P.C. Hooft-prijs voor Biesheuvel

J.M.A. Biesheuvel werd eerder bekroond met de F. Bordewijk-prijs 1985 van de Jan Campert-Stichting voor zijn verhalenbundel Reis door mijn kamer; voor zijn debuut In de bovenkooi uit 1972 ontving hij de Alice van Nahuys-prijs. Hij publiceerde vooral bij uitgeverij J.M. Meulenhoff. In 2005 stapte hij over naar uitgeverij G.A. van Oorschot, die zijn Verzameld Werk zal uitgeven.

De prijs is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Maarten Asscher (voorzitter), schrijver en directeur van Athenaeum Boekhandel, de Groningse universitaire docent Erica van Boven, Hugo Brems, hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde van de Katholieke Universiteit Leuven, redacteur van NRC Handelsblad Arjen Fortuin en publiciste Stine Jensen. Recente eerdere laureaten in het genre proza waren Cees Nooteboom (2004), Gerrit Krol (2001), F.B. Hotz (1998) en A. Alberts (1995). Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000.

 

Fragmenten uit het juryrapport:

Biesheuvels sterk associatieve verteltechniek ‘geeft zijn proza een weldadig effect ven irrationaliteit en onlogica, waardoor het fantastisch element te meer een kans krijgt.’

‘verbeeldingskracht, absurdistische humor en stilistische rijkdom’

‘meer dan een dozijn prachtige verhalenbundels, in de afgelopen decennia’

 

 ‘Met zijn verhalen, die het autobiografische en het fantastische op een zo wonderbaarlijke manier met elkaar vermengen, heeft hij een unieke en onverwisselbare bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur. Daarvoor komt hem de P.C. Hooft-prijs 2007 ten volle toe’.

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer