Poëzie in Rotterdam

Hélène Gelèns publiceert gedichten en essays in literaire tijdschriften, bloemlezingen en filosofische uitgaven, o.m. in De Tweede Ronde, Lust & Gratie en Krakatau. Haar allereerste gedicht, over een filosofische boer, schreef ze op tienjarige leeftijd en werd geplaatst in de schoolkrant van haar katholieke dorpsschool onder de rook van Rotterdam. Ze droeg haar poëzie voor op verschillende podia en festivals, waaronder Poetry International in 2001. Ze was redacteur van het literair tijdschrift Zwart Water en verbindt zich nu als redacteur poëzie aan een nieuw tijdschrift, waarvan het nulnummer in januari verschijnt. Ze studeerde van alles, zoals sterrenkunde, geschiedenis, literatuurwetenschap en sloot haar studieloopbaan af als filosoof. 

Carola Eijsenring won in 2004 de Dunya poëzieprijsvraag met een gedicht dat opent met de mooie regels hij die onder mijn huid is gekropen / scharrelt nu onder mijn kleren. Zij zelf scharrelde ook heel wat rond: “Mijn ouders en voorouders zwierven door heel Indië en zelf groeide ik afwisselend op in Nederland en Suriname.” Over schrijven zegt ze: “In mijn jeugd schreef ik al graag. Een paar dagboeken vol en nogal wat brieven. In de familie werd van oudsher veel geschreven. In die tijd dat mijn twee zonen klein waren, is de poëzie in mij ontstaan. Eerst vooral door tijdgebrek. Ik bleek het echter heerlijk te vinden om de juiste woorden te vinden, de goede toon, de inhoud te laten passen in het kleine bestek van een gedicht en ben werk van allerlei dichters gaan lezen en herlezen: Judith Herzberg, Rutger Kopland, Hanny Michaelis, Mario Benedetti en anderen.”

Henk Achterberg heeft als beginselverklaring: “Het gedicht is belangrijker dan de auteur.” Het belang van laatstgenoemde is namelijk hoogst onzeker: “Het leven heeft waarschijnlijk zin en doel. Ik zou echter niet weten waarom en waartoe. Zoals een mier weet dat hij bij de kolonie hoort, maar niets weet over het ronddraaien van de aarde om de zon. ?Een kruimel op de rok van het universum, zei Lucebert.” Zo wordt ook een wandeling met de hond vol existentiële twijfel:


Juan Heinsohn Huala vluchtte in 1978 samen met zijn familie naar Argentinië, om een jaar later in Nederland aan te komen. Tussen 1980 en 1988 coördineerde Juan de publicatie van America Joven, een tijdschrift in het Spaans over cultuur en literatuur. Heinsohn was tot 1992 coördinator van het Salvador Allende-centrum in Rotterdam. Van 1992 tot oktober 2004 was hij verantwoordelijk voor de letterenactiviteiten van Stichting Dunya. Zijn gedichten zijn in verschillende Latijns-Amerikaanse tijdschriften en kranten gepubliceerd. In Nederland zijn gedichten van hem in verschillende bloemlezingen opgenomen. 

De muziek wordt verzorgd door Mental Marble, een akoestisch gezelschap uit Den Haag dat tracht het fundament van het lied te ontdekken en naar eigen smaak in te richten. Een vlechtwerk van (soms abstracte) woordfantasieën, harmonische samenzang en complementaire fingerpicking. Komend seizoen staat een nieuwe CD op het programma, evenals een kleine tour door Nederland en Belgie, en wordt de site http://www.mentalmarble.nl/ – http://www.mentalmarble.nl/ geheel interactief gemaakt, inclusief poëziepagina. De leden zijn: Jurgen van Harskamp (gitaar, zang), Elias Splinter  (gitaar, zang, tekst), Niels Vermeulen  (zang, tekst).

George Suur
 vertelt over zijn bijzondere leeservaring

De presentatie is in handen van Harold de Boer. Er is een open podium met ruimte voor drie dichters.

De poster is gemaakt door  João Colagem.

Café des Arts, Schilderstraat 20 A,  Rotterdam (http://www.metdefranseslag.nl/ – http://www.metdefranseslag.nl/). De Schilderstraat is het verlengde van de Witte de Withstraat. Het is te bereiken vanaf het centraal station op de volgende manieren:

  • Met tram 20 of 23 naar het Churchillplein en daar uitstappen. Een paar meter verderop begint aan de rechterkant de Schilderstraat. Meteen links in deze straat staat Café des Arts.

  • Met tram 5 in de richting Willemsplein, uitstappen bij de Witte de Withstraat en deze doorlopen tot aan de Schilderstraat. Café des Arts bevindt zich aan de rechterhand.

  • Met de metro naar station Churchillplein en uit het metrostation komend de Schiedamsedijk op (richting Erasmusbrug). De Schilderstraat is de eerste straat rechts. Meteen links in deze straat staat Café des Arts.

    Bron: Persbericht Poezie in Rotterdam/AMvdP

Recent

18 oktober 2018

Een strijdbare vrouw

17 oktober 2018

Snippers vol belofte

Literair Nederland - 10 jaar geleden

28 oktober 2008

Kwetsbare poëzie

Recensie door Wouter

De nieuwe bundel van dichter en journalist Hilbrand Rozema kent lange zinnen van weinig woorden. En zoals een Groninger betaamt, heeft die aan een half woord genoeg. Hoewel, weinig halve woorden, want Rozema floreert in taligheid. Dit brengt enerzijds prachtige constructies met zich mee, zoals de eenvoudige maar prachtige beginzinnen van de vierdelige cyclus ‘Losgeregende bloesems’: ‘Het licht van de zon / op de losgeregende bloesems.’

Lees meer