Ali Smith en Tash Aw winnen Whitbread Prize

De zijdehandelaar van Tash Aw (Mouria, 2005) werd uitgeroepen tot beste debuut van 2005. In deze roman vertelt Aw de geschiedenis van Johnny Lim, zijdehandelaar, kruimeldief en uitvinder, en zijn huwelijk met Snow Soong, de mooiste vrouw uit de Kinta-vallei. De jury: ‘Met immens vertrouwen en gratie trekt Aw de lezer moeiteloos een fascinerende wereld in, geniaal opgeroepen in een pakkend verhaal.’ De zijdehandelaar werd eerder genomineerd voor de Guardian First Book Award en stond op de longlist van de Man Booker Prize. 

De Whitbread Prize is na de Man Booker Prize de meest prestigieuze literaire erkenning in Groot-Brittannië. 476 boeken werden ingezonden voor de vijf categorieën (ook kinderboek, poëzie en biografie).
24 januari maakt de jury, onder wie auteur Margaret Drabble, de overall-winnaar bekend. Categoriewinnaars maken kans op het eregeld van 25.000 pond. 

Uitgeverij Mouria richt zich op het publiceren van verhalende fictie en non-fictie. Sinds het verschijnen van de eerste titels in 2003 zijn meerdere titels uit het fonds genomineerd voor gerenommeerde prijzen. Zo werden onder meer Ali Smith, Nadeem Aslam en Marina Lewycka voor de Man Booker Prize genomineerd, won Vita (Melania Mazzucco) de Premio Strega en ging de Samuel Johnson Prize for Non Fiction naar 1919 van Margaret MacMillan. 
Kijk ook  op http://www.mouria.nl/ – http://www.mouria.nl/http://www.mouria.nl.BTH –
BTH

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

13 maart 2018

Tussenwezens

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer