26 september 2003

GDMW03: dag 2

De opkomst viel mij persoonlijk wat tegen. Bij benadering een paar honderd mensen hadden hun weg gevonden naar de Rotterdamse Schouwburg. Jammer, want alleen al de entourage is meer dan de moeite waard. De foyer is bedekt met echt gras, wat het festivalgevoel bevordert: mensen gaan spontaan zitten of liggen, een aparte ervaring in een schouwburg. Tussen de optredens door wordt je door acteurs van de toneelgroep Rotjong op een originele en verrassende wijze vermaakt. De acteurs lijken deel uit te maken van het publiek, tot ze opeens een monoloog afsteken over de schoonheid van Rotterdam, ongegeneerd in de Penthouse gaan lezen of spontaan gaan dansen.

Maar de avond draaide toch – gelukkig – om de letteren en de auteursoptredens. Debutant Ernest van der Kwast, wiens debuutroman Espresso binnenkort verschijnt bij Nijgh & Van Ditmar, opende de avond in de Kleine Zaal. De thema's van zijn, overigens weinig originele en weinig boeiende proza, vervreemding en het zijn van iemand die je niet bent, werden wel erg ver doorgevoerd: degene die optrad was namelijk niet Ernest van der Kwast, maar een 'stand-in', een trucje dat de auteur al eerder uithaalde toen hij Yusef El Halal in zijn plaats liet optreden.

Zeer geslaagd was de animatie Onder het asfalt die gemaakt werd naar aanleiding van het gelijknamige gedicht van Menno Wigman. De beelden versterkte het beklemmende gevoel van opgroeien in een klein dorp. Wigman: 'Hoewel ik zelf wel het gedicht heb ingesproken bij de beelden had ik niets te zeggen over de verbeelding, maar ik was erg blij met het eindproduct'.

Herman Brusselmans werd in Zaptalks, een ultrakorte talkshow, geinterviewd naar aanleiding van het filmportret dat van hem werd gemaakt. Het gesprek leverde weer enkele schitterende en typisch Brusselmanse on-liners op als 'Een keer sex is genoeg voor vijftig geslaagde pornoboeken' en 'Ik kan alles relativeren, behalve de menselijke stompzinnigheid'.

Morgen is er weer een GDMW avond, als je erbij kunt zijn, doe het dan, het is de moeite waard. Voor iedereen die het mist: wij zijn er in ieder geval bij. We houden jullie op de hoogte!

Anne-Marie van der Poel

NB: Voor een verslag van de openingsavond van GDMW03, gemaakt door Annette van den Bosch (bedankt, Annette!), klik ../../web/news/viewnews.aspx?NID=412″ target=_parent>hier. En daarna op 'Lees reacties van anderen'.

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

12 oktober 2017

Een antikrimi

11 oktober 2017

De stijl tekent de man

10 oktober 2017

Eindeloos gepieker

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer