Tom Lanoye wint Gouden Uil

Boze Tongen vormt het laatste deel van Lanoye’s soap-trilogie over het hedendaagse Belgie en is volgens de jury ‘een literaire symfonie’ die ‘de achterkant van de schijn belicht’.

De Vlaamse literatuurprijs is de afgelopen negen jaar slechts drie maal door een Vlaming gewonnen. Dit jaar was Lanoye van de vijf genomineerden de enige Vlaming. Andere genomineerden waren Hokwerda’s kind (Oek de Jong), Ingenieurs van de ziel (Frank Westerman), Anna (Annejet van der Zijl) en Multatuli: leven en werk van Eduard Douwes Dekker (Dik van der Meulen).

De prijsuitreiking, een galaplechtigheid te Gent, werd rechtstreeks uitgezonden en zowel de juryvoorziter als Tom Lanoye haalden fel uit tegen de oorlog in Irak. Lanoye, die twee gedichten voorlas over de waanzin van de oorlog: ‘Ik heb gemengde gevoelens hier te staan.’

Bron: NCR Handeldsblad 24-03-3003 (AMvdP)

http://www.goudenuil.be/nav14.html – Hier vind je het juryrapport. (sk)

Recent

17 januari 2018

Rusland, mijn Rusland

12 januari 2018

Voelen met verstand

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 januari 2008

Een verhalendebuut
door Bernadet

Het blijft altijd lastig een verhalenbundel te bespreken hoewel door deze verhalenbundel een rode draad loopt. Op de flaptekst staat: De personages in deze verhalen treden elke dag de wereld monter tegemoet, om dan altijd weer te ontdekken dat het leven tegenstrijdige eisen stelt. De situaties waarin ze terechtkomen zijn verwarrend – tragisch voor hen, vaak hilarisch voor de lezer.

Lees meer