Agenda

150 jaar Max Havelaar

Het is geen roman, ’t is een aanklacht!

 

Het is 150 jaar geleden dat Multatuli zijn beroemde boek Max Havelaar schreef. De uitgave van dit belangrijke boek wordt herdacht met de tentoonstelling Het is geen roman, ’t is een aanklacht! 150 jaar Max Havelaar. Deze tentoonstelling is te zien bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, de plek waar de handschriften van Multatuli worden bewaard.

Op 15 mei 1860 verscheen bij uitgeverij De Ruyter in Amsterdam het boek dat de Nederlandse geschiedenis een andere wending zou geven: Max Havelaar of de koffijveilingen van de Nederlandsche Handelmaatschappij. Multatuli, pseudoniem van Eduard Douwes Dekker (1820-1887), wilde met het boek de misstanden aan de kaak stellen die hij had meegemaakt toen hij van 1838 tot 1856 als ambtenaar diende in Nederlands-Indië.

In de tentoonstelling wordt het politieke, maatschappelijke en literaire belang van Max Havelaar in beeld gebracht. Centraal staat de aanklacht tegen onderdrukking, een boodschap die nog steeds actueel is. Rond 150 jaar Max Havelaar zullen nog diverse overige activiteiten georganiseerd worden waar lezingen, presentaties en publieksactiviteiten uit voortkomen.

 

Het is geen roman, ’t is een aanklacht!
150 jaar Max Havelaar

 
Tentoonstelling van 3 februari t/m 16 mei 2010 bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam
Oude Turfmarkt 129 (Rokin), Amsterdam
Open ma-vrij 10-17 uur, za-zo 13-17 uur
www.bijzonderecollecties.uva.nl