De Bijbel volgens ¦¦.. 25 maart

De SLAA vroeg een aantal schrijvers en dichters een verhaal uit het Oude Testament te kiezen en opnieuw te lezen.Wat valt op, als de herinnering – het vage beeld – met de herlezing vergeleken wordt? Wat staat er eigenlijk? Waar gaat het verhaal om? Wat is de hoofdpersoon voor iemand? Hoe is het verhaal verteld? Welke kenmerken maken het tot een literaire tekst? Is het verhaal langer of korter dan in het in de herinnering was? Wat zegt het verhaal nu?

In het programma De Bijbel volgens¦. vertelt Nicolaas Matsier over zijn bijbelse leesavonturen en krijgt u leesimpressies te horen van Kees Fens, Carl Friedman, C.O.Jellema, Anton Korteweg, Jan Kuijper, Piet Meeuse en Marjoleine de Vos. Bij de lezingen worden bijbelse afbeeldingen van diverse kunstenaars vertoond. De Bijbel als literatuur, als een boek vol verhalen. Luister mee en u leest de verhalen hierna met een andere blik.

Nicolaas Matsier, Kees Fens, Carl Friedman, C.O. Jellema, Anton Korteweg, Jan Kuijper, Piet Meeuse en Marjoleine de Vos

dinsdag 25 maart, 20.00 uur in De Balie
Kees Fens is schrijver en publicist bij de Volkskrant.

Carl Friedman publiceerde Twee koffers vol (roman, 1993), De grauwe minnaar (verhalen, 1996) en Dostojevskis paraplu (columns, 2001).

C.O.Jellema is dichter. Hij schreef onder meer Spolia (1996) en Droomtijd, (1999). Jellema vertaalde o.a. Meister Eckhart, over god wil ik zwijgen. De traktaten (1999).

Anton Korteweg publiceerde o.a. de dichtbundels In handen (1997), Comfortabel ongelukkig (1999) en Al fluitend (2001).

Jan Kuijper is redacteur bij Querido en dichter. Hij publiceerde o.a. de bundels Barbarismen (1994) en Toe-eigeningen (2001).

Nicolaas Matsier publiceerde o.a. Gesloten huis (1994), de verhalenbundels Dicht bij huis (1997), Meneer Kortom kijkt uit het raam (2000) en Heimwee naar het heden (2001).

Piet Meeuse is schrijver en essayist. Van hem verscheen o.a. Schermutselingen en andere verhalen (1996) en de essaybundels Oud nieuws (1999) en Technose (2001).

Marjoleine de Vos is redacteur en columnist bij NRC Handelsblad. Zij publiceerde de dichtbundel Zeehond graag (2000).

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer