Hartelijk welkom aan alle lezers van Boekdelen!

Wat is Literair Nederland?

Literair Nederland is een internetgemeenschap rond de Nederlandstalige literatuur van na 1900 en in het Nederlands vertaalde literatuur. Je vindt er berichten over wat er gaande is in Literair Nederland, informatie over literaire tijdschriften, een forum met actuele en helemaal niet actuele onderwerpen, http://www.literairnederland.nl/web/forum/Topic.aspx?FID=56 – een Online Leesclub, een ‘schrijver van de week’, een ‘boek van de week’, je eigen boekenplank met je eigen aantekeningen over boeken, recensies van medeleden, http://www.literairnederland.nl/web/forum/Topic.aspx?FID=55 – besprekingen van vertaalde werken, stellingen, citaten van schrijvers, informatie over schrijvers, een chathttp://www.literairnederland.nl/web/LiquidChat2SQL/Default.aspx – box en ga maar door.

NIEUWS:

Op 16 juni worden weer een aantal nieuwe functies toegevoegd, waaronder: een nieuw vormgegeven Online leesclub, een levendige Top-10 lijst, een recensie-van-de-week (door de lezers zelf geschreven!), en nog veel meer.

Literair Nederland gaat printen on demand. Van elke leesclub komt een tekstversie beschikbaar, geprint in iets kleiner dan A5 formaat, zodat het makkelijk in het boek past, maar wel aantrekkelijk vormgegeven en op mooi papier.
Op dit moment is de vormgever bezig een goede manier te vinden om dit plan werkelijkheid te maken. Aan de lezers in de leesclub wordt het boekje dan tegen kostprijs aangeboden. Ook voor andere geïnteresseerden is het boekje te verkrijgen. Voor meer informatie en eventuele bestellingen op voorhand kan je mailen met mailto:menno@literairnederland.nl – Menno. Meer informatie over vormgeving, prijs en hoe te bestellen volgt later op de website.

Verder:

Wat is een internetgemeenschap?

Een internetgemeenschap, of community, is een groep mensen die regelmatig een website bezoekt rond een bepaald thema en daar ideeën en meningen uitwisselt. Om tot een community te behoren moet je lid worden. Dit is gratis en heel eenvoudig. Je meldt je aan op de beginpagina door op ‘Nog geen lid?’ te drukken. Je vult daar een formuliertje in (met je gegevens wordt heel zorgvuldig omgegaan, zie ook: ‘huisregels’ op de beginpagina, kopje Privacy’) en je bent lid. Het is niet nodig lid te worden als je alleen maar wilt rondkijken: ga je gang. Bepaalde mogelijkheden zijn echter alléén voor leden: je eigen boekenplank, meedoen aan forums en met de Online Leesclub, recensies schrijven en stemmen op boeken.

Hoe vind ik informatie over een schrijver of over een boek?

Informatie over een schrijver vind je door de naam van een schrijver in te vullen vanaf het keuzemenu ‘zoek’ op de beginpagina. Je kan dan eerst kiezen of je naar een titel of naar een auteur wilt zoeken. Als je de auteursnaam hebt ingetikt, druk je op ‘zoek’ . Op het scherm verschijnen nu de titels van deze schrijver, en achter de titels zijn naam. Als je op de naam van de schrijver drukt dan komt er informatie over de schrijver op het scherm te staan. Tenminste, als de redactie van Literair Nederland al aan die schrijver is toegekomen. Is dit niet zo? Niet getreurd, we zijn hard aan het werk. Wil je meedoen, of heb je informatie over een bepaalde schrijver? Schrijf een tekstje over deze schrijver van ongeveer 250 woorden en stuur het op naar mailto:redactie@literairnederland.nl – redactie@literairnederland.nl. In ruil daarvoor ontvang je voor 10 euro boekenbonnen van webantiquariaat http://www.joot.nl/” target=_blank>JOOT (www.joot.nl).

Waarom vind ik de titel die ik zoek niet?

Nog niet alle titels zitten in het gegevensbestand van Literair Nederland. Het is geen complete lijst boeken, maar een lijst waarin de meest belangrijke of goede boeken wel te vinden zijn. Verder gaan we steeds door met het verzamelen van nieuwe titels. Mis je een titel waarvan je vindt dat die erbij hoort, mail dan auteur, titel, uitgever en jaartal naar: mailto:redactie@literairnederland.nl – redactie@literairnederland.nl.

Kan ik recensies lezen of schrijven?

Natuurlijk. Je zoekt een titel op zoals dat hierboven beschreven is en drukt op ‘toon boek’. Op het scherm dat je nu krijgt kan je stemmen op een boek, door op 1 tot en met 5 te drukken. 1 is heel slecht, 5 is heel goed. Daaronder zie je de knoppen: ‘toon recensie’ en ‘voeg recensie toe’. Je kunt trouwens alleen een recensie schrijven als je bent ingelogd.

Wat is een virtuele boekenplank? Wat kan je ermee?

Op je boekenplank zet je de boeken die je nog wilt lezen, boeken die je worden aangeraden en die je dus moet onthouden. Dit doe je door eerst de titel op te zoeken (zie boven) en dan op ‘toon boek’ te drukken. Rechts staat nu de knop ‘mijn boekenplank’. Daar vind je op den duur het lijstje van boeken dat je er eerder neerzette. Je kan bij de titels die je opgeslagen hebt een notitie maken. Bijvoorbeeld: wie je het boek aanraadde en waarom. Ook kan je er de boeken die je gelezen hebt neerzetten. Ook bij deze boeken kan je een aantekening maken over wat je ervan wilt onthouden. Deze aantekening is alleen voor jou zichtbaar. Als je iets wilt schrijven over een boek dat iedereen mag zien, dan kan je een recensie schrijven. De laatste categorie is: boeken die je wilt kopen bij de boekhandel.

Wie bedenkt de onderwerpen voor de fora?

Om te beginnen zijn er onderwerpen die de redactie heeft bedacht. In de redactie van Literair Nederland zit een aantal mensen met veel plezier in lezen en een grote liefde voor literatuur. Voor hun hobby en ook voor hun werk zijn ze veel met literatuur bezig. Zij sturen de discussies aan en maken regelmatig nieuwe forums als daar aanleiding toe is. Maar het kan heel goed zijn dat je over een onderwerp met andere leden van gedachten wilt wisselen en dat er geen forum is waarin dat kan. Dan kan je zelf een discussie op gang brengen. Druk op: ‘nieuw onderwerp’ , vul in en dan kijken wie er reageert…

Kan je alles beweren op een forum?

Je kan heel veel beweren op het internet en een forum is bedoeld voor vrije gedachte-uitwisseling over een bepaald onderwerp. Literair Nederland vindt wel dat de bijdragen op de website niet kwetsend voor anderen mogen zijn en de redactie ziet daar dan ook op toe. Bij een discussie kan het heftig toegaan, maar alleen op inhoudelijk vlak.

Meedoen? Literair Nederland bestaat uit vrijwilligers die er plezier in hebben een website over Nederlandse literatuur te maken. Op dit moment wordt hard gewerkt om subsidie te krijgen, zodat vrijwilligers niet altijd vrijwilligers hoeven te blijven. Heb jij zijn om mee te werken aan Literair Nederland? Dat kan. Mail een kort bericht met wie je bent en wat je zou willen en kunnen doen naar: mailto:redactie@literairnederland.nl – redactie@literairnederland.nl

Recent

22 februari 2018

Boek van een ramp

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer