20 oktober 2003

HERFSTSALON OVER VEELKLEURIGE LITERATUUR

In het werk van Joanna Werners (geboren in Paramaribo en sinds 1972 in Nederland) is migratie, het uitwaaieren van families over verschillende continenten, een centraal thema. Haar meest recente roman, Schaamteloze warmte, is het verhaal van de liefde tussen een witte en een zwarte vrouw en hun gezamenlijke reis door Suriname.
Manjit Kaur groeide op in Groot-Brittanië in een traditionele Indiase familie. Sinds zestien jaar woont ze met haar dochters in Nederland. Onlangs verscheen haar debuutroman, Manen, mythen, mannen, gebaseerd op haar eigen ervaringen. De hoofdpersoon Mandy vlucht op haar negentiende met haar kinderen uit een gedwongen huwelijk. Maar de traditionele sikh-gemeenschap waartoe ze behoort laat haar niet zomaar gaan.
Semira Dallali woont en schrijft in Den Haag en debuteerde vorig jaar met de aangrijpende roman Onbewoonbaar lichaam. In dit boek is het relaas van een vrouw die wil ontsnappen aan haar angst voor dood en geweld en daartoe de geschiedenis van haar lichaam onder ogen ziet. Een droom geeft haar het beeld van een vreemd Arabisch lichaam; dit brengt haar ertoe haar onbekende
Tunesische familie in Zuid-Frankrijk op te sporen.
In de Herfstsalon dragen deze drie schrijfsters voor uit eigen werk en gaan onder leiding van Lennie Haarsma met elkaar in gesprek over de invloed van een niet-Nederlandse achtergrond bij het schrijven en hun visie op vrouwen(rechten) en literatuur.  Er is ruimte voor vragen en inbreng vanuit het publiek. Na afloop signeren de auteurs hun werk bij de boekenstand van Savannah Bay.

De Herfstsalon vindt plaats op woensdag 5 november, aanvang 20 uur, zaal open met koffie en thee om half acht. Plaats: IDEA, Wittevrouwenkade 6, Utrecht. Toegang E 5, reserveren dringend aanbevolen: 030-2314410 of via mailto:info@savannahbay.nl – info@savannahbay.nl.

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer