18 april 2006

Nederlandse schrijvers en Jeugdtheater Stella Den Haag met Boekids naar Suriname

Op vrijdag 28 april presenteert Annejet van der Zijl haar SuriBoek Sonny Boy, in Caribbean literair café POSH, Paramaribo. Sonny Boy wordt in een nieuwe, zeer betaalbare, uitgave speciaal in Suriname gedrukt met nooit eerder gepubliceerde foto's, een extra hoofdstuk en een interview met de auteur en ‘Sonny Boy’ Waldemar Nods. Op zaterdag 29 april treden de Nederlandse schrijvers samen met hun Surinaamse collega’s op tijdens de literaire manifestatie in het Cultureel Centrum van de Nederlandse Ambassade in Paramaribo. Aan het programma nemen van Surinaamse zijde deel: Ismene Krishnadath, Rappa, Tessa Leuwsha, Ellen Ombre en Cynthia McLeod. Op 2 mei is er in literair café Tori Oso een debatavond over jeugdliteratuur met de aanwezige Nederlandse kinderboekenschrijfster Francine Oomen, de Vlaamse auteur Bart Moeyaert en hun Surinaamse collega’s Gerrit Barron en Rappa. De schrijvers debatteren en discussiëren n.a.v. het gedicht ‘Ik ben lekker stout’ van Annie M.G.Schmidt over of een kinderboekenschrijver een pedagogische verantwoordelijkheid heeft. Voorts bezoekt de Nederlandse delegatie van 2 t/m 5 mei circa 20 scholen en PABO’s waar zij gastlessen verzorgen en schrijfworkshops geven aan zowel kinderen als volwassenen. 

Het jeugdtheatergezelschap Stella Den Haag treedt zeven maal op in Theater Thalia met de voorstelling Venetië, gebaseerd op het kinderboek De Kleine Kapitein van Paul Biegel. Daarnaast zal de artistiek leider van Stella Den Haag, Hans van den Boom, middels meetings en audities de voorstelling overdragen aan Surinaamse theatermakers, zodat de voorstelling na vertrek van Stella doorgespeeld kan worden op scholen in de districten van Suriname. 

In februari 2006 heeft Boekids in Den Haag een inzamelingsactie “Kinderboeken voor Suriname” gehouden. Flip van Duijn schonk daarnaast 11 dozen kinderboeken geschreven door zijn moeder Annie M.G. Schmidt. De duizenden ingezamelde prenten,- en leesboeken worden verspreid op scholen en bibliotheken in de verschillende districten.

http://www.boekids.nl – Meer informatie

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer