Poëzie in Rotterdam

Anne Vegter is op het achterkantje van 1958 geboren in Delfzijl. Zakte en steeg in twintig jaar tijds van Groningen af naar Drenthe, op naar Friesland, af naar Gelderland en strandde te Rotterdam waar zij nog steeds woont en werkt en haar drie zonen groot brengt. Moge onderstaand lijstje een indruk geven van haar belangrijkste werkzaamheden als dichter en schrijver van 1989 (debuut) tot gisteren.

Aanstaande of enkele van de bestaande publicaties:
2005: verwachte publicatie Alles van stof, proza in verhalen en tekeningen voor kinderen, i.s.m. Geerten Ten Bosch (ill.), Uitgeverij Querido
2004: Anna Blamanprijs. Nieuwe teksten in Raster en poëzie in NRC.
2003: Nieuwe gedichten en verhalen in lit. magazines Schrijven, Yang en Parmentier
2002: Aandelen en obligaties, gedichten (Querido).
2001: poëzie  in Captured Images (Bèta Imaginations)
1996 en 1995: Wekelijkse rubriek in de Volkskrant
1994: verhalenbundel Ongekuiste versies (Querido)
1992: bundel poëzie Het veerde (Querido)

Greja van Turenhout (1974) noemt zichzelf ?dichter bij toeval. In 2002 nam zij deel aan een workshop kinder- en jeugdpoëzie en ontdekte dat ze vol zit met gedichten. Kort daarna sloot zij zich aan bij een poëziegroep van Edward van de Vendel. Begin 2005 verscheen van deze groep de bundel Woorden, lippen en tanden. Momenteel probeert ze op eigen kracht te dichten.

Ze is geboren en getogen in Zwijndrecht en heeft in Rotterdam ?Cultuurhistorische educatie gestudeerd aan de lerarenopleiding. Daarna heeft ze een jaar door Australië gereisd en vervolgens de Pabo-opleiding gevolgd. Op dit moment woont ze in Rotterdam en werkt ze als leerkracht op een basisschool waar ze ?Nederlands als tweede taal geeft.

Hans Wap (Rotterdam, 1943) woont en werkt te Rotterdam. Hij volgde zijn opleiding aan de academie voor beeldende kunsten aldaar. Met zijn werk won hij de Superior Class Prize op de 5e Grafiekbiënnale te Seoel/Korea en de Talens-Pulchri-prijs. In 2002 kreeg hij op de Europese Biënnale voor Grafische Kunst een eervolle vermelding.

Zijn werk werd over de hele wereld tentoongesteld. Voor het Scapino Ballet Rotterdam heeft hij een aantal decors ontworpen.Het werk van Hans Wap bevindt zich in o.a. Stedelijk Museum –  Amsterdam, La Louvière (B), Schiedam, ING “ Amersfoort, Ahold “ Zaandam, Aegon – Den Haag.

Hij publiceerde 7 gedichtenbundels. De eerste in 1967 bij de Arbeiderspers, de laatste, Ze zeggen dat lopen de voeten slijt, bij Uitgeverij De Weideblik.

Jim Postma is op 29 februari 1948 in Rotterdam geboren. Na de middelbare Handelsschool in Rotterdam, de Vrije Universiteit in Amsterdam, journalistiek. Vanaf 1965 actief journalist bij onder meer De Rotterdammer, correspondent in Afrika, Het Vrije Volk en Gemeenschappelijke Persdienst (GPD). Regisseur en producent van televisiedocumentaires, onder meer voor VARA, BRT, EO, KRO, NOS/NOB.

Frans Lodewijk zingt luisterliedjes en begeleidt zichzelf daarbij op de gitaar. In de loop der jaren raakte hij geboeid door de Belgische troubadour Miel Cools en raakte met hem bevriend. Miel is tot op de dag van vandaag een voorbeeld en inspiratiebron. Voor zijn cd Doorsnee daagse dingen schreef Miel Cools het voorwoord. Frans Lodewijk heeft een aantal gedichten van dichters woonachtig op de eilanden Voorne en Putten op muziek gezet, die te beluisteren zijn op de cd Oase achter industrie.

Joop van den Bos spreekt over een dichter die hem bijgebleven is.

De presentatie is in handen van Harold de Boer. Er is een open podium met ruimte voor drie dichters.

De poster is gemaakt door João Colagem.

 

Café des Arts, Schilderstraat 20 A,  Rotterdam ( – www.metdefranseslag.nl). De Schilderstraat is het verlengde van de Witte de Withstraat. Het is te bereiken vanaf het centraal station op de volgende manieren:

  • Met tram 8, 20, 23 of 25 naar het Churchillplein en daar uitstappen. Een paar meter verderop begint aan de rechterkant de Schilderstraat. Meteen links in deze straat staat Café des Arts.

  • Met tram 5 in de richting Willemsplein, uitstappen bij de Witte de Withstraat en deze doorlopen tot aan de Schilderstraat. Café des Arts bevindt zich aan de rechterhand.

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

01 maart 2009

Vinkenoog Verzameld

Dat Simon Vinkenoog (1928) de tachtig is gepasseerd is maar moeilijk voor te stellen. Hij treedt overal op, danst en swingt, dicht en zingt en lijkt nog immer alom aanwezig. Dat uitgeverij Nijgh &Van Ditmar nu met zijn verzamelde gedichten komt lijkt een eerbetoon aan deze performer/dichter.

Vinkenoog organiseerde Poëzie in Carré in 1966, een inmiddels legendarische bijeenkomst met een keur aan dichters, die na een copieuze maaltijd optraden in het stampvolle theater.

Lees meer