Tom Lanoye wint Gouden Uil

Boze Tongen vormt het laatste deel van Lanoye’s soap-trilogie over het hedendaagse Belgie en is volgens de jury ‘een literaire symfonie’ die ‘de achterkant van de schijn belicht’.

De Vlaamse literatuurprijs is de afgelopen negen jaar slechts drie maal door een Vlaming gewonnen. Dit jaar was Lanoye van de vijf genomineerden de enige Vlaming. Andere genomineerden waren Hokwerda’s kind (Oek de Jong), Ingenieurs van de ziel (Frank Westerman), Anna (Annejet van der Zijl) en Multatuli: leven en werk van Eduard Douwes Dekker (Dik van der Meulen).

De prijsuitreiking, een galaplechtigheid te Gent, werd rechtstreeks uitgezonden en zowel de juryvoorziter als Tom Lanoye haalden fel uit tegen de oorlog in Irak. Lanoye, die twee gedichten voorlas over de waanzin van de oorlog: ‘Ik heb gemengde gevoelens hier te staan.’

Bron: NCR Handeldsblad 24-03-3003 (AMvdP)

http://www.goudenuil.be/nav14.html – Hier vind je het juryrapport. (sk)

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer