19 januari 2004

Maarten 't Hart

Maarten ‘t Hart werd op 25 november 1944 geboren te Maassluis. Met een jongere zus en een jongere broer is hij het oudste kind van het gezin. Zijn vader werkte aanvankelijk in een tuinderij,  maar later werd hij beheerder van het kerkhof en grafdelver bij de gemeente Maassluis. Het gezin ’t Hart is streng gereformeerd en in het werk van Maarten ‘t Hart zal het geloof en de strenge opvoeding die hieruit voortkwam een centrale rol spelen. 

In 1962 gaat Maarten ‘t Hart biologie studeren in Leiden. Door zijn studie ontloopt hij ? voorlopig ? de militaire dienst. Tijdens zijn studie werkt hij twee jaar als biologieleraar en trouwt hij met Hanneke van Muyzenberg. 

Na het behalen van de doctorsgraad werkt hij vanaf 1970 als etholoog aan dezelfde universiteit. Sinds 1980 is hij echter fulltime schrijver.

Als hij alsnog in militaire dienst moet, schrijft Maarten ‘ t Hart in zijn vrije tijd de roman Stenen voor een ransuil, waarmee hij in 1971 onder het pseudoniem Martin Hart debuteert. 

Sindsdien verschenen er vele romans en verhalen van zijn hand, veelal autobiografisch van aard. Het geloof, het ontsnappen aan een streng (gereformeerd) milieu en ‘het anders zijn’  zijn thema’s die zeer geregeld terugkomen.

Hoewel hij bij een breed publiek zeer populair is, oordeelt de  kritiek niet altijd even positief over het werk van ’t Hart. Vaak wordt hem verweten dat hij zichzelf herhaalt. Maarten ’ t Hart heeft echter geen enkele moeite met de kritiek:  hij ziet zichzelf graag als ‘opstapje’ naar de literatuur. 

Van 1993 tot en met 1994 presenteerde hij het literaire televisieprogramma Tussen dag en nacht, waar hij noodgedwongen (hij kreeg last van hartritmestoornissen) mee moest stoppen.

Maarten ’t Hart woont en werkt in Warmond.


Bibliografie:

1971 Stenen voor een ransuil roman
1973 Ik had een wapenbroeder roman
1973 Ratten wetenschappelijke studie
1975 Het vrome volk verhalen
1976 De kritische afstand essays
1976 Natuurlijke historie essays (met Midas Dekkers)
1976 Avondwandeling verhaal
1977 Mammoet op zondag verhalen
1977 Laatste zomernacht novelle
1978 De som van misverstanden essays
1978 Een vlucht regenwulpen roman
1978 De stekelbaars wetenschappelijke studie
1978 A Study of a Short Term Behaviour Cycle proefschrift
1978 De dorstige minnaar verhalen
1979 Ongewenste zeereis essays en verhalen
1979 De aansprekers roman
1980 De droomkoningin roman
1981 De zaterdagvliegers verhalen
1982 De vrouw bestaat niet essays
1982 Alle verhalen
1983 De kroongetuige roman
1983 Het eeuwige moment essays
1984 De ortolaan Boekenweekgeschenk
1984 Het roer kan nog zesmaal om autobiografie
1985 De huismeester verhalen
1986 De jacobsladder roman
1987 De draagmoeder verhaal
1987 Het uur tussen hond en wolf roman
1988 De steile helling roman
1989 De unster verhalen
1990 Een dasspeld uit Toela essays
1991 Onder de korenmaat roman
1992 Een havik onder Delft essays
1993 Het woeden der gehele wereld roman
1996 Het gebergte. De tweeënvijftig romans van S. Vestdijk essays (met H. Br. Corstius)
1996 De nakomer roman
1997 Wie God verlaat heeft niets te vrezen. De Schrift betwist essays
1999 Mijn vaderstad: een literaire wandeling door het Maassluis van Maarten ’t Hart
1999 Een deerne in lokkend postuur: persoonlijke kroniek
2000 Johann Sebastian Bach

Literaire prijzen:

Eervolle vermelding Reina Prinsen Geerligsprijs voor Stenen voor een ransuil.

Multatuli-prijs 1975 voor Het vrome volk.
J. Greshoff-prijs 1978 voor De som van misverstande’.
De Gouden Strop 1994 voor Het woeden der gehele wereld.
Zweedse prijs voor de beste vertaalde misdaadroman 1994 voor Het woeden der gehele wereld.
AMvdP

Bron: http://www.schrijversnet.nl/ en http://www.geocities.com/Athens/Ithaca/2249/harttmaarten.html

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

Literair Nederland - 10 jaar geleden

29 oktober 2007

Roman met cartoonachtige taferelen
Door Rabin Gangadin

De opvatting dat de zintuiglijke waarneembare wereld de enige werkelijkheid is, is tegenwoordig niet meer vol te houden. In die andere dimensie van werkelijkheid speelt niet alleen de nieuwe natuurkunde, maar ook de religieuze ervaring een belangrijke rol.
De ervaring van mensen die contact zouden hebben gehad met een werkelijkheid die uitstijgt boven de alledaagse werkelijkheid, betreft een waarneming van het transcendente, a.h.w.

Lees meer