Marktgerichte gedichten

Kortweg:

Donderdag 2 juni 2005 te Amsterdam

12.30 burgemeester Job Cohen schenkt het eerste exemplaar van de bundel aan de markt (locatie: Groentekraam van Joop Rooze, kruising Albert Cuyp / 1e van der Helststraat)

13.00 (tot 13.30) dichters marskramen op de Albert Cuyp

14.00 (tot 16.00) presentatie en optredens in De Badcuyp (1e Sweelinckstraat 10 / hoek Albert Cuypstraat). Toegang gratis.

Nadere toelichting:

Speciaal voor honderdste verjaardag van de Albert Cuyp werd een honderdtal bekende en minder bekende dichters en Amsterdammers benaderd om een nieuw gedicht voor/over de markt te schrijven. De grootste bijdrage komt, natuurlijk, van dichters van professie, en omvat werk van jonge dichters als Maria Barnas, Tsead Bruinja, Bas Belleman, Erik Jan Harmens, Sylvia Hubers en Erik Solvanger. Ook contemporaine talenten als Jan Baeke, Arjen Duinker, Elma van Haren, Erik Lindner, Rob Schouten, Anne Vegter en Nachoem M. Wijnberg lieten zich door de markt inspireren, evenals hedendaagse groten als Rutger Kopland, Judith Herzberg, Simon Vinkenoog, Louis Lehmann en Eva Gerlach. Naast poëten pur sang leverden onder meer ook Job Cohen, Ed van Thijn, Freek de Jonge, Philip Freriks, Mart Smeets en Karin Bloemen een persoonlijke bijdrage aan de bundel.

Vanaf 13.00 uur zal de bundel verkocht worden op de markt, onder meer door de dichters Joost Baars, Ilse Starkenburg en Willem de Geus. Vervolgens wordt het verschijnen van de bundel gevierd met poëzie en muziek in muziekcentrum De Badcuyp (Eerste Sweelinckstraat 10 / hoek Albert Cuypstraat) waar van 14.00 uur tot 16.00 uur vele dichters hun bijdrage aan de bundel en ander eigen werk voordragen. De presentatie is in handen van Jetty Mathurin. Optredens van onder meer Jan-Willem Anker, Majoor Bosshardt, Jaap Boots, Ed Leeflang, Diana Ozon, F. Starik, Vrouwkje Tuinman, Huub van der Lubbe, Jannah Loontjens en Henk Hofstede.

De dichtbundel, samengesteld door Patrick Roubroeks en Thomas Möhlmann en uitgegeven door Uitgeverij 521, is een intiatief van Xsaga en zal verkrijgbaar zijn op de markt, via Het Parool en bij de reguliere boekhandel.

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer