Door Karel Wasch

Toen ik een tijd geleden in de rijk toegeruste boekwinkel op het Gare du Nord van Parijs een boek voor onderweg wilde uitzoeken, viel mijn oog op dit werk. Het lijkt op het eerste gezicht op de bestseller 1000 Movies to change your life. Ik aarzelde echter te lang en het exemplaar werd weggekaapt door een dikke Amerikaan. Ik kocht het dus maar later in Amsterdam. De samenstellers van het boek zijn uitgegaan van de beroemde tekst van Shakespeare Seven Ages of man. Daaruit zijn categorieën samengesteld zoals geboorte, onschuld, opkomst en ondergang, misdaad en straf en natuurlijk dood. Vervolgens is een aantal zeer beroemde literaire critici, schrijvers en recensenten gevraagd om zich over deze thema’s te buigen en er zoveel mogelijk uitstapjes bij te maken naar literaire werken uit de wereldliteratuur.

Mark Thwaite bijvoorbeeld is een gevierd criticus in Engeland en oprichter van de site ReadySteadyBook. The Times noemde deze site onlangs:  ‘Eén van de beste plaatsen op het web, voor interessante en sprankelende, aan boeken gerelateerde discussies en besprekingen.’ Hij tekende voor het hoofdstukje De kunst van het doodgaan (The Art of Dying). En dat levert een zeer interessante tocht op door de wereldliteratuur, via Dante en Emily Dickinson komen we terecht bij Poe en Beckett om uiteindelijk weer te landen bij wijlen Poet Laureate Ted Hughes, die het moest meemaken, dat twee van zijn vrouwen zelfmoord pleegden. (De eerste was overigens de legendarische dichteres Sylvia Plath).

Kate Clanchy mag ons vervolgens binnenleiden in de geheimen van het moederschap (The Age of Innocence) en dat doet ze met verve, ze loodst ons via Homerus naar Samuel Taylor Coleridge en na een bezoekje aan Charlotte Brontë, met een tragische zwangerschap belanden we bij Edith Joy Scovel (de onterecht genegeerde dichteres) die het prachtige vers The First Year schreef over het op laten groeien van een kind in de jaren ’50.

1000 Books to change your life is trouwens op een prettige manier voorzien van illustratiemateriaal. Zo vinden we tussen de artikelen door prachtige omslagen van eerste drukken en spannende foto’s van auteurs of stills uit films, die van sommige boeken zijn gemaakt. Besprekingen en essays door o.a. Ali Smith, Nigella Lawson, Jonathan Franzen, Sarah Waters, Jonathan Coe, Barney Hoskyns, Amanda Craig and Nicholas Royle, om er maar een paar te noemen, worden aangevuld met Top Tien lijstjes van de allerbeste boeken volgens de critici van Time Out. Verder zijn er dan de kleinere stukken, waarin maar één boek wordt besproken, dat werkelijk het leven van de schrijver van het artikel heeft veranderd. Opvallend is de hoge kwaliteit van de bijdragen. Zouden Nederlandse critici hier ook toe in staat zijn? Er is bijna geen enkel stuk, dat rammelt of minder boeit. Absoluut hoogtepunt van het boek is het essay van Michael Baywater (Decline and Fall) waarin het menselijk falen in de zoeker komt. Te beginnen bij King Lear (Wat een prachtige foto staat erbij van Laurence Olivier als Lear!) naar Dickens, Pickwick Papers en natuurlijk komt Scrooge op de proppen uit A Christmas Carol. Het prototype van de graaier en grabbelaar, die gestraft wordt. En nadat even speels Sophocles en George Eliot worden aangeraakt komen we in de netten terecht van Beckett, die in Malone Dies, de ultieme aftakeling heeft weten te belichten.

Er is erg veel lezenswaardigs in dit boek te vinden. Een boek om af en toe op te pakken en in de wereldliteratuur rond te dwalen.

 

1000 Books to change your life
Verschenen  in 2007 bij Time Out

1000 Books to change your life
ISBN: 9781846700521

Recent

17 december 2018

Wellust van woorden

Over 'Heel de tijd' van Leo Pleysier
12 december 2018

Poëzie met verhalend karakter

Over 'Abri' van Liesbeth Lagemaat
11 december 2018

‘Doorkijkblouse’ te alledaags voor een literaire schepping

Over 'Schipbreuk' van Marco Kamphuis
10 december 2018

René Appel stelt de lezer niet teleur

Over 'Dansen in het donker' van René Appel
9 december 2018

Mussen met longen als vliespinda’s

Over 'Wat huid is' van Peter du Gardijn