24 november 2003

Margriet de Moor

De Nederlandse schrijfster Margriet de Moor werd in 1941 te Noordwijk geboren als Margaretha Maria Antonetta Neefjes. Zijn groeide op in een kinderrijk katholiek gezin. De Moor bezocht de ulo en de hbs en studeerde daarna piano en solozang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aan het einde van de zeventiger jaren studeerde zij kunstgeschiedenis en archeologie aan de universiteit van Amsterdam.
Na haar huwelijk met Heppe de Moor nam Margriet de achternaam van haar man aan.

In 1988 debuteerde Margriet de Moor met de verhalenbundel Op de rug gezien. Deze bundel werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs en won het Gouden Ezelsoor.
Dubbelportret (1989) bevat drie novellen en was goed voor de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs.

De eerste roman van Margriet de Moor, Eerst grijs dan wit dan blauw, verscheen in 1991 en werd een jaar later bekroond met de AKO-literatuurprijs. Na de dood van haar man, Heppe de Moor, verhuisde Margriet de Moor met haar twee dochters naar Bussum. Tegenwoordig woont ze in Amsterdam. Haar boeken zijn in velen talen vertaald en gelezen.

Bibliografie:
Op de rug gezien (1988, verhalen)
Dubbelportret (1989, verhalen)
Eerst grijs dan wit dan blauw (1991, roman)
De virtuoos (1993, roman)
Ik droom dus (1995, verhalen) 
Hertog van Egypte (1996, roman)

Zee-Binnen (1999, roman)
Kreutzersonate (2001, roman)

meer informatie over Margriet de Moor

 

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer