Nominaties voor Jo Peters PoëziePrijs

De jury, bestaande uit Arie van den Berg, Frans Budé en Hester Knibbe, maakte een keuze uit bijna zestig bundels die in 2002 en 2003 verschenen. Die keuze vertegenwoordigt vier heel verschillende richtingen in de jonge Nederlandse dichtkunst. Twee zonnen van Maria Barnas is een bewonderenswaardig voorbeeld van introverte, voorzichtig tastende maar raak geformuleerde verkenningen. Dat het zo hoorde van Tsead Bruinja bestrijkt de andere kant van het spectrum in zeer extraverte stijloefeningen. In Koffers zeelucht bespeelt Hagar Peeters lichtvoetig het taalklavier van de liefde. En in Kop van het hoofd toont Peer Wittenbols de kracht van de theatrale toonzetting.

Op 17 april zal tijdens de Avond van Nieuwe Poëzie in Landgraaf bekend worden gemaakt wie van de vier genomineerde dichters dit jaar wordt bekroond. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 1250 euro. Daarnaast ontvangt de winnaar van de Stichting Jo Peters PoëziePrijs de opdracht tot het schrijven van 10-12 gedichten die volgend jaar in een exclusieve bundel verschijnen, waarvan de opbrengst de dichter ter beschikking wordt gesteld.

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer