De Amerikaan Die Ik Nooit Geweest Ben Website met literair project van Chris Keulemans online

Het is momenteel niet makkelijk om van Amerika te houden, maar toch ontkomen we er niet aan. Een land dat zijn vijanden bombardeert en de rest van de wereld als afzetgebied beschouwt. Het is een land zonder geheugen, smaak en diepgang, zegt men. Tegelijk zijn we verslaafd aan Amerikaanse films, televisie, muziek en literatuur.  We groeien er mee op en raken doordrenkt met het wereldbeeld dat er uit spreekt. Zo onuitstaanbaar als het land mag zijn, zo onweerstaanbaar is zijn cultuur.

 Deamerikaan.nl en de Engelstalige ?mirror theamericanineverwas.net zijn onderdeel van ?De Amerikaan die ik nooit geweest ben. Een multimedia-project van Chris Keulemans en Submarine dat verder bestaat uit een gelijknamige roman die voorjaar 2004 verschijnt bij uitgeverij Augustus, een fotodocumentaire op dvd en een radiodocumentaire die door Humanistische Omroep zal worden uitgezonden. De website wordt in het Engels en Nederlands gepubliceerd via Submarinechannel.com, het Nederlandse internetkanaal voor digitale producties.

 Leidraad voor de website is de roman van Chris Keulemans. De roman vertelt het verhaal van Chris en David, allebei geboren in 1960. Chris groeit op in Burkina Faso, Bagdad en Jakarta. Op Amerikaanse scholen wordt hij opgevoed tot kleine patriot, zonder ooit in Amerika te zijn geweest. Later, in Amsterdam en Belgrado, leren kraakbeweging en communisme hem Amerika te wantrouwen. David, de Amerikaan die hij nooit geweest is, groeit op in de witte buitenwijken van New Jersey. Hij raakt gefascineerd door het oude Europa en de punk, en vertrekt in 1980 naar Londen. Daar kruisen hun wegen elkaar: allebei jonge schrijvers, gefascineerd door popmuziek, films en televisie. Ze reizen in tegengestelde richtingen. David gaat naar Indonesië, keert terug met hersenkanker en sterft. Chris besluit dan eindelijk zijn plaats in Amerika te gaan zoeken “ en ontdekt dat de popcultuur hem niet op de werkelijkheid had voorbereid: die is gewelddadig, zwart en onverschillig. De website laat materiaal rond deze levensverhalen zien: muziek, boeken, films en televisie waarmee je je van buiten een beeld van Amerika vormt.

 Chris Keulemans is schrijver en journalist. Hij was directeur van De Balie. Submarine is een Amsterdamse cross-media productiemaatschappij, gespecialiseerd in het ontwikkelen van vernieuwende en creatieve produkties voor televisie, DVD, internet en andere media. 

Voor meer informatie mail mailto:info@deamerikaan.nl – info@deamerikaan.nl

 bron: submarine /le

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer