De Bijbel volgens ¦¦.. 25 maart

De SLAA vroeg een aantal schrijvers en dichters een verhaal uit het Oude Testament te kiezen en opnieuw te lezen.Wat valt op, als de herinnering – het vage beeld – met de herlezing vergeleken wordt? Wat staat er eigenlijk? Waar gaat het verhaal om? Wat is de hoofdpersoon voor iemand? Hoe is het verhaal verteld? Welke kenmerken maken het tot een literaire tekst? Is het verhaal langer of korter dan in het in de herinnering was? Wat zegt het verhaal nu?

In het programma De Bijbel volgens¦. vertelt Nicolaas Matsier over zijn bijbelse leesavonturen en krijgt u leesimpressies te horen van Kees Fens, Carl Friedman, C.O.Jellema, Anton Korteweg, Jan Kuijper, Piet Meeuse en Marjoleine de Vos. Bij de lezingen worden bijbelse afbeeldingen van diverse kunstenaars vertoond. De Bijbel als literatuur, als een boek vol verhalen. Luister mee en u leest de verhalen hierna met een andere blik.

Nicolaas Matsier, Kees Fens, Carl Friedman, C.O. Jellema, Anton Korteweg, Jan Kuijper, Piet Meeuse en Marjoleine de Vos

dinsdag 25 maart, 20.00 uur in De Balie
Kees Fens is schrijver en publicist bij de Volkskrant.

Carl Friedman publiceerde Twee koffers vol (roman, 1993), De grauwe minnaar (verhalen, 1996) en Dostojevskis paraplu (columns, 2001).

C.O.Jellema is dichter. Hij schreef onder meer Spolia (1996) en Droomtijd, (1999). Jellema vertaalde o.a. Meister Eckhart, over god wil ik zwijgen. De traktaten (1999).

Anton Korteweg publiceerde o.a. de dichtbundels In handen (1997), Comfortabel ongelukkig (1999) en Al fluitend (2001).

Jan Kuijper is redacteur bij Querido en dichter. Hij publiceerde o.a. de bundels Barbarismen (1994) en Toe-eigeningen (2001).

Nicolaas Matsier publiceerde o.a. Gesloten huis (1994), de verhalenbundels Dicht bij huis (1997), Meneer Kortom kijkt uit het raam (2000) en Heimwee naar het heden (2001).

Piet Meeuse is schrijver en essayist. Van hem verscheen o.a. Schermutselingen en andere verhalen (1996) en de essaybundels Oud nieuws (1999) en Technose (2001).

Marjoleine de Vos is redacteur en columnist bij NRC Handelsblad. Zij publiceerde de dichtbundel Zeehond graag (2000).

Recent

12 januari 2018

Voelen met verstand

10 januari 2018

Te mooi om waar te zijn

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 januari 2008

Vertraagd licht en andere verhalen, PBnf

Het blijft altijd lastig een verhalenbundel te bespreken hoewel door deze verhalenbundel een rode draad loopt.

Op de flaptekst staat: De personages in deze verhalen treden elke dag de wereld monter tegemoet, om dan altijd weer te ontdekken dat het leven tegenstrijdige eisen stelt. De situaties waarin ze terechtkomen zijn verwarrend – tragisch voor hen, vaak hilarisch voor de lezer. In deze subliem geschreven verhalen komen heel verschillend mensen vooral zichzelf tegen, op een manier die zowel herkenbaar eigentijds als bijzonder indringend is.

Lees meer