8 mei 2003

Abdelkader Benali wint Libris Literatuur Prijs 2003

Over Abdelkader Benali:

· Geboren in Ighazzazen, Marokko, in 1975
· Vertrek naar Rotterdam, Nederland, in 1979
· Vóór publicatie van Bruiloft aan zee winnaar van diverse literaire wedstrijden: El Hizjra (twee maal), De Kunstbende; lustrum Universiteit van Leiden: zijn essay ?Vernieuwing als traditie leverde hem een jaar gratis studeren op
· Publiceert in oktober 1996 Bruiloft aan zee
· Genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 1997 (april/mei)
· Winnaar Geertjan Lubberhuizen Prijs 1997 voor beste debuut
· Buitenlandse (vertaal-)rechten tot op heden verkocht aan: Duitsland, Frankrijk, Engeland, Denemarken, Amerika, Spanje, Portugal, Griekenland en Italië; Bruiloft aan zee verscheen inmiddels in vertaling in Engeland, de Verenigde Staten, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Portugal en Denemarken
· Van september 1997 tot september 1998 een eigen tweewekelijkse column (?De herfst/winter/lente/zomer van Abdelkader Benali) in het Algemeen Dagblad. Tevens column in het universiteitsblad Mare · Sinds oktober 1998 boekrecensent voor het Algemeen Dagblad. Wekelijks feuilleton in de Mare
· Schreef diverse artikelen, recensies, verhalen en columns voor diverse tijdschriften en kranten, waaronder de Groene Amsterdammer, Esquire, de Volkskrant, NRC, Vrij Nederland en Rotterdam Festivals
· 1 januari 1999 ging in première het toneelstuk De Ongelukkige, dat in opdracht van de Toneelschuur, Haarlem werd geschreven. Verscheen in boekvorm bij Uitgeverij Vassallucci
· 1999 Prix de Meilleur Premier Roman �tranger, Frankrijk voor Bruiloft aan zee
· 2001 publicatie verhalenbundel Berichten uit Maanzaad Stad
· 2002 publicatie roman, De langverwachte, bij Uitgeverij Vassallucci
· 2002 theatermonoloog Jasser, die werd genomineerd voor het Theaterfestival in Amsterdam en Brussel, in boekvorm gepubliceerd bij Uitgeverij Vassallucci
· 2002 publicatie novelle De Argentijn, ter gelegenheid van het Lezersfeest te Rotterdam (Aristos)
· 2003 De langverwachte wint de Libris Literatuur Prijs

Bibliografie
· 1996 Bruiloft aan zee, roman
· 1999 De Ongelukkige, toneel
· 2001 Berichten uit Maanzaad Stad, verhalen
· 2002 Jasser, toneel
· 2002 De langverwachte, roman
· 2002 De Argentijn, novelle
Libris Literatuur Prijs 2003
Genomineerde titels voor de tiende Libris Literatuur Prijs 2003
– De langverwachte, Abdelkader Benali
– Gstaad 95-98, Marek van der Jagt
– Hokwerda’s kind, Oek de Jong
– De hand, de kaars en de mot, Rob van der Linden
– 100% chemie, Doeschka Meijsing
РDe hydrograaf, Allard Schr̦der
Klik hier voor het juryrapport: Nominaties Libris Literatuur Prijs 2003
De jury
* Jeltje van Nieuwenhoven, lid Tweede Kamer, voorzitter;
* Onno Blom, literatuurcriticus De Standaard en Vrij Nederland;
* Hugo Brems, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde, Katholieke Universiteit Leuven;
* Kees t Hart, schrijver van romans, poëzie en essays;
* Ingrid Hoogervorst, literatuurcriticus De Telegraaf en schrijver.

Het bestuur van de Stichting Literatuur Prijs
Het bestuur van de Stichting Literatuur Prijs heeft onder andere de taak de prijs te beheren, jaarlijks een jury samen te stellen en zo nodig de reglementen aan te passen. De bestuursleden van de Stichting Literatuur Prijs zijn:
* H.P. Kleyngeld (interim manager en consultant), voorzitter;
* G. Schut (directeur van Athenaeum Boekhandel b.v.), vice-voorzitter;
* J. van Gool (hoofd leesbevordering van het Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum), penningmeester;
* U. Kiekens (Umtul Kiekens & Marjolein van Putten Boekpromoties), secretaris;
* C.A.M. Damwijk (Divisie Directeur Media, Intres b.v.);
* A.D.H. Fockema Andreae (uitgever, oud-directeur Nederlands Uitgeversverbond);
* J. van Straalen (boekhandelaar);
* H. Verdaasdonk (hoogleraar literatuur-sociologie aan de Katholieke Universiteit Brabant).

Meer informatie: http://www.libris.nltarget=new – Libris / Bron: Libris/ le

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer