Import/Export in Perdu!

Bundelpresentatie van Uitgeverij Perdu: Import/Export

Vrijdag 10 maart 2006, aanvang 20.30 uur
Locatie: Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam
Toegang: Gratis

Uitgeverij Perdu presenteert i.s.m. Centre International de Poésie Marseille de tweetalige poëziebundel
IMPORT / EXPORT – Amsterdam / Marseille

M.m.v Erik Lindner, Thomas Möhlmann, Jan-Willem Anker, Tjitske Mussche en Diane Régimbald.

In maart 2004 werd in samenwerking met het Centre international de poésie Marseille (CipM), Maison Descartes Amsterdam en het Nederlands Literair Productie- en Vertalingfonds (NLPVF) in Perdu een avond georganiseerd rond het vertalingenproject Import/Export. Een week lang werkten de Nederlandse dichters Erik Lindner, Jan Baeke en Anneke Brassinga in Amsterdam met de Franse dichters Eric Suchère, Dominique Meens, Vanina Maestri aan Nederlandse vertalingen van de poëzie van de Fransen. In mei werden de rollen omgedraaid en vertrokken Lindner, Baeke en Brassinga voor een week naar Marseille, waar enkele van hun gedichten naar het Frans vertaald en gepresenteerd werden. In maart 2006 verschijnt bij uitgeverij Perdu de tweetalige bundel waarin de poëtische vruchten van deze samenwerking zijn opgenomen. En vanavond zal deze bundel feestelijk in Perdu worden gepresenteerd.

Voor meer informatie over deze bundel: bezoek www.perdu.nl, mail naar perdu@perdu.nl of kom naar de presentatie!

Over de dichters uit de bundel:

Jan Baeke (1956) debuteerde in 1997 bij De Bezige Bij met de bundel Nooit zonder de paarden, gevolgd door Zo is de zee (De Bezige Bij, 2001) en Iedereen is er (De Bezige Bij 2004). Hij combineert zijn bestaan als dichter met werkzaamheden voor het Amsterdamse Filmmuseum.

Anneke Brassinga (1948) schreef drie essaybundels en vertaalde onder meer werk van Nabokov, Beckett en Bachmann. Vooralsnog hebben zeven dichtbundels van haar hand het licht zien, waarvan Timiditeiten (De Bezige Bij, 2003) de nieuwste is. Haar poëzie is bekroond met de Herman Gorter Prijs, de Paul Snoekprijs, de Ida Gerhardtprijs, de Anna Bijns Prijs en de VSB Poëzieprijs.

Erik Lindner (1968) stelde samen met Henk Pröpper Le verre est un liquide lent (Farrago, 2003) samen: een bloemlezing van 33 Nederlandse dichters in het Frans. Zijn derde bundel Tafel verscheen in 2004 als opvolger van Tramontane (Perdu, 1996) en Tong en trede (De Bezige Bij, 2000).

Vanina Maestri heeft opgetreden op internationale podia van New York tot Göteborg en bracht vanaf 1999 drie dichtbundels uit, met Vie et aventures de Norton (Al Dante, 2002) als meest recente.

Van Domique Meens (1951) verscheen nog geen half jaar geleden het nieuwste werk: Aujourd'hui je dors (P.O.L, 2003). Deze bundel kent zes voorgangers, beginnend bij La Noue dérivée (éditions folies d'encre, 1989).

Éric Suchère (1967) werkte mee aan meerdere nationale en internationale poëzieprojecten en publiceerde tot nu toe drie dichtbundels: L'image différentielle (Voix éditions, 2001), Le motif albertine (MeMo, 2002) en Lent (Le bleu du ciel, 2003).

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

05 oktober 2008

Roman als een kus van een koevoet: Lady Di en de verwildering

Hans Dekkers, die na een leven als rockmuzikant nu zijn vijfde roman heeft gepubliceerd, brengt thema’s als snelheidsroes, genetische predestinatie, complottheorieën, overspel, gestrande ambities en het zoeken van ontlading samen in de duivels knap gecomponeerde roman Lady Di en de verwildering. Voeg daarbij een sterke neus voor beladen scènes met fraaie dialogen en een flinke dot vakmanschap, en een van de beste romans van 2008 vertrekt in een noodvaart.
De chauffeur van Lady Di en Dodi, de dochter van RAF-leden, een wat perverse professor, een internetmiljonair met een passie voor Porsches, een simpel en destructief kind, een no wave-band eind jaren zeventig en nog meer vogels met vreemde veren wentelen in deze roman om en over elkaar heen, waarbij de schrijver af en toe de controle over zijn personages kwijt lijkt te raken, maar steeds weer blijkt het uiteindelijk te kloppen.

Lees meer