WEDUWE LUCEBERT SCHENKT COLLECTIE AAN RIJK

Lucebert (1924-1994) debuteerde als dichter in 1949, toen hij korte tijd betrokken was bij de Cobra beweging, in het Cobratijdschrift Reflex met het gedicht .Minnebrief aan onze gemartelde bruid Indonesia.. Daarnaast zette Lucebert als één van de Vijftigers, de groep experimentele dichters, veel in beweging in de Nederlandse literatuur.
Van jongst af aan hield Lucebert zich ook intensief bezig met tekenen en schilderen. Vanaf de jaren zestig tot begin jaren tachtig ligt de nadruk in zijn  oeuvre zelfs meer op schilderen dan op dichten. Veel van zijn schilderijen tonen verwantschap met de cobrataal: mythische wezens en dieren geschilderd in een kinderlijk ogende stijl. Pas in 1981 verschijnt er weer een reeks nieuwe dichtbundels van zijn hand. In 1983 krijgt Lucebert de opdracht om voor het Letterkundig Museum in Den Haag een monumentale wandschildering te maken. Hij schildert de Nederlandse
literatoren als goden op de Olympus, die met elkaar bekvechten.
Lucebert overlijdt in 1994. Zijn laatste  dichtbundel .Van de maltentige losbol. verschijnt postuum.

Staatssecretaris Medy van der Laan (cultuur) neemt de collectie vandaag in ontvangst. Als waardering voor de schenking van de collectie kunstwerken ontvangt mevrouw Swaanswijk-Koek de Museummedaille, een Koninklijke onderscheiding voor bijzondere verdiensten op het gebied van museale collecties. De feestelijke bijeenkomst vindt plaats in het atelier van de kunstenaar in Bergen.

Recent

22 februari 2018

Boek van een ramp

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer