Literaire prijs van de provincie Gelderland 2003

In opdracht van de Provincie Gelderland en in samenwerking met literatuurfestival De Wintertuin organiseert literair tijdschrift Parmentier de tweejaarlijkse wedstrijd om de Literaire prijs van de provincie Gelderland.

Nadat in de voorgaande jaren de wedstrijd om de Literaire Prijs Gelderland als genre poëzie, theater en essay aan bod zijn gekomen, zal in 2003 verhalend proza moeten worden ingezonden. Als thema heeft de redactie ‘echt – onecht’ gekozen.

De opdracht van de wedstrijd luidt: schrijf een verhaal, van minimaal 3000 en maximaal 5000 woorden, waarin het thema ‘echt-onecht’ uitgebeeld wordt. De bedoeling is niet een verhandeling te schrijven over het thema, maar het daadwerkelijk in een verhaal uit te beelden, vorm te geven. Dus: geen beschouwing over de mate waarin de media een hyperrealiteit creëren, maar een verhaal waarin met verhalende middelen dit idee vormgegeven wordt. De middelen die een schrijver hierbij in moet zetten zijn bijvoorbeeld: plot, personages, perspectief, spanningsopbouw, dialogen, sfeerbeschrijving. De ingezonden verhalen worden door de jury op al deze afzonderlijke elementen, en op het verhaal als eenheid, beoordeeld.

De jury bestaat uit: Arjan Peters (recensent Volkskrant), Esther Gerritsen (schrijfster) en Tom Harmsen (uitgeverij Ambo/Anthos).
Voor het beste verhaal wordt een bedrag van 1200,- euro uitgeloofd. Naast deze prijs stelt de provincie Gelderland een aanmoedigingsprijs van 700,- euro beschikbaar voor de beste Gelderse debutant onder de inzendingen.

Deelname staat vrij voor iedereen in het Nederlandse taalgebied. Een wedstrijdreglement kan worden aangevraagd bij Stichting Parmentier, Postbus 1084, 6501 BB Nijmegen. Op de envelop dient vermeld te worden: ‘Literatuurwedstrijd 2003’. Met deze aanvraag dient een als brief gefrankeerde en aan de aanvrager zelf geadresseerde envelop te worden meegezonden. Het wedstrijdreglement is bovendien te raadplegen op http://www.hetwildeoosten.nl/ – www.hetwildeoosten.nl . De wedstrijd sluit op 15 juni 2003. De feestelijke slotavond van de wedstrijd vindt plaats in november, tijdens literatuurfestival De Wintertuin.

De provincie heeft de tweejaarlijkse prijs ingesteld omdat zij het als haar culturele taak beschouwt schrijvend talent een mogelijkheid te bieden zich te presenteren. De wedstrijd vindt dit jaar voor de achtste keer plaats en heeft steeds een ander thema en genre.

Voor meer informatie mail naar mailto:info@hetwildeoosten.nl – info@hetwildeoosten.nl of bel 06-48956623.

sk

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer