Agenda

100 jaar Marten Toonder door Haagse Kunstkring op 2 mei

door Ingrid van der Graaf

Het jaar 2012 zal worden geboekstaafd als het ‘Toonderjaar’. Dit jaar is het namelijk 100 jaar geleden dat Marten Toonder geboren werd. De in Rotterdam geboren striptekenaar/auteur Marten Toonder (2 mei 1912- 27 juli 2005) wordt het gehele jaar herdacht tijdens verschillende tentoonstellingen en muzikale voorstellingen door het hele land.

Zo herdenkt  a.s. woensdag 2 mei de Haagse Kunstkring de honderdste verjaardag van Marten Toonder, de schepper van Heer Bommel en Tom Poes met filmvertoning en voordracht. Tijdens deze viering zal filmmaker Robin Lutz spreken over zijn relatie met deze bijzondere heer, over zijn boek en over de  uitgebreide documentaire die hij in opdracht van de NOS in 1994 gemaakt heeft over het leven van Marten Toonder. Deze film zal ook worden vertoond. Sinds het maken van deze film had Lutz regelmatig gesprekken gevoerd met Toonder over zijn werk, de dagelijkse beslommeringen, gevoel en verstand, leven en dood, zijn familie, en wat het betekende ruim 90 jaar oud te worden. Meer dan 25 gesprekken hebben geleid tot het boek Marten Toonder, een heer vertelt uitgegeven in 2011 door Uitgeverij Synthese.

Eerder dit jaar ging ter gelegenheid van het Toonderjaar op 21 januari een oorspronkelijke Bommelmusical Nieuwe IJstijd in première in het oude Luxor Theater te Rotterdam. Dit muzikale stripverhaal is geproduceerd en uitgebracht door het Amsterdamse theatergezelschap Opus One.

De jaarlijkse stripdagen in Gorinchem op 10 en 11 maart stonden geheel in het teken van de schepper van heer Bommel, Tom Poes en vele andere stripfiguren. En het Nederlands Stripmuseum in Groningen wijdt van 24 april tot en met 30 september een speciale expositie aan Marten Toonders bekendste creaties onder de titel: Waarom is Bommel een beer? Het antwoord op die vraag zal worden gegeven door bioloog Midas Dekkers.

 

Haagse Kunst­kring
Denneweg 64, Den Haag
Toegang vrij. Reserveren: tel. (070) 3647585, info@haagsekunstkring.nl
www.haagsekunstkring.nl