Een nieuwe generatie Literaire Magazines

25 mei 2012

Een nieuwe generatie literaire tijdschriften is opgestaan. Een generatie die mee gaat met de tijd en van hun tijdschriften méér maakt dan een blad alleen. Met namen als Strak, Das Magazin, Kutgitaar en de Optimist wordt de toon gezet voor een nieuwe en verrassende traditie.

Martijn Brugman, schrijver, columnist en uitgever van MAEB is een Magazine, nodigde samen met Literair Productiehuis Wintertuin deze nieuwe generatie (afkomstig uit Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Eindhoven en Nijmegen) uit voor een middag vol pakkende presentaties en verrassende voordrachten. En wel op zondag 3 juni in het Arnhemse Theatera/d Rijn. Tijdens deze middag zal ook het nieuwe nummer van Maeb is een Magazine gepresenteerd worden. Het programma is onderdeel van literatuurfestival De geest moet waaien.

Verder aanwezig:
Strak is het geïllustreerde literairetijdschrift met als motto Masturberen doe je voor jezelf, schrijven doe je voor de lezer.
Kutgitaar is een literairzine zonder pretenties, onder redactie van Oscar Wyers en Dennis Gaens. Het wordt met de hand gebonden door de jongens en verschijnt onregelmatig.
Op Ruwe Planken, (ORP) is hét blad voor de beginnende dichter en schrijver. De redactie leest alle gedichten, verhalen of andere tekstvormen anoniem en plaatst de teksten die ze de moeite waard vindt, op voorwaarde dat de auteur nog niet is gedebuteerd bij een landelijk gerenommeerde uitgever.
Das Magazin is een literair tijdschrift dat de beste jonge schrijvers, opzienbarende fictie en essays presenteert in een vernieuwende vormgeving. Een blad voor en door allen; het eerste nummer werd gefinancierd middels crowdfunding.
De Volkskrant: ‘Het straalt op elke bladzijde plezier, talent en zelfverzekerdheid uit. Das Magazin betaalt zijn auteurs uit in champagne.
De Optimist is een digitaal cultureel tijdschrift dat korte verhalen, poëzie, essays, interviews, foto-essays en nog veel meer publiceert. De Optimist vermijdt het platgetredenpad en blijft nieuwsgierig naar wat er in de wereld gebeurt, eigenwijs en een beetje tegendraads, maar nooit elitair of hoogdravend.

En verder:
Waai De jonge schrijvers en kunstenaars van Waai presenteren het festivalzine. Elke dag van het festival werken zij samen aan een kleine, met zorg gemaakte live zine. De teksten en beelden gaan over het festival.
Maebs Magazinematinee
Zondag 3 juni 2012
Aanvang: 15.00 uur
Theater a/d Rijn, Rijnstraat 42, Arnhem
Toegang gratis
Info: www.degeestmoetwaaien.nl

 

 

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Oud-Loosdrecht – Sipko Melissen
19 december 2014
Gemankeerde lover of geslaagde loser?

Recensie door Mandy Kraakman

Door een van de grote ramen kijkt Wijnand naar binnen bij de kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae. Hij ziet bekenden, vrienden en ook zijn uitgever is aanwezig. Het duurt niet lang voor hij doorheeft dat dit de nieuwjaarsreceptie is van uitgeverij Ypsilon. Zijn uitgeverij.
Lees verder >
Bauer maakt vrienden – Guus Bauer
18 december 2014
'De waarheid is de beste leugen'

Recensie door Huub Bartman

‘Plaisir d’amour ne dure que’un instant, chagrin d’amour dure toute la vie.’ Omdraaien moet je die spreuk, ook wanneer je die toepast op het geschreven woord. Verdriet om de literaire wereld duurt maar even, de liefde voor de literatuur duurt een leven lang. (blz.
Lees verder >
Albrecht en wij – Lodewijk van Oord
17 december 2014
De ondergang van een praatjesmaker 

Recensie door Thomas van Lier

Op de voorkant van Albrecht en wij, de debuutroman van Lodewijk van Oord, staat een foto van een neushoorn die boven de droge, Afrikaanse vlakte hangt. Hij lijkt op een drenkeling die net op tijd in veiligheid wordt gebracht.
Lees verder >
De huisgenoten – Sarah Waters
15 december 2014
Moord op een huisgenoot

Recensie door Vic Veldheer

De 26 jarige Frances Wray woont met haar moeder in een grote villa in een deftige wijk van Zuid-Londen, Champion Hill. We schrijven 1922: de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog zijn in de stad voelbaar, net als in het leven van Frances.
Lees verder >
Worst – Atte Jongstra
11 december 2014
De werkelijkheid is alleen van jezelf

Recensie door Adri Altink

‘Een huwelijk is net als worst. Je moet niet de hele tijd bezig zijn met de bestanddelen van je partner’, antwoordt de ‘ik’ uit Atte Jongstra’s nieuwste roman Worst. Hij krijgt tijdens een college in Berlijn vragen over zijn boeken; deze gaan over de psychologie in zijn romans.
Lees verder >

Ontvang onze nieuwsbrief

One Night Stand – Ketamine
18 december 2014
Zes nieuwe films van Nederlands talent op NPO2

Nieuws van de redactie

One Night Stand heeft zes nieuwe films klaarstaan waarvoor zes talentvolle Nederlandstalige schrijvers het scenario schreven en evenzovele regisseurs de films regisseerden. De films duren ieder 50 minuten en worden vanaf 5 december tot en met 9 januari uitgezonden. De eerste twee films zijn al te zien geweest op NPO2.

Morgenavond 19 december wordt de derde One Night Stand film, getiteld Ketamine uitgezonden. Ketamine is de verfilming van het gelijknamige verhaal van Thijs de Boer uit zijn verhalen bundel Vogels die vlees eten. De Boer schreef het scenario voor de film.

Kijk voor meer informatie op www.onenightstandoptv.nl

In 2010 verscheen van Thijs de Boer de verhalenbundel Vogels die vlees eten. Mohana van den Kroonenberg interviewde de auteur kort na verschijning van zijn bundel.
Top 4 uit de leestips en oproep tot insturen lezersleestips!
18 december 2014
Uit de leestips die de recensenten van Literair Nederland deze maand publiceerden, kwam een lijstje  naar boven van de 4 beste boeken.
Lees verder >
Anneke Brassinga gelauwerd met de P.C. Hooft-prijs 2015
16 december 2014
Literair nieuws

De P.C. Hooftprijs is een oeuvreprijs die jaarlijks wordt afgewisseld met proza, essay en poëzie. Op donderdag 21 mei 2015 wordt de prijs uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Letterkundig Museum. Op de sterfdag van de naamgever van de prijs de dichter P.C. Hooft (1581-1647).
Lees verder >
Wim Brands en Kees ‘t Hart bij literaire salon – Hans Spit nodigt u uit
16 december 2014
Hoe persoonlijk moet de schrijver zijn om zijn lezers te verleiden


Literair Nederland was erbij

Toen Hans Spit nog mede-eigenaar was van boekhandel Buddenbrooks in Den Haag, organiseerde hij literaire salons.
Lees verder >
Nieuwe editie Liter
16 december 2014
Een nieuwe Liter voor bij het haardvuur


Literair tijdschriften

Deze korte en grijze dagen vragen om mooie verhalen. Liter 76 geeft aan daarin te zullen voldoen met onder andere een kort verhaal van Thomas Heerma van Voss, Joachims wedstrijd.
Lees verder >