12 november 2003

TENTOONSTELLING 50 JAAR GOUDEN BOEKJES IN NEDERLAND – 22 november 2003 t/m 1 maart 2004

?Er was eens een huisje en daar woonde de familie Lutteput. Op een nacht kwam er brand in het huisje. Eerst een klein vuurtje met één klein vlammetje, toen een groot vuur met een boel grote vlammen. En de familie Lutteput sliep. Wie deze woorden niet onmiddellijk herkent, heeft helaas een niet meer in te lopen culturele achterstand: hij is niet opgegroeid met Gouden Boekjes. De van oorsprong Amerikaanse serie prentenboeken met zijn kleurrijke illustraties wordt inmiddels gerekend tot het cultureel erfgoed van Nederland.

De Gouden Boekjes anno nu
Sinds 1953 zijn er 87 Gouden Boekjes in Nederland uitgegeven, waaronder ook zes puur Nederlandse titels, zoals ?Wim is weg; een prachtig getekend prentenboek over een klein jongetje dat er op zijn driewieler vandoor gaat. In 2000 dreigde er echter een einde te komen aan dit stuk cultureel erfgoed. De serie was inmiddels overgegaan van De Bezige Bij naar Leopold en deze kondigde aan te stoppen met het uitgeven van de Gouden Boekjes en deed de boekjes in de ramsj. Gelukkig sprong uitgeverij Rubinstein in het gat. Deze uitgever van boeken, audio- en audiovisuele producten geeft nu een aantal klassiekers als ?Het koekemannetje en ?Plofje de olifant opnieuw uit. En nog beter: afgelopen jaar is voor het eerst in 25 jaar weer een nieuw oorspronkelijk Nederlands Gouden Boekje verschenen met de smakelijke titel ?Het meisje dat alleen maar witte chocola lust. Ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum organiseert het Zuiderzeemuseum een expositie en wordt er in het voorjaar zelfs een Gouden Boekje uitgegeven dat zich geheel afspeelt in het Zuiderzeemuseum. 

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer