17 maart 2004

Import/Export in Perdu

Een week lang werkten de Nederlandse dichters Erik Lindner, Jan Baeke en Anneke Brassinga in Amsterdam met de Franse dichters Eric Suchère, Dominique Meens, Vanina Maestri aan Nederlandse vertalingen van de poëzie van de Fransen. Het eindresultaat wordt gepresenteerd in Perdu: een avond vol moderne poëzie uit beide landen, met als gastheer Henk Pröpper, directeur van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds.

In mei worden de rollen overigens omgedraaid en vertrekken Lindner, Baeke en Brassinga voor een week naar Marseille, waar enkele van hun gedichten naar het Frans vertaald en gepresenteerd worden. De resultaten van de beide weken worden uiteindelijk bijeengebracht in een tweetalige uitgave.

Vrijdag 19 maart 2004: Import-Export
Presentatie vertalingenproject Marseille/Amsterdam
Aanvang: 20.30 uur; toegang 5 euro (4 euro met korting)
Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam
Reserveren: 020 4220542; aanvullende informatie: http://www.perdu.nl/ – http://www.perdu.nl/

Over de dichters:
Jan Baeke (1956) debuteerde in 1997 bij De Bezige Bij met de bundel Nooit zonder de paarden, gevolgd door Zo is de zee (De Bezige Bij, 2001). Hij combineert zijn bestaan als dichter met werkzaamheden voor het Amsterdamse Filmmuseum.

Anneke Brassinga (1948) schreef drie essaybundels en vertaalde onder meer werk van Nabokov, Beckett en Bachmann. Vooralsnog hebben zeven dichtbundels van haar hand het licht zien, waarvan Timiditeiten (De Bezige Bij, 2003) de nieuwste is. Haar poëzie is bekroond met de Herman Gorter Prijs, de Paul Snoekprijs, de Ida Gerhardtprijs en de VSB Poëzieprijs.

Erik Lindner (1968) stelde samen met Henk Pröpper Le verre est un liquide lent (Farrago, 2003) samen: een bloemlezing van 33 Nederlandse dichters in het Frans. Momenteel werkt hij aan zijn derde bundel Tafel, die in 2004 bij De Bezige Bij verschijnt als opvolger van Tramontane (Perdu, 1996) en Tong en trede (De Bezige Bij, 2000).

Vanina Maestri heeft opgetreden op internationale podia van New York tot Göteborg en bracht vanaf 1999 drie dichtbundels uit, met Vie et aventures de Norton (Al Dante, 2002) als meest recente.

Van Domique Meens (1951) verscheen nog geen half jaar geleden het nieuwste werk: Aujourdhui je dors ( P.O.L, 2003). Deze bundel kent zes voorgangers, beginnend bij La Noue dérivée (éditions folies dencre, 1989).

�ric Suchère (1967) werkte mee aan meerdere nationale en internationale poëzieprojecten en publiceerde tot nu toe drie dichtbundels: Limage différentielle (Voix éditions, 2001), Le motif albertine (MeMo, 2002) en Lent (Le bleu du ciel, 2003).

Het project Import/Export is op initiatief van het Centre international de po̩sie Marseille (http://www.cipmarseille.com/ Рhttp://www.cipmarseille.com/) georganiseerd, in samenwerking met het Nederlands Literair Productie- en vertalingenfonds (http://www.nlpvf.nl/ Рhttp://www.nlpvf.nl/), Maison Descartes Amsterdam (http://www.maisondescartes.com/ Рhttp://www.maisondescartes.com/ en Perdu.

(Bron: tm)

Recent

21 november 2017

Reizen in een binnenwereld

20 november 2017

Het leven ontwijken

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Een aantal jaren geleden heb ik een boek gelezen getiteld De kunst van het niets doen. Veel mensen reageerden met: "Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen." Daar ging het boek echter helemaal niet over. Dat boek ging over Taoïsme en de gebeurtenissen in je leven op je af laten komen, van alle kanten bekijken, en dan weer verder gaan met je leven. Niet steeds in willen grijpen, dingen naar je hand willen zetten of bezweren. In het nu leven, de weg gaan die klaarblijkelijk zo moet zijn. Bij dit boek reageren mensen hetzelfde "Dat is toch dat boek van die dominee die niet in God gelooft? Dat is toch die atheïst?." Opschudding alom.

Een aantal jaren geleden heb ik een boek gelezen getiteld De kunst van het niets doen. Veel mensen reageerden met: "Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen." Daar ging het boek echter helemaal niet over. Dat boek ging over Taoïsme en de gebeurtenissen in je leven op je af laten komen, van alle kanten bekijken, en dan weer verder gaan met je leven. Niet steeds in willen grijpen, dingen naar je hand willen zetten of bezweren.

Lees meer