26 september 2003

GDMW03: dag 2

De opkomst viel mij persoonlijk wat tegen. Bij benadering een paar honderd mensen hadden hun weg gevonden naar de Rotterdamse Schouwburg. Jammer, want alleen al de entourage is meer dan de moeite waard. De foyer is bedekt met echt gras, wat het festivalgevoel bevordert: mensen gaan spontaan zitten of liggen, een aparte ervaring in een schouwburg. Tussen de optredens door wordt je door acteurs van de toneelgroep Rotjong op een originele en verrassende wijze vermaakt. De acteurs lijken deel uit te maken van het publiek, tot ze opeens een monoloog afsteken over de schoonheid van Rotterdam, ongegeneerd in de Penthouse gaan lezen of spontaan gaan dansen.

Maar de avond draaide toch – gelukkig – om de letteren en de auteursoptredens. Debutant Ernest van der Kwast, wiens debuutroman Espresso binnenkort verschijnt bij Nijgh & Van Ditmar, opende de avond in de Kleine Zaal. De thema's van zijn, overigens weinig originele en weinig boeiende proza, vervreemding en het zijn van iemand die je niet bent, werden wel erg ver doorgevoerd: degene die optrad was namelijk niet Ernest van der Kwast, maar een 'stand-in', een trucje dat de auteur al eerder uithaalde toen hij Yusef El Halal in zijn plaats liet optreden.

Zeer geslaagd was de animatie Onder het asfalt die gemaakt werd naar aanleiding van het gelijknamige gedicht van Menno Wigman. De beelden versterkte het beklemmende gevoel van opgroeien in een klein dorp. Wigman: 'Hoewel ik zelf wel het gedicht heb ingesproken bij de beelden had ik niets te zeggen over de verbeelding, maar ik was erg blij met het eindproduct'.

Herman Brusselmans werd in Zaptalks, een ultrakorte talkshow, geinterviewd naar aanleiding van het filmportret dat van hem werd gemaakt. Het gesprek leverde weer enkele schitterende en typisch Brusselmanse on-liners op als 'Een keer sex is genoeg voor vijftig geslaagde pornoboeken' en 'Ik kan alles relativeren, behalve de menselijke stompzinnigheid'.

Morgen is er weer een GDMW avond, als je erbij kunt zijn, doe het dan, het is de moeite waard. Voor iedereen die het mist: wij zijn er in ieder geval bij. We houden jullie op de hoogte!

Anne-Marie van der Poel

NB: Voor een verslag van de openingsavond van GDMW03, gemaakt door Annette van den Bosch (bedankt, Annette!), klik ../../web/news/viewnews.aspx?NID=412″ target=_parent>hier. En daarna op 'Lees reacties van anderen'.

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer