28 september 2003

GDMW03 – De laatste avond

Tjitske Jansen las voor uit haar bundel Het moest maar eens gaan sneeuwen. Met haar brutale, directe en soms laconieke gedichten kreeg ze het publiek met haar gemakkelijke en bijna vanzelfsprekende manier van voordragen (Jansen lijkt geen moment het gevoel te hebben zich ongemakkelijk op het podium te voelen) al snel voor zich gewonnen.

Iets minder gemakkelijk ging het de Zuid-Afrikaan K. Sello Duiker af. Voor zijn debuut Thirteen cents ontving hij de prijs voor best Afrikaans debuut en ook zijn tweede roman The quiet violence of dreams werd meerdere malen genomineerd. Helaas deed het timide optreden van Duiker zijn proza geen goed; door de lange, vlakke en soms zelfs bijna saaie voordracht werd het moeilijk je als toehoorder te blijven concentreren.

Het filmportret van Hans Verhagen Ontdrifting maakte gelukkig veel goed. Wel was het even wachten, want door technische problemen ging de film bijna niet door. Verhagen werd gefilmd in zijn geboorteplaats Vlissingen en in zijn woonplaats Amsterdam en de toeschouwers kregen een mooi, indringend en humoristisch portret van deze verkennende en grensverleggende kunstenaar te zien. Het thema van de film, vrijheid en onafhankelijkheid als artiest en mens, werd uitgewerkt door te laten zien hoe Verhagen in de jaren vijftig, zestig en zeventig langs verschillende vernieuwingsbewegingen, zoals Gard Sivik, De Nieuwe Stijl en de VPRO trok.

GDMW03 heeft waargemaakt wat ze haar bezoekers beloofde: een nieuw, jong en hip festival dat meer is dan letteren alleen. Terecht ontvangt de oprichter van Stichting Passionate, Giel van Strien, dit jaar een prijs voor zijn inspirerende werk op het gebied van kunst en cultuur. Het festival is ook zeker meer dan de moeite waard, alleen jammer alleen dat de drie dagen wel erg op elkaar lijken en dat daardoor de originaliteit er na één bezoek vanaf is.

Anne-Marie van der Poel

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer