in de vroege Italiaanse boekdrukkunst.

Een vertelvoorstelling rond dit eeuwenoude boek is in voorbereiding. Let op de informatie op de website: http://www.meermanno.nl/ – www.meermanno.nl

 

Museum Meermanno, Prinsessegracht 30, 2514 AP Den Haag, 070 3462700, http://www.meermanno.nl/ – www.meermanno.nl.

Recent

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 november 2007

Net niet spannend genoeg
Door Fatima Bajja

Het lijkt alsof Sylvia Houweling alles heeft wat haar hartje begeert. Ze is getrouwd met Eddie Kronenburg, heeft twee kinderen en woont in een prachtig huis in Amsterdam-Zuid. Toch is het allemaal niet zo mooi als het lijkt. Eddie werkt namelijk in de onderwereld, hij is verantwoordelijk voor het transport van drugs.

Lees meer