15 december 2006

P.C. Hooft-prijs voor Biesheuvel

J.M.A. Biesheuvel werd eerder bekroond met de F. Bordewijk-prijs 1985 van de Jan Campert-Stichting voor zijn verhalenbundel Reis door mijn kamer; voor zijn debuut In de bovenkooi uit 1972 ontving hij de Alice van Nahuys-prijs. Hij publiceerde vooral bij uitgeverij J.M. Meulenhoff. In 2005 stapte hij over naar uitgeverij G.A. van Oorschot, die zijn Verzameld Werk zal uitgeven.

De prijs is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Maarten Asscher (voorzitter), schrijver en directeur van Athenaeum Boekhandel, de Groningse universitaire docent Erica van Boven, Hugo Brems, hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde van de Katholieke Universiteit Leuven, redacteur van NRC Handelsblad Arjen Fortuin en publiciste Stine Jensen. Recente eerdere laureaten in het genre proza waren Cees Nooteboom (2004), Gerrit Krol (2001), F.B. Hotz (1998) en A. Alberts (1995). Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000.

 

Fragmenten uit het juryrapport:

Biesheuvels sterk associatieve verteltechniek ‘geeft zijn proza een weldadig effect ven irrationaliteit en onlogica, waardoor het fantastisch element te meer een kans krijgt.’

‘verbeeldingskracht, absurdistische humor en stilistische rijkdom’

‘meer dan een dozijn prachtige verhalenbundels, in de afgelopen decennia’

 

 ‘Met zijn verhalen, die het autobiografische en het fantastische op een zo wonderbaarlijke manier met elkaar vermengen, heeft hij een unieke en onverwisselbare bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur. Daarvoor komt hem de P.C. Hooft-prijs 2007 ten volle toe’.

Recent

21 november 2017

Reizen in een binnenwereld

20 november 2017

Het leven ontwijken

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Geloven in een god die niet bestaat
Door Bernadet

Op de titel De Kunst van het Nietsdoen (2004) van Theo Fischer reageerden veel mensen met: ‘Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen.’ Daar ging het boek echter niet over. Het ging over Taoïsme; het niet steeds willen ingrijpen in de gebeurtenissen van je leven en de dingen naar je hand te willen zetten of bezweren.

Lees meer