27 oktober 2003

Paul de Wispelaere wint Isengrimusprijs

'Paul de Wispelaere is zonder enige twijfel de eerste wetenschapper die ernstig werk heeft gemaakt van het werk en de persoon van Louis Paul Boon,' aldus de jury. De Wispelaere presenteerde in 1966 een studie over de structuur van de boeken De Kapellekensbaan en Zomer te Ter-Muren. Deze studie was de basis van alle latere teksten over deze boeken die 50 jaar geleden zijn verschenen. De Wispelaere was in Antwerpen als hoogleraar de drijvende kracht achter het Centrum voor de Boonstudie. Boon stierf in 1979 op 67-jarige leeftijd.

bron: http://www.nrc.nl – www.nrc.nl / sk

Recent

21 november 2017

Reizen in een binnenwereld

20 november 2017

Het leven ontwijken

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Een aantal jaren geleden heb ik een boek gelezen getiteld De kunst van het niets doen. Veel mensen reageerden met: "Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen." Daar ging het boek echter helemaal niet over. Dat boek ging over Taoïsme en de gebeurtenissen in je leven op je af laten komen, van alle kanten bekijken, en dan weer verder gaan met je leven. Niet steeds in willen grijpen, dingen naar je hand willen zetten of bezweren. In het nu leven, de weg gaan die klaarblijkelijk zo moet zijn. Bij dit boek reageren mensen hetzelfde "Dat is toch dat boek van die dominee die niet in God gelooft? Dat is toch die atheïst?." Opschudding alom.

Een aantal jaren geleden heb ik een boek gelezen getiteld De kunst van het niets doen. Veel mensen reageerden met: "Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen." Daar ging het boek echter helemaal niet over. Dat boek ging over Taoïsme en de gebeurtenissen in je leven op je af laten komen, van alle kanten bekijken, en dan weer verder gaan met je leven. Niet steeds in willen grijpen, dingen naar je hand willen zetten of bezweren.

Lees meer