23 november 2004

Uitreiking Literaire Prijs van de Provincie Gelderland

Vanwege het genre kent de prijs dit jaar voor het eerst twee jurys: een jury van deskundigen, bestaande uit Edward van de Vendel (jeugdboekauteur), Annelies Fontijne (uitgeverij Van Goor), Dik Zweekhorst (uitgeverij Querido) en Harry Bekkering (Radboud Universiteit Nijmegen), en een kinderjury, bestaande uit 47 kinderen uit de hoogste klassen van vrije school Meander in Nijmegen.  

Uit 152 inzendingen kozen beide jurys een eigen winnaar. De winnaar van de Literaire Prijs Gelderland ontvangt 1.000 euro, de winnaar van de Kinderjuryprijs gaat naar huis met 500 euro. Daarnaast is er een prijs voor de beste Gelderse debutant, eveneens 500 euro groot.

 

De feestelijke uitreiking van de prijzen is de afsluiting van literair festival de Wintertuin en vindt plaats in het Posttheater in Arnhem. Naast de bekendmaking van de winnaars zijn er optredens van de veelvuldig bekroonde kinderboekenschrijver Ted van Lieshout en van Maritgen Matter, die in 2003 de Zilveren Griffel won met haar debuut ?Schaap met laarsjes. Verder muziek van Quirine Melssen.

 

Tegelijkertijd met de uitreiking verschijnt ook een speciale, aan de prijs gekoppelde uitgave van Parmentier. Hierin zijn de winnende verhalen opgenomen. Ook de rest van het nummer staat geheel in het teken van jeugdliteratuur. Zo schreef jurylid Edward van de Vendel een vervolg op zijn succesvolle boek Superguppie. Acht nieuwe gedichten in dezelfde stijl werden fraai geïllustreerd door Fleur van de Weel. Ook Ted van Lieshout kon in een nummer met jeugdliteratuur natuurlijk niet ontbreken. Hij schreef en illustreerde een nieuw gedicht.

 

Verder poëzie van Remco Ekkers, Johanna Kruit, Elma van Haren, Maria van Daalen en Leon Gommers en van een aantal nieuwe talenten op het gebied van jeugdliteratuur.

Daarnaast natuurlijk ook proza, onder andere van Noëlla Elpers en Dirk Weber. Essays zijn er van Anne Provoost en hoogleraar jeugdliteratuur Helma van Lierop-Debrauwer.

Tot slot, om zelf na te spelen: een toneeltekst van Albertina Soepboer en liedjes van Jos Versteegen.

 

Uitreiking Literaire Prijs van de Provincie Gelderland

zondag 28 november

KAB Posttheater, Arnhem

Aanvang: 15.00 uur, zaal open 14.30 uur

Entree: gratis

Reserveren (aanbevolen) via http://www.posttheater.nl/ – www.posttheater.nl of 026-4460553.

Het programma is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Recent

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 november 2007

Net niet spannend genoeg
Door Fatima Bajja

Het lijkt alsof Sylvia Houweling alles heeft wat haar hartje begeert. Ze is getrouwd met Eddie Kronenburg, heeft twee kinderen en woont in een prachtig huis in Amsterdam-Zuid. Toch is het allemaal niet zo mooi als het lijkt. Eddie werkt namelijk in de onderwereld, hij is verantwoordelijk voor het transport van drugs.

Lees meer