Haganum Festival

Leerlingen van alle soorten Haagse scholen doen actief mee aan het festival. De voorbereiding is al druk gaande. Onder begeleiding van kenners wordt geoefend op poetry slams, monologen, korte toneelstukken, rapnummers, liederen en de kunst van het debat. Jonge Hagenaars zetten hún ideeën over recht en vrede op papier. Het bruist en het gonst en op 8 april komt het er allemaal uit.
Uniek aan Haganum is de mix van leerlingen en vakmensen. Ruim dertig zeer gerespecteerde namen nemen je mee in hun wereld. De beste schrijvers, de meest fabelachtige dichters, eigenzinnige muzikanten, scherpe grappenmakers en hooggeplaatste voorvechters van recht en vrede.

Namen? Je wilt nu al namen? Een paar dan…

Abdelkader Benali, schrijver. Hij is jong, een waar talent en zijn ster rijst snel aan het Nederlandse literatuurfundament. Schrijft ook toneelstukken. Het plezier spat er bij Benali vanaf. Zijn verhalen nemen je mee naar een bruisende wereld vol mensen, mythes en kansen op geluk.

Manon Uphoff, schrijfster. Midden jaren zestig geboren als ‘nummer 11’ in een groot gezin. Wegens onaangepast gedrag verschillende malen van school verhuisd. Debuteerde in ’94 met het verhaal Poep en laat de pen niet meer los. Dit tot grote vreugde van lezend Nederland. Uphoff schrijft met grote passie over alle facetten van het menselijk hart.

De 4 van Den Haag, dichters. Misschien heb je de posters zien hangen: vier linke koppen die gevaarlijk in de lens kijken. Als je goed kijkt, zie je ook de pretoogjes. De 4 van Den Haag maken rauwe, seksuele, hilarische en op en top Haagse poëzie. Rock ‘n roll.

J.W. Roy, zanger, muzikant. Sfeervolle luisterliedjes met ballen. Roy houdt het klein en echt. Het gaat over zijn onrust, passie, schuld en twijfel. Het maakt niet zoveel uit wat je muzikale smaak is, Roy pakt vrijwel iedereen bij de strot. Een zeldzame gave.

Gummbah, komediant extraordinaire. Gummbah’s echte naam is Gertjan van Leeuwen. Je kent hem als een van de meeste grenzeloze en populaire striptekenaars van Nederland. Dezelfde bizarre humor steekt hij ook in de verhalen waarmee hij al jaren op de planken staat. Absurd grappig.

Met verder: Huub Oosterhuis, Driek van Wissen, Karin Giphart, De WoordDansers, Thé Lau, Roos, Vincent Bijlo, Tom Sligting en twintig andere namen. Hou de site goed in de gaten en zet 8 april alvast in de agenda.
Haganum 2006, ’t komt eraan.

Recent

12 november 2018

Zwanger van dood

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 november 2008

Vochtige streken - Charlotte Roche

Dirty reading: Taboes doorbreken met de botte bijl

Afgelopen september was ik op vakantie in Nederland. Met goede vrienden zaten mijn man en ik aan een grote houten keukentafel, dikke kranten op tafel, tijdschriften, een lekker glas wijn er bij, toastjes met Franse kaas, de kinderen languit op een vloerkleed met een nieuw prentenboek De aap met de blauwe billen. Een tijdelijke verandering van omgeving kan het leven soms zeer genietbaar maken … Het gesprek kwam op een roman die nog niet in Nederland te krijgen was, maar de Duitse schrijfster Charlotte Roche werd desondanks in al dat leesvoer dat daar tussen ons in lag uitgebreid geïnterviewd.

Lees meer