Uitreiking Literaire Prijs van de Provincie Gelderland

Vanwege het genre kent de prijs dit jaar voor het eerst twee jurys: een jury van deskundigen, bestaande uit Edward van de Vendel (jeugdboekauteur), Annelies Fontijne (uitgeverij Van Goor), Dik Zweekhorst (uitgeverij Querido) en Harry Bekkering (Radboud Universiteit Nijmegen), en een kinderjury, bestaande uit 47 kinderen uit de hoogste klassen van vrije school Meander in Nijmegen.  

Uit 152 inzendingen kozen beide jurys een eigen winnaar. De winnaar van de Literaire Prijs Gelderland ontvangt 1.000 euro, de winnaar van de Kinderjuryprijs gaat naar huis met 500 euro. Daarnaast is er een prijs voor de beste Gelderse debutant, eveneens 500 euro groot.

 

De feestelijke uitreiking van de prijzen is de afsluiting van literair festival de Wintertuin en vindt plaats in het Posttheater in Arnhem. Naast de bekendmaking van de winnaars zijn er optredens van de veelvuldig bekroonde kinderboekenschrijver Ted van Lieshout en van Maritgen Matter, die in 2003 de Zilveren Griffel won met haar debuut ?Schaap met laarsjes. Verder muziek van Quirine Melssen.

 

Tegelijkertijd met de uitreiking verschijnt ook een speciale, aan de prijs gekoppelde uitgave van Parmentier. Hierin zijn de winnende verhalen opgenomen. Ook de rest van het nummer staat geheel in het teken van jeugdliteratuur. Zo schreef jurylid Edward van de Vendel een vervolg op zijn succesvolle boek Superguppie. Acht nieuwe gedichten in dezelfde stijl werden fraai geïllustreerd door Fleur van de Weel. Ook Ted van Lieshout kon in een nummer met jeugdliteratuur natuurlijk niet ontbreken. Hij schreef en illustreerde een nieuw gedicht.

 

Verder poëzie van Remco Ekkers, Johanna Kruit, Elma van Haren, Maria van Daalen en Leon Gommers en van een aantal nieuwe talenten op het gebied van jeugdliteratuur.

Daarnaast natuurlijk ook proza, onder andere van Noëlla Elpers en Dirk Weber. Essays zijn er van Anne Provoost en hoogleraar jeugdliteratuur Helma van Lierop-Debrauwer.

Tot slot, om zelf na te spelen: een toneeltekst van Albertina Soepboer en liedjes van Jos Versteegen.

 

Uitreiking Literaire Prijs van de Provincie Gelderland

zondag 28 november

KAB Posttheater, Arnhem

Aanvang: 15.00 uur, zaal open 14.30 uur

Entree: gratis

Reserveren (aanbevolen) via http://www.posttheater.nl/ – www.posttheater.nl of 026-4460553.

Het programma is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer