Import/Export in Perdu!

Bundelpresentatie van Uitgeverij Perdu: Import/Export

Vrijdag 10 maart 2006, aanvang 20.30 uur
Locatie: Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam
Toegang: Gratis

Uitgeverij Perdu presenteert i.s.m. Centre International de Poésie Marseille de tweetalige poëziebundel
IMPORT / EXPORT – Amsterdam / Marseille

M.m.v Erik Lindner, Thomas Möhlmann, Jan-Willem Anker, Tjitske Mussche en Diane Régimbald.

In maart 2004 werd in samenwerking met het Centre international de poésie Marseille (CipM), Maison Descartes Amsterdam en het Nederlands Literair Productie- en Vertalingfonds (NLPVF) in Perdu een avond georganiseerd rond het vertalingenproject Import/Export. Een week lang werkten de Nederlandse dichters Erik Lindner, Jan Baeke en Anneke Brassinga in Amsterdam met de Franse dichters Eric Suchère, Dominique Meens, Vanina Maestri aan Nederlandse vertalingen van de poëzie van de Fransen. In mei werden de rollen omgedraaid en vertrokken Lindner, Baeke en Brassinga voor een week naar Marseille, waar enkele van hun gedichten naar het Frans vertaald en gepresenteerd werden. In maart 2006 verschijnt bij uitgeverij Perdu de tweetalige bundel waarin de poëtische vruchten van deze samenwerking zijn opgenomen. En vanavond zal deze bundel feestelijk in Perdu worden gepresenteerd.

Voor meer informatie over deze bundel: bezoek www.perdu.nl, mail naar perdu@perdu.nl of kom naar de presentatie!

Over de dichters uit de bundel:

Jan Baeke (1956) debuteerde in 1997 bij De Bezige Bij met de bundel Nooit zonder de paarden, gevolgd door Zo is de zee (De Bezige Bij, 2001) en Iedereen is er (De Bezige Bij 2004). Hij combineert zijn bestaan als dichter met werkzaamheden voor het Amsterdamse Filmmuseum.

Anneke Brassinga (1948) schreef drie essaybundels en vertaalde onder meer werk van Nabokov, Beckett en Bachmann. Vooralsnog hebben zeven dichtbundels van haar hand het licht zien, waarvan Timiditeiten (De Bezige Bij, 2003) de nieuwste is. Haar poëzie is bekroond met de Herman Gorter Prijs, de Paul Snoekprijs, de Ida Gerhardtprijs, de Anna Bijns Prijs en de VSB Poëzieprijs.

Erik Lindner (1968) stelde samen met Henk Pröpper Le verre est un liquide lent (Farrago, 2003) samen: een bloemlezing van 33 Nederlandse dichters in het Frans. Zijn derde bundel Tafel verscheen in 2004 als opvolger van Tramontane (Perdu, 1996) en Tong en trede (De Bezige Bij, 2000).

Vanina Maestri heeft opgetreden op internationale podia van New York tot Göteborg en bracht vanaf 1999 drie dichtbundels uit, met Vie et aventures de Norton (Al Dante, 2002) als meest recente.

Van Domique Meens (1951) verscheen nog geen half jaar geleden het nieuwste werk: Aujourd'hui je dors (P.O.L, 2003). Deze bundel kent zes voorgangers, beginnend bij La Noue dérivée (éditions folies d'encre, 1989).

Éric Suchère (1967) werkte mee aan meerdere nationale en internationale poëzieprojecten en publiceerde tot nu toe drie dichtbundels: L'image différentielle (Voix éditions, 2001), Le motif albertine (MeMo, 2002) en Lent (Le bleu du ciel, 2003).

Recent

18 januari 2019

Een man zonder missie

17 januari 2019

Ondergronds in Turkije

Literair Nederland - 10 jaar geleden

05 februari 2009

Seizoenen van zinnen door Frans de Birk en Jet van Swieten
Recensie door Karel Wasch

Bundels gedichten gemaakt door twee dichters zijn zelden een succes. Ze doen veelal gekunsteld aan, immers een gedicht is de allerindividueelste uiting van een dichter en kan maar zelden gedeeld worden met diezelfde uitingen van een andere poëet.

Frans de Birk (1961) is een dichter uit Nieuwegein, die een groot aantal fraaie verzen op zijn naam heeft staan.

Lees meer