13 augustus 2010

Schrijf een ode aan Lorca

Van 7 t/m 21 november 2010 vindt in Utrecht het festival Literaire Meesters: García Lorca plaats, gewijd aan de Spaanse dichter en toneelschrijver Federico García Lorca (1898-1936).

Tijdens zijn verblijf begin jaren dertig in New York schreef Lorca zijn beroemde Ode aan Walt Whitman. De grote Amerikaanse dichter van o.a. Leaves of Grass sprak zowel in literaire als in persoonlijke zin tot Lorca’s verbeelding. Naar aanleiding van het festival Literaire Meesters 2010: Federico García Lorca krijgen Nederlands- en Spaanstalige dichters de kans om op hun beurt een ode te brengen aan de grote Spaanse dichter. De beste dertig inzendingen worden gepubliceerd in een speciale bundel, de beste drie worden beloond met mooie prijzen. De winnaar wint een weekend voor twee personen naar Granada, dichtbij het dorpje Fuente Vaqueros waar Lorca is geboren. Op 18 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een speciale editie van iPoetry Live in Utrecht.

Stuur je ode vóór 15 oktober naar: ode@literairemeesters.nl. Kik hier voor meer informatie en het reglement.

Wie eerst Lorca’s Ode aan Walt Whitman wil lezen en een interessant artikel over Lorca’s verblijf in New York, kan terecht bij het meest recente nummer van het Vlaamse literaire tijdschrift Gierik dat hier te downloaden is.

Zie ook: www.garcialorca.nl, www.slau.nl, www.salonsaffier.nl, www.poeziecircus.nl, www.ipoetry.nl.

In 2009 verscheen bij uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep Verzamelde gedichten van Frederico García Lorca.

Verzamelde gedichten

Auteur: Frederico García Lorca
Vertaald door: Bart Vonck
Verschenen bij: uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep (2009)
Prijs: € 39,95 euro

Recent

21 november 2017

Reizen in een binnenwereld

20 november 2017

Het leven ontwijken

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Geloven in een god die niet bestaat
Door Bernadet

Op de titel De Kunst van het Nietsdoen (2004) van Theo Fischer reageerden veel mensen met: ‘Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen.’ Daar ging het boek echter niet over. Het ging over Taoïsme; het niet steeds willen ingrijpen in de gebeurtenissen van je leven en de dingen naar je hand te willen zetten of bezweren.

Lees meer