Feestelijke opening schrijversresidentie Amsterdam op 13 oktober

David van Reybrouck en Frank Martinus Arion, thema: ‘Dichtbij, maar toch ver weg’

Dit najaar zullen de Vlaamse auteur David van Reybrouck en de auteur Frank Martinus Arion uit Curaçao het spits afbijten en gedurende een periode van ongeveer drie maanden in Amsterdam verblijven. Beiden zijn Nederlandstalige auteurs met een andere culturele achtergrond. Thema: Dichtbij, maar toch ver weg. Van Reybrouck en Arion zullen hun tijd in Nederland gebruiken voor eigen werk en onderzoek, maar zij zullen zich tevens mengen in het literaire en culturele leven. In 2007 zullen o.a. de volgende auteurs in Amsterdam verblijven. Elif Shafak (Turkije), Olga Tokarczuk (Polen) en Jens Christian Grøndahl (Denemarken). Deze auteurs nemen op 13 en 14 oktober deel aan het Writing Europe symposium in de Balie.

 Lid van het Comité van Aanbeveling van het programma zijn Cees Nooteboom, Arnon Grunberg, Geert Mak, Adriaan van Dis, Nelleke Noordervliet, Hans Maarten van den Brink, Abdelkader Benali, Anna Enquist, Connie Palmen en Job Cohen.

Binnenshuis

Om de toekomstige gastschrijvers ook kennis te laten maken met andere facetten van de Nederlandse cultuur dan alleen de literaire, is ervoor gekozen om het appartement aan het Spui in te richten met uitsluitend Nederlandse design. Veel jonge ontwerpers en interieurbedrijven hebben de Residentie gesteund met meubels, lampen en decoratieve stukken. Beeldend werk van Henk van Woerden is in bruikleen afgestaan en Athenaeum boekhandel tenslotte zorgt voor een goed gevulde boekenplank.

David van Reybrouck (1971)

David van Reybrouck, de auteur van o.a. De Plaag: het stille knagen van schrijvers, termieten en Zuid-Afrika (uitgeverij Meulenhoff) en de theatermonoloog die Siel van die Mier, is naast schrijver ook archeoloog en cultuurhistoricus. Hij verdeelt zijn aandacht tussen de werelden van de wetenschap, de journalistiek en de letteren en schrijft zowel proza, toneel als essay en poëzie. In Amsterdam wil hij gaan werken aan zijn eerste poëziebundel over zijn Vlaamse geboortestreek; afstand tot die streek zal een gunstige voorwaarde zijn om erover te kunnen schrijven. Maar omdat Van Reybrouck zich bekommert over de groeiende culturele kloof tussen Vlaanderen en Nederland, zal hij zich ook mengen in het openbare debat. In de Brakke Grond, het podium van het Vlaams Cultureel Centrum krijgt hij hier volop de gelegenheid toe. Van Reybrouck verblijft in het appartement aan het Spui, boven Athenaeum Boekhandel en Nieuwscentrum. Voorjaar 2007 verschijnt zijn nieuwe roman Slagschaduw bij Meulenhoff.

Frank Martinus Arion (1936)

Frank Martinus Arion woont op Curaçao en komt in het kader van het samenwerkingsverband met de Universiteit van Amsterdam naar Nederland. Hij verblijft in het appartement dat door de universiteit aan het writer-in-residence project ter beschikking is gesteld. Van 20 oktober tot 17 november is Frank Martinus Arion het middelpunt van de CPNB-campagne "Nederland leest!". Zijn roman Dubbelspel (uitgeverij De Bezige Bij) is verkozen tot centraal werk van deze campagne en Arion zal heel het land door reizen om kennis te maken met zijn lezers en om te vertellen over zijn werk. De tijd voor en na de campagne gebruikt Arion voor eigen onderzoek en voor een publiekscollege. Op woensdag 18 oktober opent hij de collegereeks ‘Nooit meer slapen’. Dit is een reeks openbare hoorcolleges over meesterwerken uit de recente Nederlandse literatuur. In de eerste bijeenkomst spreekt Arion over zijn roman Dubbelspel. Voor meer informatie over de collegereeks ‘Nooit meer slapen’ zie: http://www.student.uva.nl/ned – www.student.uva.nl/ned.

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 oktober 2008

Niet overtuigend maar wel sterk in het laatste deel
Recensie door Menno Hartman

Coen Peppelenbos debuteerde onlangs met de roman Victorie, een roman in drie delen. In het eerste deel wordt Merijn – broer van de hoofdpersoon – gevolgd nadat bekend is geworden dat de hoofdpersoon, Victor, dood is.

Het tweede deel van de roman gaat over Sarah. We volgen er de gedachten van een leraar Engels, die in zijn huis dit meisje vasthoudt, het vriendinnetje van Merijn en waarin duidelijk wordt dat deze Ten Haaf, Merijn gedood heeft door een grote steen naar hem te gooien, nadat hij hem met een camera had gezien.

Lees meer