1 november 2004

Charles Bukowski

We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.
Oscar Wilde

Geboortedatum: 16 augustus 1920
Geboorteplaats: Andernach, Duitsland
Gestorven: 9 maart 1994 in San Pedro, Californie.

Charles Bukowski verhuisde op driejarige leeftijd van Duitsland naar de VS. Hij groeide op in armoedige sferen en leefde aan de zelfkant van de samenleving, het grootste gedeelte van zijn leven door in Los Angeles. Hij begon op jonge leeftijd met schrijven en publiceerde voor het eerst in de veertiger jaren. Daarna publiceerde hij twintig jaar lang niets. De eerste tien jaar bracht hij door in kroegen, de hoeveelheden drank financierde hij met wat voor werk hij ook maar krijgen kon. De volgende 10 jaar werkt hij op een postkantoor in Los Angeles. In die jaren balanceert hij op de grens van gekte en dood en blijft stevig drinken om de geestdodende dagen door te komen. Vlak nadat hij is gestopt met werken, publiceert hij de roman Postoffice.

Bukowski typeert zich door een vrijzinnige schrijfstijl, doordrenkt van zwarte humor. Hij zet op meesterlijke wijze alledaagse dingen om in poëzie: katers, vuil ondergoed, de angst om waanzinnig te worden en dialogen in het park. Veel van zijn werk heeft een autobiografisch karakter in de vorm van zijn alter ego Henry Chinaski. Hij neemt ons mee naar de onderkant van de samenleving, naar plekken waarvan we wilden dat ze niet bestonden.

Volgens Sartre was hij de grootste dichter die Amerika ooit voortbracht. 

Bibliografie:

Flower, Fist and Bestial Wall (1960)
Longshot Pomes for Broke Players (1962)
Run with the Hunted (1962)
It Catches My Heart in Its Hand (1963)
Crucifix in a Deathhand (1965)
Cold Dogs in the Courtyard (1965)
Confessions of a Man Insane Enough to Live with Beasts (1965)
All the Assholes in the World and Mine(1966)
The Curtains Are Waving… (1967)
Poems Written Before Jumping out of an 8 Story Window (1968)
At Terror Street and Agony Way (1968)
A Bukowski Sampler (1969)
Notes of a Dirty Old Man (1969)
Days Run Away Like Wild Horses Over the Hills (1969)
Fire Station (1970)
Post Office (1971)
Another Academy (1970)
Anthology of LA Poets (1972)
Mockingbird, Wish Me Luck (1972)
Erections, Ejaculations, Exhibitions and General Tales of Ordinary Madness (1972)
South of No North (1973)
Burning in Water Drowning in Flame: Selected Poems 1955-1973 (1974)
Lactotum (1975)
Scarlet (1976)
Love is a Dog from Hell (1977)
Women (1978)
You Kissed Lilly (1978)
Play the Piano Drunk Like a Percussion Instrument Until the Fingers Begin to Bleed a Bit (1979)
Shakespeare Never Did This (1979)

Dangling in the Tournefortia (1981)
Ham on Rye (1982)
Hot Water Music (1983)
Bring Me Your Love (1983)
There's No Business (1984)
War All the Time: Poems 1981-1984 (1984)
You Get So Alone at Times It Just Makes Sense (1986)
The Movie Barfly (1987)
A Visitor Complains of My Disenfranchise (1987)
Roominghouse Madrigals: Early Selected Poems 1946-1966 (1988)
Hollywood (1989)
Septuagenarian Stew: Stories and Poems (1990)
People Poems (1991)
Bluebird (1991)
In the Shadow of the Rose (1991)
Three Poems (1992)
Last Night of the Earth Poems (1992)
Run with the Hunted: A Charles Bukowski Reader (1993)
Screams from the Balcony: Selected Letters 1960-1970 (1993)
Pulp (1994)

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer